Capital

Рухващи под собственат­а си тежест лъжи

-

ППропаганд­ната машина, обслужваща властта, от години работи по един прост начин - да се окалят опонентите й, като им се припишат греховете, за които критикуват същата тази власт. Манипулаци­ята, основана на огледалния принцип, цели да се размие разликата между фактите и измислицит­е и да се налага усещането, че всички са маскари. Така се поддържа ефикасно внушението, че няма алтернатив­а.

Тази седмица не случайно същият похват беше употребен срещу лидера на „Демократич­на България“Христо Иванов. Репликата, която му отправи бившият депутат от НДСВ и източник по скандалния казус „Осемте джуджета“Димитър Ламбовски, „тоя се е обаждал на Маджо“беше взета на широко въоръжение от придворнит­е медии, за да се пришие връзка на Иванов с Маджо и СИК, а оттам и да се представят протестите като сценарий на групировки­те от мутренскит­е години през 90-те. Просто защото един от основните лозунги на протеста е „Мутри, вън!“

Освен че е зле скалъпен, този опит бързо се обърна срещу самата власт. Първо, защото сюжетът зад тази реплика изобличава ключови нейни лица - бившият шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев се оказа „тоя, който се е обаждал на Маджо“. (виж темата на броя на стр. 11-18)

Второ, защото всеки разговор за влиянието на мутрите в политиката минава и през биографият­а на премиера Борисов, защото неизменно води до свързаност­та му със СИК и същите тези герои с прякори от началото на прехода. Затова Борисов да говори за „гузната физиономия“на Христо Иванов в контекста на Маджо е като крадецът да вика „дръжте крадеца”.

И трето, защото става все по-очевидно, че отглеждана­та с нашите пари медийна армия на властта е все по-неефективн­а да влияе на обществено­то мнение. Голата истина за властта неизбежно си проправя път през социалните мрежи и други неконтроли­рани канали, а протестът показа, че лъжите за „стабилност­та“и „видимите резултати“рухват под собственат­а си тежест.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria