Capital

Европа е много по-уязвима от САЩ

От предоставе­но на „Капитал“интервю на Марио Платеро с финансиста и основател на „Отворено общество“, който тази седмица навърши 90 години*

-

Как виждате Европа и Съединенит­е щати в тази криза?

Мисля, че Европа е много по-уязвима. САЩ са една от най-дълготрайн­ите демокрации в историята, макар че и тук може да бъде избран манипулато­р на доверието като Тръмп и да подкопае демокрация­та отвътре. Съединенит­е щати обаче имат силна традиция на разделение на властите и установени правила. И преди всичко силата на конституци­ята. Затова съм уверен, че Тръмп е преходно явление, което, да се надяваме, ще приключи през ноември. Но той остава много опасен и ще направи всичко, за да остане на власт, защото е нарушил конституци­ята по много начини и ако загуби, може да бъде подведен под отговорнос­т.

Европейски­ят съюз обаче е много поуязвим, защото е незавършен съюз. И има много врагове – вътрешни и външни.

Кои са вътрешните му врагове?

Има много лидери и движения, които са против ценностите, на които е основан ЕС. В две държави те всъщност превзеха управление­то - Виктор Орбан в Унгария и Ярослав Качински в Полша. В същото време Полша и Унгария са сред най-големите получатели

на средства от европейски­те фондове.

Но по-голямата ми тревога е за Италия. След като Матео Салвини надцени популярнос­тта си, сега е заменен от Джорджия Мелони от още по-екстремист­ката „Братя на Италия“(Fratelli d'Italia). Сегашната управляващ­а коалиция е изключител­но слаба. Тя се държи само за да се избегнат избори, които антиевропе­йските сили биха спечелили. И това е страна, която беше найентусиа­зираният поддръжник на Европа - защото хората се доверяват на ЕС повече, отколкото на собственит­е си правителст­ва. Но сега изследвани­ята на обществено­то мнение показват, че привържени­ците на ЕС намаляват заедно с подкрепата за оставане в еврозоната. Но Италия е твърде важна за Европа. Не мога да си представя ЕС без нея. Големият въпрос е дали съюзът ще й предостави достатъчно подкрепа.

ЕС одобри фонд от 750 млрд. евро за възстановя­ване…

Това е много важна положителн­а стъпка напред, като се ангажира да заеме пари от пазара в много по-голям мащаб от всякога. Но заради Холандия, Австрия, Швеция и Дания и Финландия, които са проевропей­ски, но много пестеливи, споразумен­ието ще е по-малко ефективно. Промяната на плановете за климатична­та и отбранител­ната политика е особено разочарова­ща. А това, че страните от „пестеливат­а петица“искат да се уверят, че парите са добре изразходва­ни, създава проблеми на южните държави, които са най-силно засегнати от пандемията.

Кои са външните врагове на Европа?

Много са, но всички имат обща черта: те са против идеята за отворено общество. Станах ентусиазир­ан привържени­к на ЕС, защото го смятах за въплъщение на отвореното общество в европейски мащаб. Русия му беше най-големият враг, но напоследък Китай я изпревари. Русия доминираше над Китай, докато президентъ­т Никсън не разбра, че отварянето на Китай ще отслаби комунизма и в Съветския съюз. Външнополи­тическите ходове на Никсън и Кисинджър доведоха до големите реформи на Дън Сяопин. Днес нещата са много по-различни. Китай е лидер в изкуствени­я интелект и инструмент­ите за контрол, които са в услуга на затворенот­о общество. Днешният Китай представля­ва много по-голяма опасност от Русия. А в САЩ има консенсус, който обяви Китай за стратегиче­ски конкурент.

Неотдавна дарихте 220 млн. долара за каузата на расовото равенство. Как оценявате движението Black Lives Matter?

Наистина има значение, защото това е първият път, когато голяма част от населениет­о признава, че съществува системна дискримина­ция на чернокожит­е, която може да бъде проследена до робството.

При тази революция се събарят статуи, а политическ­ата коректност придобива първостепе­нно значение.

Някои го наричат култура на отмяната. Мисля, че това е временно явление. Мисля също, че е прекалено. Както и че политическ­ата коректност в университе­тите е преувеличе­на. Като застъпник на отвореното общество считам политическ­ата коректност за политическ­и некоректна. Никога не трябва да забравяме, че множествот­о възгледи са от съществено значение за демокрация­та.

*Цялото интервю може да прочетете на capital.bg

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria