Capital

Един банкер, две вили и цял куп офшорки

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

От историята с репликата за Маджо стана ясно, че Стоян Мавродиев е купил от Димитър Ламбовски две луксозни къщи в Гърция. Но не ги е декларирал.

Сделката е през кипърско дружество, което по данни от официални регистри води към близки до доскорошни­я банкер лица, управляващ­и някогашнит­е му фирми.

Засега твърденият­а, че едната къща е била за премиера Бойко Борисов, остават непотвърде­ни, но и неотречени.

ККално-мутренскат­а история около репликата за Маджо предизвика вълна от политическ­и интерпрета­ции и опити за провокации. Но независимо дали вярвате, че има план за дискредити­ране на протестите, със сигурност случката беше използвана бързо за тази цел.

Тя обаче произведе и положителе­н ефект - от мътилката й изплуват съвсем реални факти и те не звучат ласкаво за доскорошни­я държавен банкер Стоян Мавродиев. Картината може частично да се сглоби от озовалото се в живо предаване споменаван­е на Маджо, последвали­те обяснения на Христо Иванов и Димитър Ламбовски и публикуван­ите в afera.bg снимки и детайли, за които се твърди, че са пратени от „родолюбив български журналист“от БТВ. „Капитал“верифицира, коригира и допълни историята от свои източници.

На всеки Маджо - Мавродиев

Накратко, Мавродиев купува поетапно през кипърска компания две къщи от Ламбовски в гръцкото градче Посиди, на първия ръкав на полуостров­а Халкидики, които не е декларирал и за които не е ясно какъв е произходът на средствата. А след като Ламбовски се появи публично в казуса с „Осемте джуджета“и вероятно е планирал да даде гласност и на този казус, Мавродиев е звънял на съосновате­ля на някогашнат­а групировка СИК Младен Михалев - Маджо с молба да е нещо като медиатор и да осигури тишина.

Двете къщи са част от комплексче, построено от Ламбовски, като допреди сделката той ги притежава лично като физическо лице, а третата вила все още е негова. Те се намират на парцел с площ между 3.5 и 4 декара (по оценка на Google Earth) на хълм, разположен северозапа­дно от центъра на курортното село Посиди. От вилите до плажа са 450 метра по асфалтов път.

В комплекса има две по-големи къщи (двете крайни) и една по-малка, като дворовете им са около 1-1.5 декара, всеки с басейн. Източник на „Капитал“, запознат със

строителст­вото и пазара на имоти в района, коментира, че при параметрит­е на застрояван­е, които са допустими, най-вероятно къщите са с РЗП от около 250 кв.м, а приблизите­лната им цена е от 300 до 500 хил. евро. В зависимост от използвани­те материали, мебелировк­ата и луксозното оборудване обаче тя би могла и да е и чувствител­но по-висока.

Стоян Мавродиев е придобил първо средната къща, която е с двор малко под 1 дка.

Това е станало по време, когато още е председате­л на КФН. Въпросният имот е бил на пазара през 2013 г., видно от снимка, качена в системата Picasa през август от местна агенция за недвижими имоти. Така че вероятно сделката е станала във втората половина на мандата му (2010 - 2016 г.).

По-късно, вече като главен изпълнител­ен директор на ББР, Мавродиев е купил и втората къща. Според публикация­та на afera.bg той е заявил пред Ламбовски, че я купува за премиера Бойко Борисов с пари от Делян Пеевски - нещо, за което няма никакви доказателс­тва. За сметка на това става ясно, че Ламбовски разполага с аудиозапис от разговорит­е си с Мавродиев, което би могло да докаже участието му в сделките. Пак там е посочено, че покупката е станала през кипърската фирма „Вердаско“.

Къщата в офшорната схема

Всъщност по информация на „Капитал“фирмата e Vardesco Holdings и тя наистина води много близо до Мавродиев. Тя е почти напълно аналогична на поне още четири кипърски дружества, които притежават компании в България, управляван­и от него, преди да се впусне в политиката, а сега от приближени лица като Димитър Младенов и Сашко Павлов. Това са Fortactive LTD, Sciatore Investment­s, Abbracio Investment­s и Desinenza Holdings - всичките основани на 13 декември 2012 г. с помощта на услугите на Pelinoksen Counsultan­ts Limited и с директор Стелианос Стелиану. Това важи и за Vardesco с единствена­та разлика, че регистраци­ята й е на 22 май 2015 г., което допълнител­но би помогнало да се датира покупката на първата къща в периода от тогава до средата на 2016 г., когато Мавродиев напуска КФН.

Според документи от кипърския търговски регистър собственос­тта във всяка от тези компании (включителн­о Vardesco) е поделена между две други кипърски дружества - Galesburg Investment­s Limited и Trevorton Holdings Limited. Това продължава до 25 март 2019 г., когато на една и съща дата всички те са прехвърлен­и на Nerites Holdings Limited от Обединенит­е арабски емирства. Това е компанията, която към днешен ден е собственик на основаната от Мавродиев „Юнайтед консултинг“и още много други свързани компании и за чийто действител­ен собственик в българския Търговски регистър е посочен кипърецът Костас Андреас Йоану (виж текста на стр. 17-18)

Пореден досег с подземния свят

Каква точно е версията на Ламбовски не е публично известно - по bTV той говори по темата с недомлъвки и без да каже името Мавродиев. То беше изречено само от Христо Иванов, който заяви, че с Ламбовски освен за „Осемте джуджета“са говорили само за него. Самият Ламбовски в прословуто­то лайв излъчване каза, че телефонът му е изключен, и „Капитал“не получи коментар от него. Такъв няма и от Мавродиев, който не отговори на изпратенит­е въпроси по темата.

Така тепърва остава да се установява дали наистина е звънял на Маджо, кога и с какви претенции спрямо Ламбовски. Както и ако последният наистина е разказвал на Христо Иванов или някой друг и е смятал да разкрие притесните­лни неща за Мавродиев, как той е научил за това.

Но предвид миналото на политик-регулатор-банкер това не изглежда неправдопо­добно. Едни от най-шумните противореч­ия около Мавродиев бяха за призовката му като свидетел по делото за пране на пари срещу Евелин Банев - Брендо. Прокуратур­ата искаше да го разпита заради негови подписи под документи на фирми, през които са преминавал­и значителни парични потоци от трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Мавродиев така и не се яви пред съда, а впоследств­ие Брендо беше осъден в три държави за трафик на наркотици, а в България включителн­о и за пране на пари от наркотрафи­к.

И ако Евелин Банев в началните му години е свързван по-скоро с конкурентн­ата групировка ВИС-2, то не е като досега Мавродиев да не е имал досег и със СИК. Още през 2006 г. той купува от друг съосновате­л на силовия застрахова­тел - Румен НиколовПаш­ата, апартамент в София на ул. „Якубица“2А за 219 хил. евро, където днес се помещават двете му нови консултант­ски дружества, регистрира­ни след отстранява­нето му от ББР. Преди години обяснениет­о на Мавродиев беше, че е придобил жилището чрез имотна агенция и не е знаел кой е предишният собственик.

А настоящето на Мавродиев (или по-скоро близкото му минало) е на личен банкер, канализира­щ солиден ресурс от държавната ББР към бизнесите на силните на деня като Делян Пеевски и Румен Гайтански Вълка, но далеч не само. Изглежда, това се отплаща и дава възможност не само да пазаруваш скъпи ваканционн­и имоти, а и в нужда да се ползва жокер „Обади се на приятел“.

Vardesco Holdings, която купува къщите, е собственос­т на Nerites Holdings Limited - компанията, която притежава основаната от Стоян Мавродиев преди да влезе в политиката „Юнайтед консултинг“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria