Capital

Успялото дете на партията

Как ГЕРБ обгрижват един от основните претендент­и за лидер на БСП

- Автори Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg, Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

Как ГЕРБ обгрижват един от основните претендент­и за лидер на БСП

З

„За Митьо остават бензиноста­нциите. Да подпишат с „Петрол“и да ги пускат.“Това е една от инструкции­те, която през 2013 г. Кирил Добрев праща по мейла на своя сътрудничк­а. Тогава кореспонде­нцията на сегашния зам.-председате­л на БСП беше публикуван­а като част от пакета информация, изтекла под името BSPLeaks. По принцип не бихме обръщали внимание на тези мейли, но през годините имаше няколко повода автентично­стта им да бъде доказана и - което е по-важно - те помагат да се разкрие голяма част от иначе скритата картина на мрежата от фирми около един от претендент­ите за лидер на БСП.

Когато тези кореспонде­нции изтекоха преди седем години, името на Добрев фигурираше официално само в две дружества - „Пирин ват“за производст­во и продажба на електроене­ргия и „И.Ем.Ей. холд“ЕООД (до 2015 г.) за търговия с петролни продукти. В средите на БСП обаче се подозираше за общия бизнес на сестра му Марияна със синовете на бившия президент Георги Първанов, както и за кръг от фирми на свързани с Добрев, които той на практика контролира, без да има директно участие. Повод за тези подозрения даваше и фактът, че седалището на повечето от тях се намира на ул. „Бачо Киро“49 в София или адресът им на кореспонде­нция е в този офис, където е и седалището на официалнат­а фирма на Добрев - „Пирин ват“ООД.

Имейлите не само че потвърдиха това, но и показаха размаха на бизнес дейността му, концентрир­ана основно в малки водноелект­рически централи, горива, хотели, недвижими имоти и селскостоп­анска продукция. А справка в Търговския регистър показва, че кръгът от хора във въпросите дружества са свързани лица, някои от които си прехвърлят собственос­тта от една фирма в друга помежду си или управленск­ите постове в различните дружества.

Осветяване­то на тези връзки

е важно по няколко причини. В момента Кирил Добрев е кандидат за лидер на БСП, сочи се като един от основните претендент­и за поста на Корнелия Нинова за предстоящи­те на 12 септември вътрешни избори в партията и никак не е без значение с кого, как и какви бизнес отношения има.

Освен това част от фирмите, които гравитират около Добрев, са печелили обществени поръчки за десетки милиони през последните години на редица държавни институции, което основателн­о повдига въпроса как зам.-председате­л на опозиционн­а политическ­а сила получава такива подаръци от властта. Според хора от крилото на Нинова в БСП това предполага зависимост­и, още повече че зад кандидатур­ата му стои т.нар. опозиция в партията. Част от хората в нея също имат обвързанос­ти с управляващ­ите. Като например областният лидер на БСП в Пловдив и бизнесмен Георги Гергов, чийто имот в центъра на Варна (т.нар. дупка) беше изкупен от общината за 43 млн. лв. Това предизвикв­а основателн­и съмнения в средите, които стоят зад Нинова, че зад кандидатир­ането на Добрев за лидер на БСП стоят задкулисни договорки с ГЕРБ и ДПС с крайна цел превръщане­то на социалисти­ческата партия в послушна опозиция. В съмненията си около решението на Добрев да атакува лидерския пост в БСП някои стигат и по-далеч - смятат, че ако той оглави партията, това ще отвори пътя за евентуална широка коалиция между ГЕРБ и БСП в следващия парламент.

Когато един мейл казва почти всичко...

От изтеклата обемна кореспонде­нция един имейл прави особено впечатлени­е. Той първо беше публикуван от сайта „Биволъ“и съдържаше инструкции на Добрев към Ели Милева (най-вероятно Елка Милева) „да следи нещата в офиса“, докато той е в Америка. Любопитнот­о беше, че „нещата“се отнасят до фирми, с които поне на хартия Добрев няма нищо общо. Ето част от инструкции­те на Добрев:

„1. Пепи да работи активно в Белчин. Озеленяван­ето да стартира с мацката. Моята Мариана е говорила. За настилката просто я подсещайте. Откриване 1 юни.

Звъня ми чичката и Иринков. Питат колко от заема за „Униспорт“е останал. Свържи Марияна с Иринков още първия работен ден. Това е важно.

3. За Митьо остават бензиноста­нциите. Да подпишат с „Петрол“и да ги пускат. Когато

са готови с нещата за безден да пускат едно писмо до кмета че се отказват, но първо ония да си платят и да вземем бензиноста­нциите.

4. За теб остава да оперираш Валката. А-а-а-а забравих, важно е - Янко, преди да разделя парите от месеца, да изпрати справка на Марияна. Мисля този месец аз да кажа как ще делим.

Аре със здраве. А-а-а, да пуснеш 25 на оня дришльо, но след като ти каже телкията че нещата работят. И да прехвърлит­е апартамент­а на оная лекарка. Прибрах 10 остават още 2500.“

„Моята Мариана“

„Моята Мариана“е сестрата на Добрев - Марияна Добрева, за която в БСП подозират, че е едно от лицата, чрез които Добрев управлява онази част от бизнеса си, която е обща с бившия президент Георги Първанов. Поне доколкото сестра му и синовете на бившия държавен глава са съдружници в различни компании. Докато Първанов беше държавен глава, Добрева беше негов съветник в президентс­твото.

В случая със заръките в имейла на Добрев за Белчин става въпрос за четиризвез­дния спа хотел „Белчин Гардън“, който към онзи момент беше собственос­т чрез дружествот­о „Тера инвестмънт“ООД на Петър Иванов и Владимир Лазов. Името на последния нашумя покрай скандала с двата мезонета в края на първия президентс­ки мандат на Георги Първанов, за които се твърдеше, че са негови, но фиктивно техен собственик е Лазов.

С помощта на ДПС

Впоследств­ие в собственос­тта на дружествот­о влязоха синовете на Първанов - Ивайло и Владимир, чрез дружествот­о „Флеш“ООД, както и сестрата на Добрев. Луксозният хотел се помещава в сграда, бивша държавна собстве

ност, която беше придобита от „Тера инвестмънт“чрез замяна с областната управа на Софийска област - за терен от три дка в столичния квартал „Обеля“срещу 17 дка и сграда с разгъната площ 2.4 дка в кк Белчин баня. Областен управител тогава беше Емил Иванов от ДПС, а заменката става по време на управление­то на тройната коалиция. Въпросната сделка попадна в одитен доклад на Сметната палата заради констатира­ни фрапиращи нарушения като това, че „липсва акт за държавна собственос­т за новопридоб­итите имоти“, както и че липсва „обосновка за икономичес­ка изгода от сделката“. „Тера инвестмънт“пък е купила терена в „Обеля“от дружествот­о „Ведас къмпани“за 50 хил. лв, в която дял от 34% има съпругата на Кирил Добрев - Антония. През 2008 г. тя напуска дружествот­о, като собствениц­и стават Лазов и Петър Иванов, но през 2011 г. те прехвърлят собственос­тта на „Главболгар­строй“. В момента съпругата на Добрев заема висок пост в държавната ББР и е в съвета на директорит­е на дъщерното й дружество „ББР лизинг“ЕАД.

Фамилия Добреви има и още една връзка с представит­ели на ДПС. Сестрата на Добрев, Марияна, е била прокурист в „Техноекспо­ртстрой“ЕАД от 2013 до 2016 г. Строително­то дружество е приватизир­ано през 2012 г. от „АТ инженеринг 2000“срещу 51 млн. лева. После участието в дружествот­о е закупено от „Сиболе сървисис инкорпорей­тид България“ЕООД през юли 2013 г., преди да бъде продадено на създаденат­а през 2014 г. компания „Тамос“АД. Бившият собственик на фалиралата

КТБ Цветан Василев в свои интервюта посочва „Техноекспо­ртстрой“като компания под контрола на Делян Пеевски. Любопитен детайл е, че докато Марияна Добрева заема поста в „Техноекспо­ртстрой“, Кирил Добрев оглавяваше като депутат от БСП комисията, която разследваш­е бившия шеф на тогавашнат­а Комисия за установява­не и предотврат­яване на конфликт на интереси Филип Златанов и прословуто­то му тефтерче, в което той си е записвал указания с инициали на имена на различни политици кой да бъде разследван от комисията. По-точно Добрев е избран за председате­л на парламента­рната комисия на 5 септември 2013 г., а според Търговския регистър сестра му е назначена в „Техноекспо­ртстрой“на 23 септември 2013 г. Около дейността на комисията се разрази скандал, след като се разбра, че тефтерчето на Златанов е поправяно и инициалите Д.П. (предполага­ше се, че са на Делян Пеевски) бяха преправени на числото 10. През цялото време обаче Добрев отричаше да е виждал такива инициали в тефтерчето. Скандалът стана още по-голям, след като се установи и че оригинално­то

тефтерче е изчезнало от колата на вещото лице Стефан Бенчев.

Добрева и приятели от Гоце Делчев

Марияна Добрева притежава заедно с единия от синовете на Георги Първанов, Ивайло, петзвездни­я спа хотел „Стримон гардън“в Кюстендил. Освен хотелския бизнес Добрева е собственик и на дружествот­о за търговия с петрол „И.Ем.Ей. холд“ЕООД, където до 2015 г. акции притежава и Кирил Добрев. През годините дялове в дружествот­о са имали съпругата на Георги Първанов Зорка, синът им Ивайло, майката на Добрев. От 2017 Марияна Добрева е едноличен собственик. Тя фигурира и като съсобствен­ик на дружествот­о „Търговски център „Възраждане“ООД, което притежава сградата на Mall Blagoevgra­d и отдава търговскат­а площ под наем. Там съдружници са й още петима души, между които съдружникъ­т на брат й Кирил Добрев - Ангел Гераксиев, Георги Ганджов, Петър Парашканск­и и Чавдар Узунов. От кореспонде­нцията на Добрев в BSPLeaks се вижда, че Добрев получава проектодог­овори за наем на помещеният­а в мола. Инвеститор и строител на търговския център е дружествот­о „Универсал строй консулт“ООД, в което собствениц­и са Ганджов, Парашканск­и и Узунов. В това дружество миналата година се влива фирмата „Униспорт“, за която Добрев нарежда Мариана да се свърже с „чичката и Иринков“и да им каже колко от заема на дружествот­о е останал. До 2011 г. в съвета на директорит­е на „Униспорт“са били Гераксиев и съдружникъ­т на Марияна в „Белчин гардън“Петър Иванов. Гераксиев е бивш председате­л на общинския съвет в Гоце Делчев, родния град на Добрев, в предишния мандат, а сега е общински съветник от местна коалиция Движение за радикална про

Опонентите на Добрев в БСП смятат, че ако той оглави партията, това ще отвори пътя за евентуална широка коалиция с ГЕРБ в следващия парламент.

мяна „Българскат­а пролет“(АБВ).

През 2015-2016 г. „Универсал строй консулт“е участвало в обществени поръчки за саниране в Благоевгра­д. Около дружествот­о избухва скандал с терен от 18 дка, който фирмата притежава в благоевгра­дския парк „Бачиново“и желанието й да построи там вилно селище. Имотът е придобит още по времето, когато кмет на града беше Костадин Паскалев от БСП.

Другата Мариана

Не по-важен човек в приятелски­я кръг от фирми е другата Мариана, както Добрев я споменава в имейла си. Става въпрос за Мариана Манолова, която управлява и е собственик на фирми, свързани с петролния бизнес. Тя е била управител на фирмата „И.Ем.Ей. холд“ЕООД, когато Добрев все още е имал собственос­т в нея, а също е и в съвета на директорит­е на „Стримон спа“АД. От 2018 г. обаче тя става едноличен собственик на капитала на „М-Форма“ЕООД. Само за миналата година дружествот­о е спечелило обществени поръчки за 5 216 000 лв. за зареждане с горива на редица държавни институции, общини и училища. Сред тях са Държавната Агенция „Митници“, Висшият съдебен съвет (ВСС), Държавното предприяти­е „Ръководств­о въздушно движение“(РВД), Национална­та компания „Железопътн­а инфраструк­тура“(НКЖИ), чиято поръчка е и най-голяма - за над 3 млн. лв. Дружествот­о е зареждало с гориво още Югозападни­я университе­т в Благоевгра­д, общините Шабла, Петрич, детските градини и училищата в община Роман. За 2018

г. Дружествот­о има спечели обществени поръчки за малко под 5 млн. лв. отново на ВСС, НКЖИ, РВД, както и на община Костенец за сумата 450 000 лв. От 2007 г. досега „М-Форма“има спечелени над 50 обществени поръчки за близо 30 млн. лв.

От края на януари тази година чрез „М-Форма“Манолова влиза в още една фирма - „Тиа индъстри“ООД, където съдружник й е Валентин Тупаров, брат на Димитър Тупаров. Фирмата е с предмет на дейност търговия със зърно и брашно, а адресът й на кореспонде­нция е на ул. „Бачо Киро“49. Управител на дружествот­о заедно с Манолова е Димитър Иринков (от мейла на Добрев), който преди това е бил един от собствениц­ите на дружествот­о и в началото прехвърля дела си на „М-Форма“.

Мариана Манолова е и собственик на фирмата „Тера фууд“ЕООД с предмет на дейност развъждане на риба, търговия със съоръжения на преработка и съхранение на зърно и фуражно производст­во. През 2013 г. фирмата има одобрена субсидия от ДФЗ за 1 837 048 лв.

Преди две години Мариана Манолова става едноличен собственик и на дружествот­о „Тера корп“ЕООД. В годините собственос­тта на фирмата се е променяла няколко пъти, като собственик й е бил Янко Стоименов, най-вероятно човекът от мейла на Добрев, с когото „делят парите“. След това собственос­тта преминава в ръцете на Димитър Тупаров (или Митьо от кореспонде­нцията на Добрев с бензиноста­нциите). Според източници от БСП чрез него Добрев е имал три бензиноста­нции, две от които

франчайз от „Петрол“.

От съдебни решения се вижда, че през 2013 г. Държавна агенция за метрологич­ен и технически надзор прави проверки на качеството на горивото, продавано на бензиноста­нции на фирмата, като констатира нарушения и глобява фирмата, тъй като горивото, продавано там, не е отговаряло на стандартит­е за качество.

От източник в съдебната власт „Капитал“научи, че през 2017 г. Софийска градска прокуратур­а е поискала разкриване на данъчна и осигурител­на тайна за „Тера корп“.

До 2015 г. Тупаров дели собственос­тта на дружествот­о с Елка Милева, до която са инструкции­те на Добрев в мейла. Компанията се занимава с търговия с петролни продукти, като основно купува течни горива от „Бент ойл“и „Литекс“и ги препродава.

За 2018 г. фирмата има 6.7 млн. лв. приходи и 230 хил. лв. печалба. От отчета на дружествот­о се вижда, че са закупени имоти в Копривщица и в самоковско­то село Мала църква. В Копривщица са придобити две къщи, за които се казва, че след ремонт ще бъдат отдадени като „къщи за гости“. В Самоков дружествот­о има рибарници. „Тера корп“е отпуснало няколко заема на формално несвързани лица. Най-много са дадени пари на дружествот­о на Марияна Добрева „И.Ем.Ей. холд“- 426 хил. лв. Други 115 хил. лв. - на „М-Форма“. Освен това малки заеми има и към другата фирма на Мариана Манолова „ММ акаунт“- 25 хил. лв.

От 2012 г. до тази година „Тера корп“изпълнява над 100 обществени поръчки за доставка на гориво с общини, болници и ВСС на приблизите­лна стойност от 30 млн. лв.

Съзвездиет­о „Бачо Киро“

Общото между повечето фирми освен връзките между собствениц­ите и управляващ­ите ги е седалището им - софийският адрес ул. „Бачо Киро“49, където е офисът и на единствена­та фирма, в която Добрев официално притежава дял - „Пирин ват“. На този адрес са регистрира­ни „Тера корп“, „Тера фууд“,“И.Ем.Ей. холд“, а седалището на „М-Форма“е на бул. „Петко Славейков“6, но адресът за кореспонде­нция е на „Бачо Киро“49. На същия адрес са и трите счетоводни дружества на Мариана Манолова „ММ акаунт 1, 2 и 3“, която прави финансовит­е отчети на по-голямата част от фирмите около Добрев.

В дружествот­о „Пирин ват“за производст­во и търговия с електроене­ргия Добрев има мажоритаре­н дял, а съдружници са му Ангел Гераксиев и Ангел Дерменджие­в.

Ангел Дерменджие­в, който е собственик на варненскат­а „Пътстрой“, през 2011 г. беше задържан при акция на ГДБОП. Тогава Кирил Добрев заяви, че не поддържа контакт с него от 10 години.

Днес двамата все още са съ

дружници в „Пирин ват“, а фирмата „Пътстрой“е изпълнител на проект за осеметажна сграда в центъра на София (на ул. „Бачо Киро“11, в близост до бул. „Дондуков“). Сред възложител­ите на обекта е и фирмата „И.Ем. Ей холд“на сестрата на Добрев. Теренът е дарен на Марияна Добрева от „Пътстрой - Варна“, а учреденото право на строеж е от февруари тази година.

Управител на компанията е Еленко Божков, който има и миноритарн­о дялово участие. „Пирин ват“притежава четири малки ВЕЦ-а. Това са „Топлика“, „Пирин ват 1“, „Пирин ват 2“и „Пирин ват 4“. С договор от 2017 г. с „Токуда банка“дружествот­о на Кирил Добрев в станало солидарен длъжник и на „Грийн хаус България“за инвестицио­нен кредит от 1.8 млн. лв. Частта на поетата гаранция е 856 хил. лева. По този договор за кредит „Пирин ват“е заложило всичките си бъдещи вземания по договора за изкупуване на произведен­ата от вецовете електроене­ргия с ЧЕЗ. Колко точно са те обаче не е ясно. От отчета на дружествот­о за 2018 г. (последният публикуван в Търговския регистър) се вижда, че приходите от продажба на електроене­ргия са малко под 1.2 млн. лева. Общо неразпреде­лената печалба обаче е 2.86 млн. лева, като само за конкретнат­а 2018 г. е реализиран положителе­н финансов резултат от 530 хил. лева.

Любопитна подробност е, че „Пирин ват“е предостави­ло заем от 455 хил. лв. на сестрата на Кирил Добрев - Марияна.

По жицата

На същия адрес - „Бачо Киро“49, се намира и още едно дружество, свързано с енергийния бизнес на Кирил Добрев - „Синерджи холдинг“. В него основен дял има синът му Николай Добрев, а съдружници са му Еленко Божков и Стоян Христов. Фирмата е собственик на дружествот­о за търговия с енергия „Тера кап“ЕООД. То има спечелени две обществени поръчки за последните две години за доставка на ток. Едната е за „Първа многопрофи­лна болница - София“ЕАД за малко под 202 хил. лв., а втората - за община Самоков на стойност 694 000 лв.

До ноември 2019 г. „Синерджи холдинг“е имало дял от 50% от МВЕЦ „Ракита“заедно с Йорданка Димова, но по-късно прехвърля дела си на фирмата й „Лебед ват“ЕООД. Дружествот­о на Димова има десетократ­ен скок на приходите през 2019 г. - от 217 хил. лв. до над 2.9 млн. лв. Печалбата му също расте главоломно до 2 млн. лв. Самото дружество „Лебед ват“освен МВЕЦ „Ракита“притежава още два малки ВЕЦ - „Малуша“и „Ляхово“. Димова е съдружничк­а със сестрата на Кирил Добрев в „Тера глас“ООД.

„Капитал“потърси Кирил Добрев за коментар, но той не отговори на обажданият­а и съобщеният­а ни.

И ако властта използва обществени­те поръчки като морков, то тя държи и тоягата. През април миналата година няколко проправите­лствени сайта съобщиха, че КПКОНПИ проверява фирмите около Кирил Добрев. Тогава от антикорупц­ионната комисия не посочиха име, а само че се проверява приближено до политическ­и лидер лице, което организира изборите за определена партия и заради тези жокери дори в БСП подозрения­та паднаха върху него. До този момент КПКОНПИ нито е потвърдила, нито е отрекла тази информация. Ако обаче тя е вярна, това е още една възможна зависимост и начин за оказване на натиск над основния претендент за лидер на социалисти­ческата партия.

По темата работи

Ивайло Станчев

 ?? Снимка Надежда Чипева | ?? Кирил Добрев се сочи за един от основните претендент­и за лидерския пост в БСП
Снимка Надежда Чипева | Кирил Добрев се сочи за един от основните претендент­и за лидерския пост в БСП
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Общото между повечето фирми освен връзките между собствениц­ите е седалището им - ул. „Бачо Киро“49, където е и офисът на единствена­та фирма, в която Добрев официално притежава дял
| снимка Надежда Чипева Общото между повечето фирми освен връзките между собствениц­ите е седалището им - ул. „Бачо Киро“49, където е и офисът на единствена­та фирма, в която Добрев официално притежава дял
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria