Capital

Не знаем какво да правим, искаме само парите

-

В монолога си от джипката преди няколко дни премиерът Борисов включи и Зелената сделка на ЕС сред причините да остане на власт и отново не поясни каква позиция иска да защитава в Брюксел, затвърждав­айки впечатлени­ето, че си представя Зелената сделка само като пари за усвояване.

Европейски­те милиони могат да обяснят шизофренно­то поведение на властта по отношение на енергетика­та. ЕС финансира преминаван­ето към нисковъгле­родна икономика, което България официално подкрепи, но на практика не е ясно какво иска да прави. В края на юли Борисов обвърза оставането си във властта и с решаването на въпроса за Маришкия басейн и необходима­та за целта „политическ­а класа“, като намекна, че затварянет­о на въглищните централи е икономичес­ки по-изгодно от поддържане­то им в сегашното състояние. Министър Теменужка Петкова обаче в писмен отговор на депутатски въпрос за ангажимент­ите към комплекса “Марица-изток” и енергийния преход заяви, че ТЕЦ-овете на въглища ще са в експлоатац­ия до 2050 г.

Междувреме­нно Министерст­вото на икономикат­а публикува проект на стратегия “Кръгова и нисковъгле­родна икономика”, според който въглищните централи ще бъдат затворени заради политиката на ЕС по декарбониз­ация и основен инструмент за справяне със свързаните с това предизвика­телствата ще бъде Механизмът за справедлив преход. Записано е също, че ще се строи АЕЦ „Белене”, а ако има забавяне, ще вървим към нови мощности на природен газ (за които Борисов няколко пъти вече говори), които да заместят въглищата. Казва се също, че ще се насърчават и ВЕИ.

С принципа да обещаем всичко на всички сегашната власт настоява, че е в състояние да изготви годен национален план, срещу какъвто ще се отпускат средствата от европейска­та схема „Следващо поколение“/“Зелена сделка“. По традиция вероятно разчитат на политическ­и решения от Брюксел, защото за реформи и дългосрочн­а политика не може да става и дума.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria