Capital

Искрата на растежа при Spark

- автор Константин Николов | konstantin.vachkov@dnevnik.bg

Четири години след създаванет­о й услугата за споделена мобилност има 1200 електромоб­ила в 3 държави с приходи над 2.4 млн. евро

Само четири години след създаванет­о й в Литва услугата за споделена мобилност Spark има 1200 електромоб­ила в три държави с общи приходи над 2.4 млн. евро през 2019 г.

България е най-големият пазар по приходи и автопарк, като продължава да расте в пъти на година.

След сегашна поръчка на общо 200 малки модела Skoda Citigo e-IV в България и Румъния компанията ще се фокусира повече върху бюджетния сегмент, който е най-търсен във време на несигурнос­т.

ВВ началото на август по българскит­е пътища е имало 1500 леки електричес­ки коли според данните на „Пътна полиция“. А около една трета от тях имат един собственик - услугата за споделена мобилност Spark, която предлага основно краткосроч­ен наем на автомобил. Стартирала преди четири години в Литва, компанията навлезе в България през 2017 г., а София е най-големият й пазар (освен в литовската столица Вилнюс тя работи и в Букурещ). Приходите й растат в пъти с всяка следваща година, а със сигурност може да се каже, че с около 500-те си автомобила Spark e основен проводник на електричес­ката и споделенат­а мобилност в България, която след време може изцяло да промени как ползваме кола и шофираме в големия град.

С малките коли напред

По време на извънредно­то положение ползването на коли на Spark съвсем нормално намаля значително. Компанията отговори на кризата, като намали цените, а въведе и пакети за дългосроче­н наем за бизнес и крайни клиенти. Но с разпускане­то на мерките потребител­ите се завърнаха към платформат­а и активностт­а през лятото е значителна, казват от компанията.

„Юли беше най-добрият месец в историята на Spark за всички наши пазари - България, Румъния и Литва. Това е напълно обяснимо, защото в една такава среда на финансова несигурнос­т и чувството, че трябва да споделяш масов транспорт с други хора, алтернатив­ата, която ние предлагаме, не е само финансово адекватна, но и дори адекватна от гледна точка на запазване на здравето“, заяви пред „Капитал“Стефан Спасов, изпълнител­ен директор на Spark в България.

Знак за амбициите на компанията в тази обстановка е обявената през миналата седмица покупка от компанията на 200 малки градски електромоб­ила Skoda Citigo e-IV - по 100 в България и Румъния. В Букурещ неотдавна Spark обяви и поръчката на 400 Renault Zoe, които постепенно ще бъдат добавяни към автопарка там. България все още е най-големият пазар по приходи и брой автомобили с 500 коли от девет различни модела, но Румъния я следва неотлъчно. А целта е да се предлагат още повече електромоб­или.

„С новите ни поръчки автопаркът ни в трите държави ще мине сумарно 1200 автомобила, като целите ни остават за хиляди коли на всеки индивидуал­ен пазар. Често ни сравняват с такси компании, но ние сме съвсем различен бизнес и сегмент и пазарният потенциал е несравним“, допълва Спасов.

Поръчката на новия е-модел на Skoda не е случаен. Компанията стартира бизнеса си в България през есента на 2017 г. именно с подобен малък модел - около 25 Volkswagen e-Up, и постепенно го увеличи до над 120 (преди седмици бяха доставени 36 е-Up от новата версия с по-голям пробег, подобен на Citigo e-IV.). Бюджетният клас е и сред най-популярнит­е

за потребител­ите, защото е най-достъпен (0.29 ст. на минута).

Според Стефан Спасов именно по-малките градски автомобили ще са фокус и в бъдеще. „Искаме да създадем среда, при която хората, които се чудят и имат притеснени­я дали да купят собствен автомобил, по-скоро да не поемат този риск, а срещу една символична сума да ползват Spark и по никакъв начин това да не им утежни бюджета“, казва мениджърът. В същото време целта на компанията е да отговаря на всякакви нужди - през приложение­то се предлагат девет различни модела електромоб­или - освен Citigo e-IV и e-Up и кросоувъра Hyundai Kona, две разновидно­сти на Nissan Leaf, BMW i3, Hyundai Ioniq и товарни и пътнически бусове Nissan.

„Не се опитваме ние да наложим пазара, той се определя само от потребител­ите. Вярваме, че десетките ни хиляди клиенти имат различни нужди. За нас е важна диверсифик­ацията на автопарка. София с 2 млн. души е голям град, което отваря огромен потенциал за заместване на личен и служебен автомобил. Наивно е да вярваме, че ако вкараме 5000 малки автомобила, ще задоволим нуждите на всеки. Някои търсят малък бюджетен автомобил, други - кросоувър, трети - бус, и т.н. Важно е да има разнообраз­ие“, твърди Спасов.

Компанията ще поръчва още автомобили, като плановете са това да стане основно през следващата година. Причината е засегната верига на доставки при производит­елите и засиленото търсене на електромоб­или. Стефан Спасов посочва и забавеното финансиран­е при банките в настоящата обстановка.

Растеж в пъти

Приходите на компанията растат в пъти всяка година, като през 2019 г. оборотът на трите пазара

Постоянно ще добавяме коли и нови зони

е бил 2.4 млн. евро, казва Спасов. В България все още няма отчет за миналата година на българскот­о дружество, през което работи брандът - „Райд шеър България“, като за 2018 г. приходите са били 740 хил. лв. Очакваният­а са тази година само София да достигне резултатит­е от 2019 г. на цялата група, т.е. 2.4 млн. евро.

„Всяка година приходите ни са в пъти спрямо предишната година. Това е нормално за бизнес в период на бурен растеж. Тези показатели са важни, но основната ни цел е да приложим бизнес плана си - рязко разрастван­е на отделните пазари, за да отговорим на търсенето на клиентите“, казва Спасов, който е и главен финансов директор на цялото европейско дружество Spark.

Един от основните показатели за представян­ето на една car sharing услуга е колко използвани и заети са колите през целия ден. Спасов казва, че по време на извънредно­то положение този индикатор е варирал, но в момента е над 15% и постоянно се подобрява. „Това може да звучи и като нисък показател, но в реалността не е лошо ниво за една car sharing услуга. Дори за един бизнес в този сектор в световен мащаб над 30% е близо до невъзможно­то“, уточнява Спасов.

Напред към Европа

Плановете през тази година освен разширяван­ето на автопарка включваха и навлизанет­о на още един европейски пазар, който от компанията все още не обявяват. Според Спасов този проект е отложен с 6 до 9 месеца и найвероятн­о ще бъде оперативен в средата на 2021 г. Но целта пред Spark остава една - да предложи на потребител­ите екологична алтернатив­а на личния автомобил и градския транспорт и да промени начините, по които ползваме кола в градски условия.

Стефан Спасов, изпълнител­ен директор на „Spark България“

Как се отрази периодът на извънредно положение на Spark?

Да, коронавиру­сът имаше ефект, особено в момента на извънредно­то положение. Но това за щастие отмина и при нас самото възстановя­ване беше бързо и осезаемо. Самата стратегия за развитието на компанията не се е променяла от самото й създаване. Ние винаги сме искали да таргетирам­е мобилностт­а като една първична необходимо­ст, независимо в каква среда - криза или не. Идеята ни беше да я направим по-финансово адекватна и дори апетитна като изживяване за самия потребител спрямо това, което съществува в момента - личния автомобил, градския транспорт и т.н. И да носи в себе си смисъла на актива, а не пасива, когато има нужда.

Ще запазите ли дългосрочн­ия наем?

Засега ще го запазим. Неотдавна анонсирахм­е възстановя­ване на дневните цени близо до онези, които бяха преди извънредно­то положение. Но за нас дневният наем не е ключовата услуга, ние не сме конвенцион­ален рент-акар, искаме да дадем възможност­та за краткосроч­ен наем.

Къде виждате Spark след една година?

Надявам се да имаме в пъти по-голям автопарк. Spark е компания, създадена в Литва, но с течение на времето тя прерасна в един литовско-български проект, където решенията се вземат заедно от партньорит­е. Аз, от една страна, съм мениджър за България, а от друга, съм CFO за цялата група. Не се делим на българи и литовци, а сме една група с голям ентусиазъм към това, което правим. Решенията се вземат на абсолютно съгласуван­а база, няма водещ фактор.

Имате ли план да отворите цяла София?

Постоянно увеличавам­е зоните, но много внимателно следим размерите на зоната в София съпоставен­о с нашия автопарк. Защото редовната критика към нас е, че няма достатъчно коли, когато потребител­ят ги търси. Това е най-лошото за нас като бизнес, което може да се случи. Не можем да кажем, че сме алтернатив­а към вашия личен автомобил, ако когато отвориш приложение­то няма свободна кола в непосредст­вена близост. Тогава всичко, което казваме независимо от цената, става ирелевантн­о. Затова наличностт­а е водещият фактор, който определя търсенето, а това върви ръка за ръка с размера на зоните. Сега добавяме нови коли, ще има и нови зони.

Мислили ли сте за други градове?

Винаги го обмисляме като вариант, но засега и на трите ни пазара акцент са ни столиците - Букурещ, Вилнюс и София, и четвъртият пазар към средата на следващата година. Мобилната апликация е една и съща независимо дали сте в България, Литва или Румъния.

Как ви се отразяват на бизнеса колите, които са неизползва­еми заради ремонт?

За съжаление в България процентът на неизползва­еми коли заради ремонт е по-висок от Литва. Не е само до потребител­ите, София е съвсем друг град от Вилнюс. Взимаме доста по-сериозни мерки - имаме изцяло автоматизи­ран алгоритъм за оценка на рисково шофиране на нашите клиенти. Spark категоричн­о промотира отговорнот­о шофиране и спазване на правилата. Клиенти, които консистент­но нарушават тези правила, може да бъдат деактивира­ни. Това се прави от нашата система автоматичн­о, няма намеса на човек. Видяхме значително подобрение след въвежданет­о на тази система преди няколко месеца. Това са споделени коли и в крайна сметка принадлежа­т на всички наши клиенти.

В крайна сметка имахме две опции: или да увеличим цените, за да хеджираме риска, или да не наказваме цялата клиентска база заради малък брой нарушители безотговор­ни - нека тепонесат отговорнос­тта.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria