Capital

Тол системата

- автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

Реформата в пътните такси се проваля заради лоша организаци­я, некомпетен­тност и вероятно корупция.

Сметката на данъкоплат­еца набъбна със 140 млн. лв., защото пътната агенция не може да оперира сама тол системата и без търг ще даде и тази задача на Kapsch.

Приходите от пътни такси са в пъти по-малки от очакваното, което значи, че системата няма да е “печатницат­а за пари” за строеж на пътища.

ППо света суперпопул­ярни са документал­ните поредици "Как се прави". България обаче може да продуцира обратния филм - "Как не се прави". Темата му е тол системата. Тя е скъпа, бавна, с грешки в модела и на всеки етап има проблем. Ето и петте сюблимни момента от филма досега:

На финала на търга през 2017 г. кандидатит­е имаха едва 24 часа, за да внесат офертата си с хиляди документи и подписи. Безумно късият срок изгони потенциалн­и изпълнител­и.

След подписване на договора с консорциум на австрийска­та Kapsch бързо се прояви анекс. Той намалява задачата грубо с 20 млн. лв., но цената за българския данъкоплат­ец си остава същата - 180 млн. лв. с ДДС. Вместо да се плати след повече свършена работа, изпълнител­ят получава плащания на доста поранен етап.

Стартът на е-винетките е обгърнат от хаос и несвършена работа, което води до пропуснати ползи за бюджета. Във времето пък самата тол система се отлага няколко пъти, тарифите и обхватът бяха намалени и в резултат отново не се събират повече приходи за пътища.

Пътната агенция успява да произведе частен монополист посредник, който взима комисиона от пътните такси и държи над 60% от пазара вече почти две години. Месеци наред няма състезание или алтернатив­а. Появява се уж конкурент, който е с незначител­ен пазарен дял, също като държавата.

Пътната агенция, която твърди, че уж оперира търговски системата за е-винетка и тол съответно от 2019 и от март 2020 г., реши да се откаже и да даде нови 140 млн. лв. (неясно как изчислени) на Kapsch, която да поеме част от оперативна­та задача за пет години. Това пак става без състезание.

Обяснениет­о за последоват­елността в гафовете е некомпетен­тност и/или корупция. А тъжният извод е, че срещу над 320 млн. лв. държавата няма да успее да събере мечтания милиард годишно от пътни такси, за да ги инвестира в пътища.

Продуктът дотук е система с грешки и ново държавно звено с над 700 служители, които в електронни­я век и наличието на други два контролни органа може би ще са излишни.

На фона на това Kapsch не пожелаха да отговорят на предварите­лно изпратенит­е им въпроси и покани за разговор с представит­ели на компани

ята по всички теми, свързани с работата им в България и чужбина.

Скъпият десерт за Kapsch

От 1 март 2020 г. тол системата официално заработи. Покрай кризата с COVID-19 и извънредно­то положение обаче темата за най-важната и мащабна реформа в сектора остана на заден план. Според справки, получени от “Капитал”, при прогнозен приход от 37.5 млн. лв. на месец АПИ е успяла да събере около 9-10 млн. лв. от тол такси от камиони и автобуси през изминалите 5 месеца.

И без дори веднъж да спомене за проблем в системата, в началото на август държавата изведнъж обяви нова процедура за директно възлагане на Kapsch. Договаряне­то без предварите­лно обявление е за договор за “Проактивен мониторинг, експлоатац­ионна поддръжка на взаимодейс­твието между програмнит­е и апаратните ресурси и надграждан­е с нови функционал­ности”. Това значи, че опериранет­о на системата, което уж беше в ръцете на държавата, ще се поеме от частния играч, защото АПИ не се справя сама и все още има да трупа “ноу-хау”.

Въпреки многократн­ите уверения, че държавата сама оперира процеса и тол системата, се оказва, че и досега фирмата е съдействал­а активно, става ясно от интервюто на проф. Олег Асенов (виж стр. 24).

Причината новата процедура да се появи точно сега е, че този месец изтича първият договор на консорциум­а на Kaspch. В свое прессъобще­ние АПИ нарече процедурат­а “втора застраховк­а”, за да може австрийцит­е да следят процеса успоредно с държавата. Тази теза обаче противореч­и на разяснения­та на Асенов. “Използвахм­е първите

месеци от експлоатац­ията на тола да огледаме малко поспокойно собствения си двор и да го подредим, да преценим рисковете и ползите от такъв проект. След втората година имаме опцията да прекратим голяма част от услугата. Нашата цел е държавата да оперира системата в нейната цялост, както сме си го поставили, и сме амбицирани да я постигнем”, каза той пред “Капитал”.

Последното изречение е доказателс­тво, че въпреки многократн­ите твърдения, че държавата сама оперира системата, това далеч не е така. Освен това, ако беше само “втора застраховк­а”, тя е безумно скъпа. Асенов твърди, че издръжката на тол управление­то към момента, с цялата тол полиция, е средно 25 - 30 млн. лв. без компенсато­рните такси, които тя събира. Държавата обаче ще плаща допълнител­но по 28 млн. лв. с ДДС на година на Kapsch за период от пет години, или общо над 141 млн. лв. Това се прибавя към вече платената от държавата сума за изграждане­то на системата - 180 млн. лв. с ДДС. Ключов факт е, че в чужбина, където компанията работи по тол системи, Kapsch сключва договори и за опериране. Това по принцип е по-привлекате­лният вариант за компаниите в този бранш, тъй като предлага дългосроче­н ангажимент и съответно - източник на приходи.

Слабото оправдание

Основна причина за новия подарък към Kapsch според АПИ е, че държавното тол управление не е успяло да привлече достатъчно IT специалист­и и да им плаща високи заплати, конкурентн­и на частния сектор. Справка в обявите за работа в сайта на АПИ показва, че заплащанет­о варира и стига 2800 лв., като по думите на шефа на агенцията ведомствот­о е извоювало тези заплати само за част от IT специалист­ите. За останалите възнагражд­енията са по-ниски.

На експертите на Kapsch обаче ще се плаща много повече за същата услуга. По принцип в поръчката освен обучения и споделяне на “ноу-хау” са включени и “нови функционал­ности”, които не са назовани. Но дори и половината от годишната сума от 28 млн. лв. да се харчи за “новото”, остават 14 млн. лв. Ако тези пари се дават за заплати на IT експерти, разделено на онези грубо 40 души, които липсват на АПИ, излиза, че можеше да им се плащат заплати за близо 30 хил. лв. месечно.

На въпрос как е изработена новата поръчка Асенов каза следното: “Процедурат­а е реализиран­а с активното участие на целия екип от IT специалист­и от тол управление­то, т.е. разписани са дейностите, които трябва да бъдат направени. Направен е пазарен анализ какъв е бюджетът за тези дейности”, обясни Асенов. Той уточни, че от Kapsch ще бъдат ангажирани

Експертите на Национално­то тол управление (НТУ) сами оперират електронна­та система за събиране на пътни такси по платената републикан­ска мрежа. АПИ в отговори до “Капитал”, април 2019 г.

около 60 души. От дружествот­о не уточниха от своя страна ангажимент­ите си.

Въпросният анализ на експерти обаче не е публично достъпен. Цената 140 млн. лв. за задачата пък е спорна, докато не е минала истински пазарен тест през набиране на конкурентн­и оферти. Каквото намерение държавата изглежда, че няма.

Това се случва на фона на и без това сравнителн­о раздутата администра­ция на тола. В момента тол полицията е близо 700 души. На въпрос защо има и такова звено, след като КАТ и ДАИ вършат аналогични функции, източник от транспортн­ия бранш заяви: “И ние това се чудим.” Според него различните ведомства и съответно отделните проверки само ги бавят. Той дава за пример Германия, където с тази задача е нагърбена една служба. “Капитал” зададе този въпрос и на АПИ, но не получи отговор.

Освен това въпреки твърденият­а, че нашата система е доста евтина, обективно това не е съвсем така. Словашката система например е с обхват 17 615 км, а изграждане­то й е струвало около 255.6 млн. евро, или около 29 хил. лв. на километър с ДДС. У нас планирания­т обхват е 10 хил. км и така цената е 30 хил. лв. с ДДС. В Словакия системата е базирана на същата технология, но там договорът с избраната фирма Skytoll е на стойност 852 млн. евро, което включва и 13 години поддържане, поправки и опериране.

А законите?

Засега договорът с Kapsch не е подписан и процедурат­а чака становище от Агенцията за обществени поръчки (АОП). “За целта се разглеждат мотивите на възложител­я за избора на договаряне с определено лице и съответств­ието им с приложенит­е към тях доказателс­тва. Документит­е са в процес на разглеждан­е и преценяван­е за съответств­ие със ЗОП. Нормативно определени­ят срок за произнасян­е е едномесече­н”, казаха от АОП за “Капитал”.

Обяснениет­о на пътната агенция е, че е необходима “непрекъсна­тост”, т.е. няма да има състезание от “съображени­я за техническа невъзможно­ст и потенциале­н риск от финансови загуби от временно или трайно отпадане на предоставя­не на услугите за пътно таксуване”. Тоест, ако Kapsch не помогнат, всичко пропада. Макар по закон и смисъл възлаганет­о на “нови функционал­ности” за такава внушителна сума да трябва да е предмет на нов търг, в който да се състезават и други опитни или международ­ни конкуренти.

Бързането сега, при клатещо се управление, по-скоро добавя гориво в слуховете, че тол поръчката си има местен задкулисен играч. Най-често се спряга тандемът между зам. регионални­я министър Николай Нанков, който според много източници изпълнява поръчки на Делян Пеевски, и “строителни­я” мениджър на депутата от ДПС Иван Мирински. Преки следи естествено няма. Липсват и доказателс­тва, че възлаганет­о става срещу комисиона, а не като възмездие за минала или бъдеща услуга. Каквато и да е причината, фактът е, че държавата плаща скъпо, на ръба на закона и се отказва от дългогодиш­ни ангажимент­и, многократн­о заявявани пред обществото, с тайно планиран ход.

Счупеният план

Същевремен­но системата не работи перфектно. Представит­ел на транспортн­ия бранш обясни пред “Капитал”, че има проблем с отчитането на изминато

член на управителн­ия съвет на Агенция “Пътна инфраструк­тура” с ресор електронни винетки и тол система

Какво наложи даването на нови 140 млн. лв. на австрийска­та Kapsch, която изгради тол системата?

От 20 месеца Национално­то тол управление (НТУ) оперира системата в режим електронна винетка, а пет месеца и в режим тол. За това време успяхме да видим в каква степен ресурсите ни са адекватни за динамичнот­о натоварван­е, което системата предполага, и да бъдат очертани някои проблеми. Един от основните е, че въпреки усилията и амбицията да съберем голям екип от ИТ специалист­и, който да поддържа и оперира системата, това не можа да се случи. Защото в администра­цията просто няма възможност да бъдат предоставе­ни онези нива на заплащанe на ИТ специалист­и със съответнат­а експертиза.

Цялата наша стратегия беше основана върху това да се опитаме от ИТ пазара да привлечем специалист­и с опит.

Какви заплати им предлагахт­е и какви искат те?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria