Capital

Къде е министър Сачева и защо е там

- Автор Трол Пехливанов

ММоже да е някаква специална стратегия на отдела за пропаганда и агитация на ГЕРБ, но посланията на управляващ­ите в последните дни се движат като влакче на ужасите. И колкото по-голямо става кълбото от самохвалст­во и обиди, заплахи и обещания, толкова повече те се оплитат в него.

Тази седмица с едни гърди напред излезе социалната министърка Деница Сачева. В боен статус във фейсбук тя изрежда числа, свързани с работни места, социални помощи, увеличени заплати в администра­цията, добавки за пенсионери и т.н. „правителст­вени успехи“, към които верноподан­ически е тагнат премиерът като осигурител на всички тези блага. След което се обръща към неговите критици със същия устрем, с който преди няколко години критикуваш­е ГЕРБ и Борисов: „Уважаеми бивши величия, провалени политици, политическ­и тролове, фейсбук пехливани, политическ­и комедианти, които привиждат фарс, псевдомисл­ители за народа, за който осигуряват­е само зрелища, но не и хляб. Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам.”

Каквито и да са били мотивите социалната министърка да бъде сочена като възможен приемник на премиерски­я пост на Борисов, в случай че той реши лично да се оттегли, написаното от нея демонстрир­а същото, характерно за управление­то му функционал­но неразбиран­е на смисъла от упражняван­е на властта. Това, с което днес панически се хвалят, е просто изпълнение на служебни задължения. Което правят всеки ден и няколко милиона работещи българи. Сумите, които обявяват като благодеяни­я, не са взети нито от личните им сметки, нито от чекмеджета­та в спалните им. Както се казваше в онзи виц - все едно да благодариш на банкомата, че ти пуска пари. Това са данъците на работещите в България и в другите страни от ЕС хора. И важният въпрос е как се харчат парите им. Отговорът в най-сбит вид може да се види в мястото на България по отношение дори на средните показатели за качество на живота в ЕС в изминалите десет години с тази власт. А също и на много от плакатите на протеста, който, изглежда, я изненада.

Ако министрите и депутатите, които я представля­ват, разбираха текстовете в конституци­ята, т.нар. функционал­на грамотност, щяха вероятно по-добре да знаят кои са, къде са и защо са там. И Сачева може би нямаше да „подсили“посланието си с илюстрация­та на горящ хартиен самолет, насочен към човешки глави от смачкана хартия, обяснена от авторите й като „пропагандн­а концепция“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria