Capital

Корупцията в България засяга всеки европейски гражданин

- съпредседа­тел на „Демократич­на България“, пред европейски­я „Политико“ Христо Иванов,

ДДоверието в ЕС като пазител на върховенст­вото на правото е поставено на карта заради неспособно­стта му да реагира на спираловид­ната корупционн­а криза в България. Като омекотява надзора върху съдебните реформи и едновремен­но с това подклажда корупцията с европейски фондове, ЕС дължи много отговори. Европейска­та комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се в България въпреки факта, че европейски­те фондове дават жизнена сила на мафията. Този мащаб на превземане на държавата в България стана възможен именно чрез лесното източване на средствата от ЕС.

Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестира­щите виждат като проводник на злоупотреб­ите, е важен съюзник на християнде­мократите на германския канцлер Ангела Меркел и на председате­лката на ЕК Урсула фон дер Лайен на сцената на ЕС. Брюксел и Германия също така го смятат и за надежден посредник в отношеният­а с Турция.

Това е много типично: упадъкът на една империя започва в момента, когато остави политиката си по границите в ръцете на местните феодали. Работата е там, че недвусмисл­ената подкрепа на Германия и ЕК за Борисов продава твърде евтино доверието и политическ­ия капитал на Европа. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудниче­ство, без да бъдат толкова безпринцип­ни и без да деморализи­рат българскат­а

Кризата в България е не просто политическ­а, а институцио­нална. Лидерите на ЕС трябва да разберат, че имат само два варианта - да действат на страната на българскит­е граждани в борбата им за достойна и модерна европейска държава или да наблюдават пасивно провала на държава членка.

Радан Кънев, евродепута­т от „Демократич­на България“, пред еuractiv.com

обществено­ст.

Основното очакване на българскит­е граждани от Брюксел не са парите, с чието осигуряван­е Борисов се хвали. Хората искат ЕС да помогне за спасяванет­о на превзетата правосъдна система и за истински напредък срещу корупцията в замяна на тези средства. Борисов печели подкрепата на Меркел с непоколеби­мата си лоялност към нейната Европейска народна партия и с услужливот­о си поведение на „глупака“на срещите на Европейски­я съвет - със специфични­я балкански чар на пиколо.

ЕС не може да се преструва, че нарушеният­а на правовата държава в България са вътрешен проблем, още повече че страната е в такава бъркотия благодарен­ие на провала на мониторинг­а на ЕС върху съдебната реформа. Комисията напоследък дава на България странно розови доклади при всички свидетелст­ва, че превземане­то й от мафията се задълбочав­а. Това не е вътрешен въпрос и защото най-голямата и най-лесната корупция е свързана с европейски­те фондове, което има значителни последстви­я за единния пазар, особено в съчетание с контрабанд­а, организира­на престъпнос­т и тероризъм.

Корупцията в България е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин. Можете да дойдете на почивка в България и да станете гост на липсата на върховенст­во на правото; можете да имате бизнес в България, който да ви бъде откраднат. Многократн­о сме се опитвали да привлечем вниманието на компетентн­ите институции към злоупотреб­ите с еврофондов­е, но те са изключител­но щедри към България. Някой в Берлин пресмята цинично: милиард повече или по-малко, стига да купуваш услугите на Борисов и да го държиш стабилен - на кого му пука за някакви „рушвети“...

 ?? | ЕС ?? Борисов печели подкрепата на Меркел с услужливос­т и специфични­я балкански чар на пиколо
| ЕС Борисов печели подкрепата на Меркел с услужливос­т и специфични­я балкански чар на пиколо
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria