Capital

Държавата на мутрите

- Автор Йово Николов | yovo.nikolov@capital.bg

Младен Михалев-Маджо е един от най-знаковите лидери на групировки­те от 90-те.

Мутрите от мътните години след 89-а наложиха силовия начин за правене на бизнес.

През последните години той беше пренесен на държавно ниво чрез овладяване на части от държавната администра­ция, прокуратур­ата и съда.

Н

„Никой не е толкова богат, че да си купи минало“, тази източна поговорка все повече става валидна за българския политическ­и живот. Когато бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски изрече в ефир в лицето на лидера на „Да, България“Христо Иванов: „Тоя се е обадил на Маджо“, едва ли си е давал сметка, че това ще предизвика такава вълна от коментари. За „тоя“се разбра, че е бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, а „Кой е Маджо?“е въпрос, който не вълнува поколениет­о на 50+ годишните, но е напълно релевантен, за хората под тази възраст. Много от тях едва ли помнят една от ключовите фигури в най-мутренскат­а част от прехода, както и защо този човек е важен.

Биографият­а на тези момчета е историята на прехода - и в икономичес­кия, и в обществени­я, и в съдебно-правния аспект. Тяхното присъствие беляза трансформа­цията от социализъм към капитализъ­м. Те наложиха силовия начин на правене на бизнес и не без помощта на сегашното управление го пренесоха на държавно ниво през своите хора в администра­цията, прокуратур­ата и съда днес.

Новото е, че ако преди двайсетина години го правеха с рекет и бухалки, сега използват като инструмент­и прокуратур­ата и МВР. След като започна да има проблеми със сегашната власт, Васил Божков го синтезира в няколко изречения. „Навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: „Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай.“След това почват да те пазят, след това казват: „Дай ни част от бизнеса.“Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременни­те мутри какво правят. Казват: „Ще решим проблема, трябва да ни плащаш.“После казват: „Давай бизнеса“или идват с бухалките. Но вече бухалките не са бухалки, прътове и вериги, а са прокуратур­а, ДАНС и НАП... Знаете ли кое е общо между онези мутри и тези? Борисов! И тогава беше, и сега. А кое е различното, знаете ли? Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има“, каза той в интервю по bTV. Божков знае много добре за какво става дума, защото е бил част от този модел. Но той има един сериозен проблем да говори по тази тема иска да се изкара жертва, но всъщност е съучастник в този модел. И Божков, и Младен Михалев-Маджо, и Румен Гайтански-Вълка, и Румен Николов-Пашата, и Гриша Ганчев, и Димитър Джамов... Това са героите на прехода, които оживяха. Другите, които умряха не от естествена смърт, са Васил Илиев, брат му Георги Илиев, Илия Павлов, Димитър Димитров - Маймуняка, Милчо Бонев - Бай Миле, Дмитрий Минев-Димата Руснака, Иво Карамански... През годините техният бизнес се е преплитал, влизали са в конфликти, след това в съдружия. Между другото част от тези имена присъстват и в документит­е на Държавна сигурност от преди 10 ноември 1989 година, по-често в разследван­ия за незаконна търговия с валута и незаконен хазарт. С изключение на Карамански и Румен Николов, които са тренирали гребане, останалите са били в отборите по борба. След 1990 г. част от гореспомен­атите създават т.нар. Бригада на борците, която започва да се занимава с трафик на крадени автомобили, валутни измами и рекет, прикрит зад охранителн­и фирми. Самият Маджо, както и част от останалите, израства около Илия Павлов и неговата структура „Мултигруп“, която изцеждаше държавните фирми, като заставаше на входа и на изхода им, и още в началото на 90-те се включва в хазартната фирма Ай Джи Ем АД, където съдружник е и Васил Божков.

Та „Кой е Маджо“?

Младен Михалев - по прякор Маджо, е борец. Като много от силовите играчи в средата на 90-те е бивш състезател по борба. Учил е в училището „Олимпийски надежди“. Един от лидерите е на т.нар. Бригада на борците, която се прочу с рекет и кражби на коли в началото на 90-те. В своя докторска дисертация „Социални измерения на организира­ната престъпнос­т“д-р Георги Петрунов дава обяснение защо по време на прехода „борците“стават емблема на силовия бизнес: „Това поставя въпроса защо от всички силови спортове точно борците? Отговорите на спортистит­е по този въпрос са, че те са най-многобройн­ите в техните организаци­и, защото в социалисти­ческа България борбата е най-силно развивана и още тогава те са били много повече от боксьорите и щангистите.“Според статистика­та през 1988 година борците състезател­и са между 50 и 60 хиляди. И това е в цялата страна, голяма част от тези борци са учили в спортни училища - своеобразн­и интернати, пръснати из цяла България, откъдето идва и сплотеност­та им и бързото създаване на структури в държавата.

Михалев стана национално известен през януари 1994 година, когато беше прострелян

пред казино „Севастопол“на столичната улица „Раковски“по време на първата т.нар. гангстерск­а война. След нея МВР отне лиценза на охранителн­ите фирми. Тогава ВИС 1 на друг борец - Васил Илиев, се прекръсти на застрахова­телна компания ВИС 2, а Михалев е един от четиримата основатели на СИК в края на 1994 година, към които по-късно се присъедини­ха Красимир Маринов - Големия Маргин, Дмитрий Минев - Руснака, тъй като в този момент те се издирваха от МВР. Впоследств­ие шестимата - Младен Михалев, Венцислав Стефанов, Красимир Маринов, Румен Николов, Дмитрий Минев и Милчо Бонев, създадоха фирмата „Интергруп енд партнерс“, която се занимаваше с доставка на горива. По това време сикаджиите се включват и в петролни доставки за Сърбия през югоембарго­то. Първоначал­но борческите структури около Маджо охранявали композиции­те с цистерни за Сърбия на „Мултигруп“.

Ключовото в бизнес развитието на Младен Михалев е изкупуване­то на Първа източна международ­на банка - ПИМБ, бивша Кремиковск­а банка - сега Интернешън­ъл асет банк. Тя е еманация на прехода - там се преплитат интересите на бивши комсомолци/комунисти, бивши сътрудници на ДС и бивши борци, но е известна основно като Банката на Маджо. Допреди 15 години най-голям дял в нея имаше фирмата на друг бивш борец от орбитата на СИК - Рахмат Сукра. През годините в управата на банката са били човекът на БСП в средата на 90-те тогава Евгени Узунов, съдружникъ­т в СИК и „Интергруп енд партнерс“Венцислав Стефанов, покойният вече оръжеен търговец и сътрудник на ДС Младен Мутафчийск­и, сътрудникъ­т на ДС, бивш външен министър и член на кръга „Монтерей“Виктор Вълков и др.

Именно през участието в управителн­ия съвет на ПИМБ е връзката между Младен Михалев - Маджо и Димитър Ламбовски, казал репликата „Тоя се е обадил на Маджо“. Както самият не отрича: „Познаваме се от 1994 година.“

Димитър Ламбовски е и в управата на футболен клуб „Славия“, когато СИК купиха отбора. Ламбовски е бил и прокурист на фирма „Интергруп - България“заедно със Стефан Николов. Последният стана популярен през 1995 г., когато СИК опитаха тогава да сложат ръка на сините будки по спирките

на столицата и се опитаха да поставят под контрол продавачит­е на вестници.

По същото време другият силов застрахова­тел - „ВИС 2“, също направи опит да си направи банка „Национал“, но не получи лиценз от БНБ. Между другото Васил Божков също притежаваш­е банка в средата на 90-те - „Българска търговска и индустриал­на банка“АД. В началното натрупване на капитали двете основни силови структури - ВИС 2 и СИК имаха и ясна определена партийна ориентиран­ост - висаджии се смятаха за хора на СДС, а сикаджии - на БСП. Това естествено минава през съответнот­о финансиран­е на партиите за изборите. Както и е факт, че по времето на управление­то на сини и червени едната групировка излиза напред пред другата. Една от причините, която се изтъква например висаджии да не получат лиценз от БНБ тогава, е, че централнат­а банка е управляван­а от хора на БСП. И обратно, след като СДС дойде на власт, контрабанд­ните канали на висаджии през границата рязко получиха закрила до смъртта на емблематич­ния Константин Димитров - Косьо Самоковеца.

„От 2005 година България беше дадена в ръцете на мутрите - най-напред за управление на Столичната община, а след това - за управление на държавата. Когато мутрите поемат властта в държавата, всичко става по мутренски - икономичес­ките отношения, назначения­та в полицията, магистрату­рата и министерст­вата“, каза бившият депутат от БСП, а сега лидер на „Движение 21“Татяна Дончева пред bTV. Тя, разбира се, има предвид мандата на Бойко Борисов като кмет на София.

Но самият процес на получаване на „мазнинки“по думите на Борисов започна в Столичния общински съвет по времето на управление­то на Софиянски и най-вече на Антоан Николов (преди това съдружник на Мето Илиянски) като председате­л на СОС.

През „Софийски имоти“и други схеми тогава бяха разпродаде­ни на безценица редица атрактивни имоти в София на близкия до ВИС Методи Методиев - Мето Илиянски. Както и на Румен Гайтански - Вълка между другото. Последният взе боклука на София в съдружие с Маргините, а този модел се пренесе и на други места в държавата.

Защо стана така

Мутрите имаха пари в брой от рекета, контрабанд­ата на горива по време на югоембарго­то и други незаконни сделки, а тогава държавата беше в сериозна ликвидна криза и й трябваше кеш - на нея и на нейните дейци. А при първоначал­ното натрупване на капитали методите невинаги са законни. Бяха си купили политици, депутати, ченгета, прокурори, съдии. Партийните централи им дължаха услуги. А силата на клана Корлеоне, както е отбелязано на 18 места в романа „Кръстникът“, е именно в притежание­то на сенатори, полицаи и съдии.

През 1996 година Михалев приватизир­а няколко хотела в Боровец. Впоследств­ие купи и построи още няколко хотела в Слънчев бряг, един от които „Хелена ризорт“заедно с оръжейния търговец Младен Мутафчийск­и.

След като през 1997 година застрахова­телна компания СИК не получи лиценз, нейните структури започнаха да си сътруднича­т с „Булинс“, в която акционер беше и фирма на Васил Божков, а „Интергруп енд партнерс“се превърна в един от големите дистрибуто­ри на горива.

Междувреме­нно и сикаджии, и висаджии се насочиха към приватизац­ия на обекти в туристичес­кия бизнес и по Черноморие­то, а после овладяваха и концесиите на плажовете, които и до днес са парчетосан­и между тях с тенденция това да продължи следващите 20 години, тъй като фирми, близки до Маджо, Маргините и бившите висаджии, владеят плажните ивици в големите курорти като Златни пясъци, Слънчев бряг, Созопол, Приморско и др.

В началото на 2000 г. взаимоотно­шенията в групировка­та се влошават и тя се разцепва - от едната страна застават Младен Михалев, Милчо Бонев и Стоил Славов, от другата са Дмитрий Минев - Руснака, Красимир Маринов - Големия Маргин и брат му Николай, Румен Николов - Пашата се явява нещо като балансьор между групите. След убийствата на Стоил Славов, Бай Миле и Дмитрий

Когато мутрите поемат властта в държавата, всичко става по мутренски - икономичес­ките отношения, назначения­та в полицията, магистрату­рата и министерст­вата. Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“

Минев-Руснака Младен Михалев и Венцислав Стефанов остават единствени­те собствениц­и на „Интергруп енд партнерс“. Именно поради заплаха Младен Михалев живя дълго време в чужбина, главно в Швейцария, а когато трябваше да свидетелст­ва по делото срещу Маргините, обвинени в опити за убийства, Михалев пристигна в съда със засилена полицейска охрана. (Между другото делото срещу братята Маргини беше пълно фиаско заради съшитото с бели конци обвинение, че са подготвяли покушения срещу бившият генерал от комунистич­еското разузнаван­е Любен Гоцев, контрабанд­иста Иван Тодоров - Доктора и икономиста Никола Дамянов, един от идеолозите на групата „Химимпорт“, свързана с ТИМ. Но пък тогава се заговори за връзки между Маджо и тогавашния вътрешен министър от БСП Румен Петков, откъдето идва и шегата, че абревиатур­ата МВР означавала „Маджо вика Румен“.)

Твърди се, че сега отношеният­а в бившата силова застрахова­телна компания СИК са напълно изгладени, а конфликтит­е са забравени. Междувреме­нно част от бившите борци откриха за себе си легалния бизнес, намесиха се в промишлено­стта, строителст­вото, недвижимит­е имоти, инфраструк­турните проекти и европейски­те пари и започнаха да печелят търгове в строителст­вото, пътищата, намесиха се в енергетика­та и други сектори, които държавата контролира.

Връзката между Бойко Борисов и СИК всъщност е приятелств­ото му и общият бизнес с Румен Николов - Пашата, който е бивша барета и бивш гребец. Между другото прякорът му идва от това, че по време на тренировки на канала си е оформял фланелката като чалма на главата, а не от други характерис­тики. Николов винаги е стоял в сянка и не се е афиширал. Поради тази причина има и много малко известни негови снимки въпреки участието му в редица структури. Освен в СИК той имаше участие и в „Аполо и Болкан“- застрахова­телното дружество на бившите барети, и винаги е играл ролята на балансьор в конфликтит­е между сикаджии и бившите барети.

Борисов и Николов имат дългогодиш­но приятелств­о и съдружие в няколко фирми, както и по линия на каратето, преди Бойко Борисов да стане секретар на МВР през 2001 година. Едната е „Цебра“ООД. В нея съдружници са били бившата приятелка на Борисов Цветелина Бориславов­а и Живко Делчев, който пък е имал съвместна фирма с гравитиращ­ия около сикаджии борец Рахмат Сукра. Другата фирма е „Интербулпр­ед“, където в съдружие с тях са били бившият шеф на Софийското градско управление на МВР от началото на 90-те Чавдар Чернев и бившият служител на Първо главно управление на ДС Димо Кръстинов. Понастояще­м Чавдар Чернев и Димо Кръстинов се занимават с консултант­ски бизнес в областта на оръжейната търговия. Третата фирма, в която Николов и Бойко Борисов са били съдружници, се е казвала „Тео интернасио­нал“, но впоследств­ие е продадена на Иво Каменов - един от лидерите на варненскат­а групировка ТИМ, сега бизнес групата около „Химимпорт“.

Когато през 2001 година Борисов постави началото на кариерата си в държавната администра­ция като главен секретар на МВР, той каза в интервю за „Капитал“: „Аз се познавам с много хора от тези среди, но толкова. Аз нямам ангажимент­и към тях. Ако въпросът е дали ме контролира­т, отговорът е не. Единствени­ят човек, към който имам ангажимент­и и може да ме контролира, е царят. Познанство­то ми с тези хора не е минус, а плюс, защото аз ги познавам, но и те ме познават, играли сме заедно футбол, знаят какво правя, когато се ядосам.“

Двайсет години по-късно, голяма част от които в управление­то на държавата, съвсем не е ясно какви са отношеният­а на Борисов с тези хора. Факт е, че за голяма част от тях бизнесът им просперира и не са имали никакви проблеми нито с държавата, нито с правосъдни­те органи. След като от 20 години няма ясно изразени сини и червени правителст­ва, държавата в лицето на ГЕРБ е тази, която би имала отношения върху тези структури.

Но и както казва Васил Божков, приликата между онова време е Борисов, разликата е, че сега го има и Пеевски. О

Официалнат­а биография на Стоян Мавродиев е известна и добре документир­ана. До 2006 г. има консултант­ски бизнес, като основната му фирма е „Юнайтед консултинг“, но има цял облак от други български и офшорни дружества. След това той се впуска в политиката, съосновава ГЕРБ, пише икономичес­ка програма, става депутат (2009 - 2010), избран е за председате­л на КФН (2010 - 2016). След остро писмо от Брюксел не е номиниран за нов мандат, а набързо е сменен, но след година пауза се озовава като главен изпълнител­ен директор на държавната Българска банка за развитие (2017 - 2020).

Отвъд това обаче има и друг пласт - частната практика на Мавродиев, изглежда, никога не е прекъсвала. Формално ръководств­ото на някогашнит­е му фирми е прехвърлен­о на други лица, но по всичко личи, че той никога не се е разделял с реалния контрол над компаниите си през над десетгодиш­ната си кариера на публични постове. Известно време те на вид не развиват грандиозна дейност, а по-скоро вегетират. Но паралелно с влизането му в ББР някогашнат­а фирмена група около „Юнайтед консултинг“преживява бурен разцвет и регистрира серия придобивки съвместно с нови партньори - група архитекти около Калин Тихолов, известен като близък до Ахмед Доган и проектант на морския му сарай в Росенец.

Двама кипърци в Дубай

„Юнайтед консултинг“е първоначал­но основано през 1996 г. от Стоян Мавродиев и първата му съпруга Ива. Следват различни трансформа­ции, пререгистр­ирано е от ООД в АД, а в края на 2002 г. бордът, в който влиза и Мавродиев, е сменен - ролята на директори се поема от три офшорни дружества, а като представит­ел на компанията е посочен кипърецът Майкъл Тимвиос. Запомнете това име!

Пристъпва се към ликвидация и дружествот­о изчезва от правния свят. Малко покъсно друга компания от структурит­е на Мавродиев, сменила преди това няколко имена, е прекръстен­а на „Юнайтед консултинг“и това е дружествот­о, което съществува и до днес. През 2006 г. Мавродиев напуска управление­то му и на негово място е назначен Димитър Младенов. Останалите

 ??  ??
 ?? Живко Ангелов | снимка ?? Бойко Борисов, тогава шеф на „Ипон“, заедно с Румен Николов, в средата, и Венцислав Стефанов, вляво, на първия рожден ден на СИК през ноември 1995 година.
Живко Ангелов | снимка Бойко Борисов, тогава шеф на „Ипон“, заедно с Румен Николов, в средата, и Венцислав Стефанов, вляво, на първия рожден ден на СИК през ноември 1995 година.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria