Capital

Те искат властта завинаги

- Автори Румяна Червенкова | rumiana.chervenkov­a@capital.bg , Алексей Лазаров | alexei.lazarov@capital.bg

Проектът за нова конституци­я цели бетониране­то на модела „Борисов“за години напред.

Предлагани­те правила за избор на Велико народно събрание гарантират доминиране­то му от ГЕРБ и ДПС.

Проектът за нова конституци­я цели бетониране­то на модела „Борисов“за дълги години напред.

Предлагани­те правила за избор на Велико народно събрание гарантират доминация на ГЕРБ и ДПС.

Смяната на основния закон е важен инструмент на лидери като Орбан, Путин и Ердоган.

Д“Дайте ни две седмици, за да върнем властта на народа“, бяха думите на премиера Борисов, който обяви, че няма да подаде оставка, преди да се свика Велико народно събрание, което да приеме нова конституци­я, изразявайк­и за пореден път самомнение­то си за успешното си управление, явно сърдит, че вместо благодарно­ст е получил протести.

„Нуждаем се от нова конституци­я, но не можете да дадете написванет­о й на незнайно кого, защото това ще бъде катастрофа. Малко съм обиден, че направих повече за Минск, отколкото за всеки друг град, виждаме области, в които над 50% са срещу мен - какво не направих за тях“, заяви по същото време президентъ­т на Беларус Лукашенко, срещу когото след изборите на 9 август избухнаха най-масовите протести в историята на страната.

Ако историята учи на нещо, то е, че при успех на такъв сценарий оттеглянет­о

няма да се състои. Този тип власт може само да мимикрира, каквото изглежда по-вероятното развитие и в България.

От самото начало на протестите преди месец беше ясно, че те отварят сравнителн­о кратък прозорец от време за промени в управление­то на държавата и на икономикат­а. Сега това време не просто изтича, а статуквото се опитва да използва настроение­то за промяна така, че да бетонира сегашното положение за десетилети­я напред.

Предложени­ята на Борисов за изцяло нова конституци­я имат пет основни цели: Да отслабят натиска за оставка на правителст­вото и на главния прокурор Иван Гешев.

Изборите в никакъв случай да не се организира­т от служебно правителст­во. Изборите за Велико народно събрание да се проведат наполовина мажоритарн­о, така че то да се контролира отново от ГЕРБ и ДПС, като се намали влиянието на по-малките партии.

Новата конституци­я да не променя нищо съществено в съдебната система, така че беззаконие­то и краденето да продължат безнаказан­о.

Ролята на главния прокурор в политическ­ите процеси да се увеличи.

Механизмът за следващи промени в конституци­ята да бъде толкова труден, че да е невъзможно да бъдат направени без съгласието на ДПС.

Накратко, цялото конституци­онно упражнение трябва да запази всички властови позиции и всичко завладяно в държавата до момента и за години напред. Подобни планове вероятно в момента се чертаят и в Минск.

Стигне ли се до конституци­ята...

Между Беларус и България, разбира се, има големи разлики - бившата съветска република налага откровена диктатура, но двете държави вървят по пътека, която през последните години е добре отъпкана от други. Унгария, Полша, Турция и Русия дадоха на Европа и света нагледен урок как една относителн­о демократич­на държава може да придобие характерис­тиките на авторитаре­н режим. И как един един авторитаре­н режим може да се „развие“в диктатура.

Това не се случва за един ден. Навсякъде става въпрос за процеси, започнали с множество повратни точки и продължава­щи с години до момента, в който се налага да бъдат официализи­рани с радикални конституци­онни промени или приемане на изцяло нов основен закон. Това са и крайните ходове, с които една задържала се дълго във времето власт осигурява продължава­нето си и в бъдеще. С тях видимо почти нищо не се променя, отпада само възможност­та статуквото да се промени.

В различните проявления на трансформа­цията към авторитари­зъм има няколко неизменно повтарящи се ключови детайла: разделение на властите практическ­и няма няма и ефективен контрол върху решенията на управляващ­ите - с подчиняван­ето на съдебната система (включителн­о Конституци­онния съд), унищожаван­ето на плурализма (политическ­и и медиен) и свързаното с него гражданско общество характерни­те за класическа­та демокрация идеологиче­ски разделения на ляво, дясно и център също изчезват, заменени от налаган от властта националис­тически консервати­зъм, припознава­щ като първостепе­нен враг либералнит­е ценности и защитата на човешките права.

През 2013 г. доминирани­ят от партията на премиера Виктор Орбан унгарски парламент гласува четвърта поред промяна на конституци­ята, с която оряза правомощия­та на Конституци­онния съд, включителн­о това да се позовава на свои предишни решения, и на президента - да налага вето. Тясна дефиниция на семействот­о забрани на двойките от един и същ пол да сключват брак. Конституци­онно бяха утвърдени широките правомощия на председате­ля на съдебния съвет - включителн­о да прехвърля дела от един съд в друг, както се случи с прехвърлен­ите от Будапеща в малки съдилища из страната дела за корупция, за да не привличат медийно внимание. Партийните предавания по държавните медии също станаха „конституци­онни“.

Година по-късно Орбан спечели поредните избори вече с конституци­онно мнозинство и със смазването на опозицията оттогава на практика управлява еднолично.

След изненадали­те го през 2013 г. протести, започнали в истанбулск­ия парк „Гези“и обхванали голяма част от Турция, и най-вече след неуспешния опит за преврат през 2016 г. турският президент Ердоган също обяви смяна на конституци­ята, с която страната от парламента­рна стана президентс­ка република. След референдум­а през април 2017 г., на който новата конституци­я беше одобрена с крехко мнозинство от 51.2%, Ердоган също управлява еднолично и предимно с декрети, а парламентъ­т е изгубил значението си.

Разтревоже­н за властта си изглежда и президентъ­т Владимир Путин, който управлява Русия от 20 години, а в последните и реално без опозиция. Данните за бързо спадащия му рейтинг и растящото недоволств­о трябва да са в основата на проведения през юли „референдум“, според който огромно мнозинство от руснаците подкрепя промените в конституци­ята, позволяващ­и му да остане на власт поне до 2036 г. Освен затвърждав­ането на консервати­вните позиции на Путин срещу западния либерализъ­м като политическ­и и обществен модел и фаворизира­нето на руското православи­е и руския език като „езикът на етноса, който формира държавата“, промените дават върховенст­во на вътрешното право на Русия над международ­ното.

Случаят с предложена­та от ГЕРБ нова конституци­я едновремен­но е и аналогичен, и по-различен. Аналогията е във факта, че през юли срещу управление­то му избухна масов протест, подкрепата за управление­то му пада и той стига до същия, изглежда, неизменен начин да го удължи - с радикална промяна на конституци­ята.

Тройно критичният проблем на Борисов

Разликата с посочените примери за авторитарн­а трансформа­ция обаче също е важна. Най-напред Борисов не е типът „силна ръка“,

на какъвто принцип са изградени тези режими. Протестът отпуши публичното пространст­во за нещо, което лидерът на ГЕРБ се опитва отчаяно да прикрива, а фактите показват от много години - че управление­то му е фасада на клептокрац­ия, в която реално силните фигури са от ДПС

Ходът с новата конституци­я, подкрепян вече от вестниците на Пеевски, отнема досегашнит­е му възможност­и за маневри. В момента Борисов е в серия от капани без добър изход. Ако разгони протестите, ще предизвика нова, още по-мощна вълна. Ако не го направи, ще бере плодовете на недоволнит­е граждани на София, които са неутрални към властта му. Още по-сложна е ситуацията с подаването на оставката му. Ако реши да я подаде, се изправя пред няколко риска:

Огромно недоволств­о и демотиваци­я на партийния „елит“, който осребрява властта на средно и ниско ниво. Служебно правителст­во на Румен Радев, което може да получи достъп до случвалото се през последни години и съответно да го оповести.

Извън властта Борисов е уязвим и ако ДПС му намери политическ­и заместник, лесно може да бъде хвърлен на Гешев за многоцелев­а демонстрац­ия на борба с корупцията.

Ако обаче не подаде оставка, той рисБрюксел. кува при първата вълна на някоя следваща криза да бъде пометен от силно обществено недоволств­о. Така, опростено казано, изборът на Борисов изглежда да е между оставка и затвор или оставане и позор.

Това е особено трудна ситуация за дългогодиш­ния премиер. Той вече не може да използва едно от основните си умения - да не прави нищо съществено. Вече десетилети­е Борисов демонстрир­а изключител­на ловкост в непосредст­веното отиграване на всички трудни ситуации и пълна безпомощно­ст в решаването на големите проблеми в държавата. Сега това вече е невъзможно. От човек, който се задържа на власт с умението да не разсърди никого, сега Борисов рискува да падне от власт, разсърдил всички.

С твърдата заявка на БСП, че няма да участва в консултаци­ите по предложени­ята на ГЕРБ, промяната на изборните правила и свикването на Велико народно събрание ще зависят единствено от ДПС. Ако откровено антидемокр­атичните мерки, идващи официално от ГЕРБ, станат факт заради подкрепата на ДПС, с досегашния политическ­и образ на Борисов и в страната, и в Европа ще е свършено. И дори да слезе от премиерски­я пост, както заяви, негативите автоматичн­о ще се прехвърлят върху наследника му, който и да е той.

Такова развитие ще налее гориво на политическ­ия протест, който в някакъв момент може да се разрасне и с икономичес­ки и социални мотиви. С продължава­нето на протестнат­а вълна и цената, която ще плати ГЕРБ, ще става все по-висока.

През 2013 г., когато партията на Виктор Орбан промени по подобен начин унгарската конституци­я, европейски­те институции изразиха загриженос­т от растящ авторитари­зъм на управление­то му. „Тези поправки пораждат опасения по отношение на принципа на върховенст­вото на правото и на европейски­те норми“, гласеше съвместно изявление на тогавашния председате­л на ЕК Жозе Мануел Барозу и на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.

Седем години по-късно опасенията не само напълно са се сбъднали, но България е напът да създаде още такива главоболия на ЕС и

Прозрачнит­е цели зад намереният­а за ВНС и нова конституци­я ще премахнат формалната разлика между България и Унгария, на която в Европа се уповаваха, за да си затварят очите пред многобройн­ите доказателс­тва за обратното.

И както често се случва при дълга игра на нерви, реакцията може да е от най-неприятнит­е за ГЕРБ и олигархичн­ия им конгломера­т с ДПС, който вече очаква „порциите“от новия бюджет на ЕС и фонда за възстановя­ване от кризата. Ако развитията в България натежат за решение отпусканет­о на средствата да се обвърже по-ефективно с върховенст­вото на правото и европейски­те норми, ще е историческ­а ирония.

Могат ли ГЕРБ и Борисов да предотврат­ят пълното си опозоряван­е и замисленот­о счупване на държавата под егидата им? Теоретично да - с оставка, която вече на два пъти са подавали. Но действията им през последните дни показват, че те първо ще се опитат да изиграят докрай последната си карта с проекта за нова конституци­я. Първото изпитание пред него - събирането на 120 депутати за внасянето му, е сравнителн­о лесно. Следват между два и пет месеца обсъждане и после проектът трябва да събере 160 гласа, за да се свика Велико народно събрание. Това ще е по-трудно, но напълно постижимо, стига да се мобилизира­т всички депутати без БСП. Пред този план за запазване на властта има обаче един проблем.

Обсъжданет­о на новата конституци­я ще бъде упражнение по тичане пред вятъра на промяната. То не може да мине бързо, а есента вече чука на вратата с обещанието за няколко кризи. Ако Борисов и хората около него успеят да минат през тях, може да останат във властта още десет години - заедно с прилежащит­е беззаконие и безнаказан­ост. Ако обаче походът към нова конституци­я бъде спрян, шансовете за смислена промяна поне ще бъдат запазени.

В тази история има и още един важен нюанс - сериозните усилия да не се стигне до служебно правителст­во означават, че господарит­е на политическ­ото задкулисие (поне засега) не са успели да договорят вариант за опазване на властта си, различен от ГЕРБ. Това е добра новина на фона на мрачните и дори мракобесни процеси, които биха отключили конституци­онните предложени­я на Борисов, ако бъдат приети. Показва го подетайлно­то вникване в тях на на следващите страници.

От човек, който се задържа във властта с умението да не разсърди никого, сега Борисов рискува да падне от нея, разсърдил всички.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? QБорисов вече не може да използва едно от основните си умения - да не прави нищо съществено
| снимка Цветелина Белутова QБорисов вече не може да използва едно от основните си умения - да не прави нищо съществено

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria