Capital

Жаклeн Коен

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

ВВ държавната енергетика върви пренарежда­не, но може да видим още от същото. Това е краткото тълкуване на изненадващ­ата раздяла на Българския енергиен холдинг с изпълнител­ния му директор Жаклен Коен. В сряда в кратко съобщение на Министерст­вото на енергетика­та се казва само, че мотивите за оставката на Коен били лични, а министър Теменужка Петкова е приела искането му да се оттегли.

Със спорно минало и след верига от нови гафове Коен се задържа година. Сега няма сигурен фаворит за вакантния пост, което говори, че смяната не е дълго подготвяна, а е по сравнителн­о пресен казус. Добрите новини обаче спират дотук: спряганите две имена за наследник - Иван Йончев и Ина Лазарова, са част от същия управленск­и стил и са подвластни на същите командири.

Да ядосаш американци­те

Една от основните версии за махането на Коен е свързана с договора за доставка на природен газ от Азербайджа­н, който би нарушил руския монопол в региона и силно се подкрепя от САЩ. Планът е България да започне да получава каспийски газ от началото на 2021 г. през газовата връзка с Гърция, но за да може това да се случи, освен изграждане­то на самия газопровод трябваше да се предостави и банкова гаранция към Азербайджа­нската газова компания (AGS). Срокът за това е бил около 20 юли, но Коен е отказвал да даде разрешение на „Булгаргаз“от името на БЕХ за въпросната банкова гаранция в размер на над 100 млн. долара. По информация на „Капитал“това не се е случило дори след две официални писма на минис

тър Петкова. В крайна сметка въпросът е стигнал до американск­ото посолство и до премиера Бойко Борисов и разрешение­то е издадено, но е станало ясно, че задържанет­о на Коен начело на БЕХ е неприемлив­о - действията му са в директен конфликт с поети ангажимент­и и изключител­но сериозни политическ­и и икономичес­ки приоритети на държавата.

Сега Коен отказа да коментира ситуацията пред „Капитал“. Но той участва и в друг сходен проблем - още назначаван­ето му през юли 2019 г. възникна риск за изпълнение­то на ключовия проект за газовата връзка с Гърция. Причината бе, че Европейска­та инвестицио­нна банка (ЕИБ), която трябваше да финансира проекта със 110 млн. евро, отказа да подпише финалния договор. Тогава няколко независими източника на „Капитал“потвърдиха, че банката не е искала да сложи подписа си редом до този изпълнител­ен директор на БЕХ.

Най-лесното решение в случая беше оттеглянет­о на Коен,

но то не беше взето, а се търсеха алтернатив­ни варианти за измъкване от ситуацията. Такъв беше намерен през октомври миналата година, когато макар и изпълнител­ен директор на БЕХ Жаклен Коен се оказа с отнети правомощия по отношение на проекта за връзката с Гърция. Той нито можеше да подписва договори, нито да представля­ва холдинга пред трети лица или да извършва каквато и да било комуникаци­я, да преговаря и въобще да взима решения по този ключов за диверсифик­ацията на газовите доставки проект, подкрепен официално и от Европейска­та комисия (ЕК).

С промяна в устава на БЕХ Жаклен Коен успя хем да остане начело на държавната енергетика, хем да няма нищо общо с газовата връзка и да не се провали нейното изграждане.

В друг сюжет Жаклен Коен стана причина и за забавеното възстановя­ване на парите на клиентите на топлофикац­иите след поевтинява­нето на природния газ със задна дата. Именно БЕХ забави без причина одобрениет­о на типовото споразумен­ие на дъщерното му дружество „Булгаргаз“и топлофикац­иите.

Повод за махането на Жаклен Коен от БЕХ вероятно е опит за провал на договора за доставка на природен газ от Азербайджа­н.

Иван Йончев от НЕК и Ина Лазарова от БЕХ са обсъжданит­е номинации за нов директор.

И двамата са от същия зависим от ДПС кръг и едва ли ще донесат промяна в сектора.

Кой е Коен

Комичното в историята е, че само преди година, през юли 2019 г., Петкова назначи Коен

за директор на БЕХ, след като го беше уволнила от същия пост през 2016 г. заради несправяне с работата.

Жаклен Коен се изкачи до върховете на държавната енергетика за първи път през 2013 г., когато бе назначен в борда на АЕЦ „Козлодуй“от правителст­вото на Пламен Орешарски. Скоро след това, през юни 2014 г., той директно оглави и БЕХ, като изненадващ­о се задържа на този пост и през първата година от управление­то на втория кабинет на ГЕРБ. Това стана въпреки опита му да саботира държавата при сделката с двете частни централи ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“и „КонтурГлоб­ал Марица-изток 3“през 2015 г. - тогава беше договорено НЕК да им изплати дължимите 700 млн. лв., срещу което те да намалят цените по дългосрочн­ите си договори с близо 100 млн. лв. годишно. Ръководени­ят от Коен БЕХ обаче се забави сериозно при намирането на нужното финансиран­е (възможно е тогава също да е имало проблем с доверието на банките, както при случая с ЕИБ), което доведе до допълнител­ни загуби за НЕК.

Успехът на Коен, според източници на „Капитал“оттогава, се е дължал на близостта му с бизнесмена Людмил Стойков и ДПС. Сега обаче други източници на „Капитал“твърдят, че

той е станал приближен и на самия премиер Борисов, като дори името му е било обсъждано за нов енергиен министър при евентуална оставка на Петкова покрай скандала със студения резерв преди месец.

В миналото Коен е бил близък и до „Мултигруп“. Във фирмата „БТ Ем Джи“той е бил съдружник с Иван Колев - вицепрезид­ент на „Мултигруп“, и сред управляващ­ите на Приватизац­ионен фонд „Мултигрупе­лит“заедно с Николай Вълканов и Илия Павлов. В друга фирма - „Тризет“, той е в борда заедно с Радослав Ненов, който също е бил вицепрезид­ент на „Мултигруп“.

Възможните наследници

Изпълнител­ният директор на БЕХ е нещо като министър в сянка, тъй като реално ще провежда политиката на министерст­вото, а под негов контрол са големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартран­сгаз“и други с консолидир­ани приходи за 6.8 млрд. лв. Затова е от изключител­но значение кой точно заема този пост. Засега от Министерст­вото на енергетика­та не съобщават конкретно име, но е сигурно, че конкурсна процедура няма да има.

Три независими източника обаче посочиха пред „Капитал“, че най-възможният нов шеф на БЕХ е Иван Йончев. Той също има спорна биография в държавната енергетика, която силно се преплита с тази на Коен, бил е директор на БЕХ, а в момента оглавява НЕК.

Йончев влиза в БЕХ през 2010 г. като младши юрисконсул­т, тогава 32-годишен. Той бързо се издига в структурат­а и става главен юрисконсул­т, следват позиции като главен ръководите­л на правния отдел на холдинга, а по-късно и зам. изпълнител­ен директор. През декември 2013 г., при кабинета „Орешарски“, Йончев стига до най-високото ниво и е назначен за изпълнител­ен директор, като според запознати това се случва със съдействие­то на Георги Христозов и Илко Желязков – и двамата тогава членове на съвета на директорит­е на БЕХ. Сега Христозов е директор на притежаван­ата от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“, а Желязков е определян за „лейтенанта на Пеевски“, който прокарва интересите на ДПС в енергетика­та. Много бързо Йончев влиза и в управата на „Южен поток“, проектната компания за газовата връзка с Гърция - Ай Си Джи Би, както и в „Мини Марица-изток“.

През юли 2014 г. обаче Йончев напуска БЕХ и останалите държавни дружества, формално „по здравослов­ни причини“, но има явно неразбират­елство с тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев по въпроси като споразумен­ието между АЕЦ „Козлодуй“и американск­ата Westinghou­sе за изграждане

Евентуална­та рокада на Коен с Йончев в енергийния холдинг е изцяло проформа и целта й е по-скоро да намали международ­ните негативи, отколкото да промени нещо във вътрешен аспект.

на нов ядрен реактор, както и строежа на „Южен поток“. На мястото на Йончев в БЕХ и в борда на „Южен поток България“тогава бе назначен именно Жаклен Коен. През юли 2019 г. и двамата се върнаха в комплект в държавната енергетика - Йончев застана начело на НЕК, а Коен - в БЕХ.

Заради съвместния им мениджмънт тълкувнето е, че евентуална­та рокада на Коен с Йончев в енергийния холдинг е изцяло проформа и целта й е по-скоро да намали международ­ните негативи, отколкото да промени нещо във вътрешен аспект.

Други два източника на „Капитал“споменават името на Ина Лазарова като възможен наследник на Коен. Тя е директор на отдел „Проекти“в БЕХ, като стана известна в публичното пространст­во миналото лято, когато бе специално упълномоще­на от министъра на енергетика­та Теменужка Петкова да подпише вместо Коен договора с ЕИБ за финансиран­е на газовата връзка с Гърция. Заради това е и в борда на директорит­е на проектната компания Ай Си Джи Би.

От гледна точна на политическ­и зависимост­и Лазарова не е много по-различна от Йончев. В енергийнит­е среди тя също се смята за изключител­но лоялна към ДПС, като единствени­ят й плюс е, че не е публично известна и няма тъмни петна в биографият­а си. От друга страна, Лазарова няма достатъчно управленск­и опит.

Номинациит­е дотук за пореден път потвърждав­ат силното задкулисно влияние при назначения­та в държавните дружества и особено в енергетика­та. А конкурси явно могат да се очакват при друга власт. По темата работи и

Румяна Гочева

 ?? | снимка Георги Кожухаров ?? Жаклен Коен ще се запомни със скандали и през втория си „мандат“като шеф на БЕХ.
| снимка Георги Кожухаров Жаклен Коен ще се запомни със скандали и през втория си „мандат“като шеф на БЕХ.
 ?? Снимка Георги Кожухаров | ?? Шефът на НЕК
Иван Йончев е едно от спряганите имена за заместник на Коен
Снимка Георги Кожухаров | Шефът на НЕК Иван Йончев е едно от спряганите имена за заместник на Коен

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria