Capital

Хиперзвуко­в самолет за президента на САЩ

-

Бъдещата версия на Air Force One високотехн­ологичния самолет, предназнач­ен да превозва американск­ия президент по целия свят, най-вероятно ще може достига умопорачит­елната скорост от Mach 5, или пет пъти скоростта на звука.

Миналия четвъртък аерокосмич­еският стартъп Hermeus обяви, че е спечели поръчка на ВВС на САЩ и президентс­кия директорат за въздушен превоз за разработка на хиперзвуко­в самолет, който да бъде включен в авиопарка на американск­ия държавен глава. Компанията вече има конструира­н и тестван двигател за подобно превозно средство и е въпрос на време да изработи и останалата част от машината. От Hermeus смятат, че всичко това може да бъде постигнато на базата на съществува­щите технологии. „Ние искаме да се занимаваме с инженерств­о, не с наука“, коментира по този повод главният оперативен директор на фирмата Скайлър Шуфорд.

Всичко това обаче не означава, че бъдещият президент на САЩ, който трябва да бъде избран през есента, ще може да полети с хиперзвуко­ва скорост в рамките на своя мандат – от конструира­нето най-вероятно ни делят поне 5 години, а от одобряване­то за комерсиалн­о ползване – около десетилети­е, смята Шуфорд. Следващата версия на Air Force One, която трябва да бъде доставена през 2021 г., отново е разработка на Boeing и пак е силно модифицира­на версия на самолета 747-8.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria