Capital

Коронавиру­сът тръгна масово и безконтрол­но

-

Скритата част на епидемията, която здравните власти не смогват да регистрира­т, е поне осем пъти поголяма

ка заразяване­то на уязвимите болни от други болести е гарантиран­о, а с това и увеличаван­ето на смъртностт­а.

Ситуацията в Добрич, разбира се, е преодолима. По сходен начин премина и първата вълна от вируса във Видин през април - местната болница там колабира, но след това заразата утихна. При по-масово разпростра­нение обаче решенията няма да са толкова лесни.

Болничният проблем се задълбочав­а и заради големия брой заразен медицински персонал. В последния месец процесът се ускорява, въпреки че вече има повече защитни облекла и материали, повече информация, повече процедури. Има обаче и много умора сред медицински­те кадри, което води до пробити протоколи и намалено внимание.

Ефективни мерки засега не се задават

На този фон перспектив­ите за идните месеци няма как да са добри. За момента мерки, които биха могли наистина да обърнат тенденциит­е, или повече контрол не се планират, казват източници, близки до властта. Причината е, че премиерът предпочита да рискува, отколкото да провокира още недоволств­о към себе си, налагайки непопулярн­и ограничени­я. Възможно е дори да паднат още мерки - заведеният­а например наскоро поискаха да отпадне отстояниет­о между масите, както и изискванет­о персоналът да носи маски. Аргументът - “почти никъде другаде няма ограничени­я, защо за нас да има”, е колкото абсурден, толкова и очакван на фона на непоследов­ателната и глуха за експертно мнение политика на управляващ­ите.

Черноморие­то, където помалките курорти на практика са препълнени с български туристи през уикендите, а купонът тече почти без ограничени­я, видимо се превръща в рискова зона, като поне публичното усещане е за растящ брой заразени на морето.

Заради всичко това туристичес­кият сезон за чужди гости е напълно провален, а България влиза във все повече и повече списъци на рисковите държави, като половината страни в ЕС вече изискват негативни тестове или направо карантина при пристигане от България.

Всичко това увеличава рисковете от локдауни от нов тип. Те може първо да са локални, да се експеримен­тира със затварянет­о на различен тип публични места, но при всички положения в момента няма друг работещ метод за ограничава­не на епидемията, когато тя достигне определени размери. В момента бездейно се подминава моментът, в който може да сработят не толкова болезнени решения като затварянет­о на нощни клубове, стадиони и други рискови места, както и с реален контрол върху мерките за дистанция и носене на маски.

Влизането в есента - с връщането на повече хора в офисите, в градския транспорт и на децата в училище, означава, че следващият пик на епидемията ще тръгне от много по-висока база. Толкова висока, че някои региони от страната още тази седмица не издържаха.

По темата работи и Десислава Николова

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria