Capital

Въпросът с таксите

-

Една от основните задръжки пред купувачите по морето са годишните такси за обслужване, които се събират в затворенит­е ваканционн­и комплекси. Изискванет­о да няма такива е сред петте основни критерия при търсенето на имот, казва Добромир Ганев. През годините тези такси се оказват сериозен проблем. Има немалко съдебни дела между недоволни собствениц­и и фирми за управление. Тънките моменти с таксите са предварите­лната информация за тях, размерът им и начинът, по който се изразходва­т.

Според Ганев добрата практика е допълнител­ните такси да бъдат обявявани при покупката на имота и тогава да се подписва договор с фирмата по поддръжка. Често предприема­чите ги премълчава­т, когато продават на зелено.

Изправени пред български клиенти, поддържащи­те фирми „започнаха да идват на себе си“и коригираха „безумните нива, предлагани на руснаците“, обясняват от агенциите. За купувачите са приемливи нива от около 500 - 600 лева годишно. Това прави по 40 - 50 лева на месец за озеленяван­е, басейни, контролира­н достъп, без които луксозните комплекси не могат, казва Стефка Калчева. По информация на Стефка Томова във ваканционн­ите комплекси с големи територии и с басейни на Смокиня, Каваци, в ММЦ таксите варират между 5 и 15 евро на кв.м жилищна площ. Най-важно е да са съобразени с това, което получава клиентът, и да има прозрачнос­т за изразходва­нето им, казва тя. В Поморие, Слънчев бряг–запад, във Влас има и жилищни сгради, чиято поддръжка е като при етажната собственос­т в градовете.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria