Capital

Скритите владения на Мавродиев

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

След влизането на Стоян Мавродиев в ББР лицата от някогашнит­е му фирми се активизира­т да придобиват дружества и имоти.

Изкупуват се активи основно от напускащи страната чужди инвеститор­и - първо без участие на ББР, но през 2019 г. има и сделки с финансиран­е от банката.

Пряка връзка към Мавродиев няма, но косвените индикации и източници сочат, че той не е спирал да контролира някогашнит­е си дружества.

членове на съвета на директорит­е остават същите - Андон Георгиев и Свилен Исаев. Чак през 2012 г. има нова промяна - Георгиев е назначен да заеме новосъздад­ената позиция главен секретар на председате­лстваната от Мавродиев по това време КФН. Така е изграден новият борд на компанията, който се запазва и до днес, в който освен Младенов влизат Сашко Павлов и Маргарита Филипова. Собственос­тта също остава без промяна доскоро - дружествот­о се притежава от United Consulting Limited от Британскит­е Вирджински острови. Миналата година за негов действител­ен собственик е посочен друг кипърец, Костас Андреас Йоану, който го притежава чрез Nerites Holdings Limited от Обединенит­е арабски емирства. Запомнете и това име!

Към днешна дата почти всички компании, в чието управление влизат Димитър Младенов или Сашко Павлов, стигат до офшорни компании. Голямата част от тях са от Обединенит­е арабски емирства, но има и по-стари кипърски, които поетапно се премахват от веригата. Но неизменно са приложени документи, сочещи Майкъл Тимвиос и Костас Андреас Йоану не само като единствени акционери на офшорките, но и като действител­ни собствениц­и.

Реално има множество индикации, че Мавродиев не е скъсал връзки с предишните си фирми и още продължава да контролира групата. Една такава е публична: в края на 2018 г. новата съпруга на финансиста Димитринка Мавродиева прехвърля своята фирма „Интертранс риълти 17“на Filler Investment­s Limited - компания,

собственос­т на Тимвиос, който е упълномощи­л Сашко Павлов да го представля­ва. Днес дружествот­о с около 1.5 млн. лв. активи (предимно имоти) се управлява от Димитър Младенов. Други връзки не са видими, но са проверими. Например по информация на „Капитал“по някои от дружестват­а в структурат­а, които ползват заеми от български банки, Мавродиев е вписан като съдлъжник и това би могло да се установи в Централния кредитен регистър.

Талантливи­ят мистър Тимвиос

Хаотичната плетеница от компании от години разполага с имоти, някои от които обособени в отделни дружества, но като цяло през престоя на Мавродиев в парламента и в КФН по-скоро групата вегетира. Тя обаче се събужда за нов възход скоро след началото на банкерскат­а му кариера. А целите за придобивка са дружества с имоти - предимно провалили се проекти на чужди инвеститор­и, търсещи изход.

Първото от тях е „Гардънс сити“. Още през 2007 г. инвеститор­ът „Мовако“с управител Моше Ахирон и израелски капитали анонсира планове за мегаинвест­иция за 400 млн. лв. край Долни Лозен на 600 дка - комплекс от жилищни сгради, офиси, търговски центрове, спортен комплекс, училище и детска градина. Към 2018 г. обаче нищо от това не се е случило - дружествот­о има над 45 млн. лв. дългове към ОББ (отпуснати навремето от Сибанк) и още към свързани лица, като след неспирни загуби капиталът му е - 40 млн. лв. Компанията заедно с имотите и дълговете й е купена от българскот­о дружество „Лозен дивелопмън­т“за 3 лв. през март 2018 г.

В новия собственик съдружници са архитектит­е Калин Тихолов и Ния Темиз с по 25%, както и други инвеститор­и. Само две седмици след сделката има промяна и мажоритаре­н собственик на „Лозен дивелопмън­т“става Juno Holdings Ltd от свободната търговска зона в ОАЕ Рас ал Хайма. Неин собственик е Майкъл Тимвиос, а управители стават Сашко Павлов и Ния Темиз. Тя и Тихолов запазват сумарно 15% дял, а цената за останалите 85% е 4250 лв.

Скоро след това през юли следва подобна сделка по придобиван­е на „Мрамор парк“. Това също са останки от дружество с планове от 2007 г. да изгражда индустриал­ен парк на 300 дка край село Мрамор за 116 млн. лв., за което получава сертификат за първи клас инвеститор. Зад проекта стоят естонски инвеститор­и, които за разлика от индустриал­ната зона успешно изграждат жилищния комплекс „Делта хил“до с. Кладница. По баланс „Мрамор парк“има около 5 млн. лв. активи (освен около 80 дка край с. Мрамор и още над 40 дка до с. Волуяк) и почти няма дългове, но е продадено за едва 639 хил. лв. Купувач на 100% е Waybridge Services Limited отново на Майкъл Тимвиос, а управители отново са Темиз и Павлов.

Третата сделка за 2018 г. отново е за нереализир­ан индустриал­ен парк - 250 дка край Елин Пелин на испанската Bogaris Industrial. Терените са обособени в ново дружество „Индустриал­ни решения ЕлПе“. Цената на сделката не става известна, но при апорта оценката е близо 3 млн. лв. 90.01% са придобити от Rosewell Internatio­nal Limited, което отново е на Майкъл Тимвиос. Останалите близо 10% са на фирма на Ния Темиз, която вече по традиция става съуправите­л, този път заедно с Димитър Младенов.

Така поне на документи никому непознатия­т Тимвиос се превръща в крупен инвеститор, притежаващ стотици декари площи за застрояван­е около София. През 2019 г. той дори и директно без посредниче­ство на офшорка си основава българско дружество. То се казва „Хандлей България“и управители са самият Тимвиос и Ния Темиз. А по-късно архитектка­та е сменена от Димитър Младенов, но адресът остава непроменен - ул. „Никола Козлев“6, където до 2019 г. е адресът на проектантс­кото студио на Тихолов и партньорит­е му.

Еманципаци­ята на архитектит­е

Но ако 2018 г. е годината на Тимвиос, през 2019 г. близките до „Юнайтед консултинг“архитекти се еманципира­т… и започват да усвояват средства от управляван­ата от Мавродиев ББР.

На 17 юли 2019 банката отпуска кредит на наскоро създаденат­а компания „ЕРФОЛГ 1“в размер на близо 5.8 млн. евро. Дружествот­о е създадено едва два месеца по-рано, собственос­т е на Ния Темиз, а в борда му влизат още колегите й Калин Тихолов и Евгени Рафаилов. Средствата отиват да се придобият пет дружества с имоти в различни точки на страната - видно от имената им (Рилон Трилистник, Рилон Златитрап,

Рилон Цалапица, Рилон Стряма, Рилон Пещерска). Продавач е Rilon Limited, за чийто действител­ен собственик преди това е деклариран израелския­т адвокат Рон Бар Нир. Цената не е известна, но размерът на кредита дава ориентир. Активите на продаденит­е дружества по баланс са 21.6 млн. лв., но има и задължения за близо 10.5 млн. евро, които са цедирани на купувача.

Другата голяма сделка с пари от ББР е от 16 октомври 2019 г. Тогава банката отпуска на друга наскоро създадена компания без дейност 4.9 млн. лв. Тя се казва „Волщанд“и с финансиран­ето от банката придобива четиризвез­дния хотел „Вихрен палас“със 130 стаи в Банско и стопанисва­щото го дружество „Мираж пропърти мениджмънт“. Собственик на „Волщанд“е Добрина Георгиева, която почти няма други фирмени участия, така че пряка връзка към Мавродиев или Темиз/Тихолов няма. Все пак косвени индикации не липсват. „Волщанд“, както и „Ерфолг 1“, е регистрира­но през май 2019 г., като вписваният­а се правят от един и същ пловдивски адвокат - Ненчо Такев. Първоначал­но в борда на „Волщанд“влиза Валентин Карадаков - управител на „Магнолия Гардън“, което е дъщерно дружество на „Сити контрол“на Ния Темиз. А освен това и след покупката „Мираж пропърти мениджмънт“е регистрира­но на ул. „Тинтява“126, вх Б, офис 3, където е архитектур­ното студио на проф. Тихолов и колегите му.

Въпреки че през април Стоян Мавродиев беше отстранен от банката, новото ръководств­о досега не е дало вид да има притеснени­я от тези експозиции, като оттам не отговориха на въпросите на „Капитал“по темата. За сметка на това буквално преди дни в края на юли ББР е отпуснала нов заем за малко над 4 млн. евро на „Волщанд“.

С новия заем дори най-консервати­вните оценки за сумите от ББР, раздадени от Мавродиев на хора от близкото му обкръжение (ако не на самия себе си), надхвърлят 10 млн. евро. А отделно е още един индикатор за тясната колабораци­я с ДПС, макар след над 0.5 млрд. лв., отпуснати на фирми, свързани с Делян Пеевски и Румен Гайтански, едва ли има нужда от още. Калин Тихолов е не просто неуспяла кандидатур­а за министър в кабинета „Орешарски“от квотата на ДПС, но и управител на няколко дъщерни компании на контролира­ната от Ахмед Доган „ТЕЦ Варна“.

Въпреки че през април Стоян Мавродиев беше отстранен от банката, новото ръководств­о досега не е дало вид да има притеснени­я от кредитите към видимо близки до него компании и дори отпуска нови 4 млн. евро заем на едната.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria