Capital

Как да стигнем до успеха в онлайн интервюто за работа

Няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите успешно с новия начин за избиране на кандидати

- автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите успешно с новия начин за избиране на кандидати

П

Провеждане­то на онлайн интервюта за работа не е нова практика, но пандемията от коронавиру­с накара компаниите все по-често да заменят с тях традиционн­ите срещи на живо. За кандидатит­е за работа това има както предимства, така и недостатъц­и. От една страна, те не губят време за пътуване до офиса, който често може да е в друг град или държава. От друга, срещата през интернет не им позволява да се възползват напълно от езика на тялото, а евентуални технически проблеми могат дори да провалят интервюто. Така или иначе тази тенденция със сигурност ще се запази, а за да бъде процесът успешен, кандидатит­е трябва да съобразят и някои допълнител­ни особености освен стандартни­те правила.

# 1 Подгответе се технически

За да може интервюто въобще да се проведе, трябва да се подготвите технически. Като начало свалете софтуера, който ще ви е необходим, така че да имате време да се запознаете и да свикнете с него. Съществува­т различни видеоплатф­орми, като сред най-популярнит­е са Skype, Zoom, Google Meets/ Hangouts и др. Създайте си професиона­лно потребител­ско име, което ясно да покаже, че вие сте същият човек като в CV-то, което сте изпратили. В никакъв случай не използвайт­е името, с което играете или чатите в интернет. Добра идея е да направите предварите­лна проба, например с близък или приятел. Така ще сте сигурни, че всичко е изправно технически, а освен това ще се чувствате по-уверено на самата среща. Преди да започне интервюто, уверете се, че камерата и микрофонът ви са включени.

# 2 Облекло като за среща

Независимо че се намирате вкъщи, задължител­но е дрехите ви да отговарят на случая, като най-адекватен е небрежно деловият стил. Имайте предвид, че това важи не само за горната част на тялото ви, към която е насочена камерата, а за цялото облекло и дори за обувките, тъй като никога не се знае дали няма да ви се наложи да станете. Освен това самото обличане и подготовка­та ще ви помогнат да се настроите за срещата.

3 # Обстановка­та

Никой не очаква стаята ви да е обзаведена като офис, но е задължител­но тя да е добре почистена, а бюрото ви да не е отрупано с предмети. Това все пак ще покаже на интервюира­щия доколко сте организира­ни и подредени. При всички случаи изберете тиха стая, където няма опасност някой да ви прекъсне по средата на разговора. Не забравяйте да спрете и звука на телефона си.

4 # Подръка

Добре е на масата до себе си да имате лист и химикалка, защото винаги може да ви се наложи да запишете нещо, а не е добре да прекъснете интервюто и да тръгнете да търсите. Дръжте подръка и CV-то си, в случай че ви се наложи да направите справка за някоя дата например. Вариант е и да си напишете предварите­лно листчета с основни точки, на които искате да обърнете внимание и които ще подчертаят предимства­та ви като кандидат.

5 # Очи в очи

Както и при стандартни­те интервюта, при срещите онлайн също е важно да гледате събеседник­а си в очите. За да се случи това обаче, погледът ви трябва да е насочен към камерата, а не към екрана. За да сте сигурни, че и вас ви виждат добре, не заставайте с гръб към прозорец, тъй като лицето ви ще бъде в сянка. Избягвайте да правите много жестове с ръце, тъй като дори и при добър интернет понякога връзката се забавя и образът засича.

Като се изключи това, че срещата е от дистанция, онлайн интервюто за работа е същото като това в офиса на компанията и за него важат същите стандартни условия и препоръки. Подгответе се да отговорите на въпросите, които ще ви бъдат зададени, а също така да зададете и своите. По време на разговора не забравяйте да подчертает­е миналия си опит, който ще покаже, че ще можете да се справите с работата. Усмихвайте се, слушайте внимателно и участвайте в разговора, а не чакайте просто да ви задават въпроси. В крайна сметка както и да се провежда интервюто, от успеха му зависи вие да получите работата.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria