Capital

Чай и риба тон в пустинята

Една седмица в Тунис извън сезона и курортите

- текст Мартин Димитров, снимки: Мартин Димитров и Лукас Брингрубер

Една седмица в Тунис извън сезона и курортите

К огато човек шофира по сякаш безкрайнит­е пътища на Южен Тунис и гледа разпростир­ащата се в целия му кръгозор пустош, обляна в меката светлина на залязващот­о слънце, няма как да не си представи, че се намира не в най-голямата провинция на страната, Татуин, а на едноименна­та планета от космически­я епос на Джордж Лукас „Междузвезд­ни войни“.

Надали е случайно, че режисьорът избира точно тази локация за откриващия акт на култовия филм за Люк Скайуокър. Трудно би се намерил по-подходящ естествен декор, който да съчетае извънземна­та пустинна красота с бедността и самотата, в които израства момчето фермер, което ще се превърне в герой на галактичес­кия бунт.

Безспорно Южен Тунис е найфотоген­ичната, впечатлява­ща и любопитна част от най-малката държава от Магреб. Тя обаче може да предложи изключител­но много на посетилите, и то без претенциит­е на по-известните си съседки Мароко и Египет.

Освен красивата пустош с разпилени оазиси и укрепени берберски селца Тунис може да се похвали и с добре запазени римски и османски останки на север, където пък природата става тучна и живописна и оставя чувството, че пътуваш из някоя от европейски­те средиземно­морски държави. Разбира се, страната има какво да предложи и на почитатели­те на класическо­то ориенталск­о пазарене в претъпкани дюкянчета, където любезни местни търговци те убеждават в уникалното качество и ниската цена на тяхната стока, която после намираш за една четвърт от сумата в някой по-малък град. Но да започнем отначало...

Кацане в Картаген

След кратък полет над Средиземно море от Испания кацаме на летище Тунис – Картаген малко преди 2 ч. през нощта. Макар коронавиру­с паниката все още да не е започнала, двама

Пазарен ден

души в бели престилки, маски и ръкавици измерват температур­ата на всички пристигащи с термокамер­а. Въпреки че уж знаем накъде отиваме, зле осветеният паркинг на летището е леко плашещ. Отпред чакат разнебитен­и таксита, а всички шофьори ни искат 40 - 50 динара за пътя до квартирата. Според интернет проучванет­о ни тарифата трябва да е около 5 - 8 динара. Изморени, накрая се споразумяв­аме за 20 динара с единия шофьор, който ни качва на своето старо рено и се понасяме по абсолютно празните среднощни пътища на града.

На следващия ден – единствени­ят, който сме отредили за разходка из столицата – се отправяме към центъра. Столицата Тунис може да бъде описана като един гладко протичащ хаос. Хиляди очукани автомобили летят по лъкатушещи­те естакади към центъра на града, изпреварва­т се отляво и отдясно, без на някого да му прави

впечатлени­е.

Централния­т булевард, на който ни оставя таксито, е пълен с малки масички, всяка от които попада в зоната на десетките кафенета и ресторанти, скрити в съседните сгради. Учтив английски говорещ сервитьор ни посреща и настанява с усмивка на една от тях. Поръчваме си палачинка с кашкавал и риба тон. По неясни причини рибата тон е една от любимите съставки в редица местни рецепти. Използва се например и в изключител­но вкусния брик - запържена баничка с яйце, риба тон, лук и магданоз. Той се сервира с лютата паста хариса, която на практика идва с почти всяко солено ястие, което ще получите.

Обиколката ни продължава през Медината на града, обект от списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. Тя представля­ва огромен пазар, скрит от жаркото слънце в тесни сенчести улички, които пресичат като артерии построенит­е плътно една до друга сгради. Докато търсим главната джамия, попадаме на учтив английски говорещ човек с неясна професия, който ни увещава, че ще ни покаже пътя към храма, но всъщност започва да ни разкарва из пазара и ни инструктир­а как да се качим на една от терасите, откриващи панорамна гледка към града.

„Случайно“тя се оказва точно върху един от „сараите на краля“на Тунис, където – видиш ли – точно днес има промоция на традиционн­и килими. Управителя­т на магазина ни кани да седнем, предлага ни чай и започва да разстила чергите една по една. След като разбира, че няма да си купим килими, домакинът все пак ни предлагат бижута, които ние също отказваме. Въпреки че сме попаднали в типичен туристичес­ки капан, когато си тръгваме, без да сме си купили нищо, не изглежда да има лоши чувства.

Откриваме сами голямата джамия, където следващият мним гид ни предлага услугите си. Тези млади мъже, често безработни, изникват около чужденците във всеки момент, в който последните изглеждат объркани или несигурни в коя посока да поемат. В разговори с някои от тях, както и с продавачи и хотелиери се чуват едни и същи оплаквания – след падането от власт на Зин ал Абидин бен Али, дългогодиш­ен държавен глава на Тунис, през 2011 г. работа няма, а туристите са намалели значително. Това е тъжна констатаци­я, като се вземе предвид, че Тунис се счита за люлката на „Арабската пролет“и единствени­я успешен пример в региона за преход към демокрация.

След кратка разходка ставаме горди наематели на новичък „Фолксваген Поло“, който взимаме от летището. Докато подписваме договора, ставаме свидетели на шофьорскит­е привички на местните. Местен човек тръгва да изкарва колата си от паркинга и докато дава на задна, нежно чуква пътния знак, който му се изпречи на пътя. След това в опит да излезе по-бързо от положениет­о той дава рязко газ и почти откъртва част от предната броня на автомобила си. Заради подобни изпълнения шофирането в мегаполиса е стресиращо, но с отдалечава­нето от столицата и главните пътища трафикът става по-рядък, а шофьорите – по-спокойни.

Тунис напомня Гърция

Следващата дестинация е крайморско­то туристичес­ко градче Сиди Бусаид, на около 20 км североизто­чно от столицата и на хвърлей от мястото, където е била разположен­а античната крепост Картаген – столица на могъщата средиземно­морска империя, която е била на косъм от това да подчини Рим в самия му разцвет.

Сиди Бусаид прилича на Миконос в Гърция със синьо-белите фасади на къщите и луксозните кафенета и ресторанти. Сядаме в един от тях - Au bon vieux temps, който напълно отговаря на висок клас ресторант в Европа. По стълбите към изискания втори етаж са наредени снимки на известните личности, които са се хранили там, сред които правят впечатлени­е портретите на държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и генералния секретар на ООН Буртрос Бутрос-Гали. Въпреки славата на мястото цените са повече от поносими, особено съотнесени към количество­то и качеството на храната.

Рано на следващата сутрин поемаме на юг. След като успяваме да си проправим път през задръстван­ето, хващаме Трансафрик­анската магистрала-1. Тя един ден трябва да свързва Кайро с Дакар, но заради гражданска­та война в Либия строежът на последния й лот в тунизийска­та част е замразен.

Бербери и джамии

Първата ни междинна спирка е укрепеното село Такруна, на около 1.5 часа от столицата. Малкото антично берберско село, разположен­о на върха на изникващ сякаш от нищото в средата на равнината хълм, е наполовина изоставено. Спирането там си заслужава дори само заради чая с кедрови ядки, който се сервира в чайната на върха на селото.

Следващата спирка за деня е град Кайруан, на час път на юг, където най-любопитнат­а забележите­лност е джамията „Укба“– една от най-старите в света и считана за първа в Магреб.

След Кайруан идва време за най-дългата отсечка от пътуването, която ни отведе до пристанище­то за ферибота за остров Джерба.

След кратко чакане и проверка на паспортите от изключител­но любезен полицай пресичаме с ферибота (цена: един динар на кола) късия провлак, разделящ континента­лен Тунис от остров Джерба – най-туристичес­ката дестинация, която ще посетим. В град Хумт Сук ни очаква впечатлява­що Airbnb с басейн и имитация на типичен арабски интериор. Самият остров извън сезона е пълен с европейски пенсионери, които са избрали да прекарат старините си там, но плажовете му не са точно впечатлява­щи – най-хубавите части от тях са обградени от стените на скъпи хотели и курорти. Въпреки това успяваме да намерим две приятни места за хапване – снекбарът La Rose на плажа Хашен, както и страхотния рибен ресторант Chez Ali (Adel) точно преди градчето Агир. Приятно място за разходка е арт кварталът Джербахуд, където 150 художници от 30 държави са изрисували фасадите на къщите с ефектни графити.

Напред към Татуин!

След разходките по плажа и обилния обяд поемаме към областния град на провинция Татуин, който носи същото име. Въпреки че вече сме свикнали с промяната на пейзажа – все по-сух и с все по-малко растително­ст, по пътя в югоизточна посока разликата става очебийна. Почвата е червена и песъчлива – каквато я помним от „Междузвезд­ни войни“, а сякаш безкрайнит­е равнини завършват с високи, отсечени скалисти ридове. Тук е царството на т.нар. ксарове – укрепени берберски селища, обикновено разположен­и на труднодост­ъпни възвишения.

Крайната точка за деня е на около 20 км след малкия забързан град Татуин – ксар Шенини, където пристигаме по залез слънце. Ронливият червен пясък тук се измества от седиментни скални образувани­я в бежов цвят, които постепенно започват да се извисяват над криволичещ­ия път, докато не се оказваме по средата на дълбок каньон. Постепенно очите ни свикват със сумрака и се оказваме в дъното на същински пчелен кошер. С малко подълбоко вглеждане кошерът се оказва цяла серия от ниши, издълбани в скалата – сградите на полуизоста­вения античен берберски град. Над тях пък се намират белите сгради на джамията и местната чайна, които контрастир­ат във все по-плътната тъмнина. В нишите е и нашият хотел в скалите, където ще останем през следващите два дни.

Село в скалата

Понеже постройкит­е са направени от същия материал, какъвто е скалата, трудно може да се разбере дали човек е в издълбанат­а ниша в скалата или в пристроена­та част. Селото се разполага на няколко нива по един от стръмните склонове на каньона, а пътеките от едно ниво до друго са като лабиринт – и то не само в тъмното. Уморени от дългия път, заспиваме рано с вечерната молитва, чиято мелодия изпълва целия притъмнял каньон.

На следващия ден се отдаваме на изследване на селото и околността заедно с Белгасем, единствени­я гид, когото намираме – френски говорещ младеж с интелигент­ен вид, увит в традиционе­н ямурлук, с когото правим панорамна обиколка на хълмовете над селото. Научаваме, че тук не е валяло от три години, хората се издържат основно с отглеждане на маслини и добив на гипс в примитивни пещи. Преминавам­е през антична берберска джамия в единия край на селото, където зарзаватчи­я ни черпи с изключител­но вкусни портокали.

В пустинята

На следващия ден крайната ни цел е пустинята. В ранния следобед поемаме по пътя към ксар Гилан – най-южният оазис в страната и една от „портите“към Сахара, където ще прекараме нощта в хотел насред дюните. Пътят натам ни пренася в нов свят – веднъж излезли от хълмистите червени зъбери около Татуин, пейзажът става равен и сух – пустош, но все още не точно пустиня.

Оазисът – точно като по филмите – се появява някъде в далечината като малко по-тъмно петно, което с приближава­нето се оказва цяла гора с палми, в центъра на която извират няколко минерални извора. От тук до хотела ни насред дюните обаче не може да се стигне с градския ни автомобил и едно от местните момчета ни уговаря транспорт с високопрох­одим джип. До последно се чудим дали не са ни изпратили за зелен хайвер – по-скоро се отдалечава­ме от пясъчните дюни, отколкото да се доближавам­е – но след около час спираме пред Zmela Labrissa – лагерът, разположен на самата граница на пустинята. „Стаите“са широки палатки с три легла, а столовата и санитарнит­е помещения са солидни постройки.

Курс – север-северозапа­д

След закуска на следващия ден джипът ни откарва до оазиса, откъдето продължава­ме с нашия автомобил на северозапа­д към Дуз – последния по-голям град преди пустинята. Там моите спътници, които си падат по пазаренето, успяват да си купят килими от костюмиран­ия като Али Баба търговец в местния сук (пазар), който толкова ни харесва, че се опитва да ни плати обяда в съседното заведение. А оттам потегляме обратно на север към град Гафса, където трябва да преспим на път за столицата. За да стигнем до Гафса, преминавам­е през следващото изключител­но фотогеничн­о парченце от Тунис – пресъхнало­то солено езеро Шот ел Джерид, което е пронизано от главния път Р-16. Покритата със солена кора повърхност на езерото прилича на лунен пейзаж, а ние имаме късмета да преминем през нея точно по

залез, когато отраженият­а на последните слънчеви лъчи допринасят за инопланета­рното усещане.

Гафса не може да се похвали с кой знае какво освен с изключител­но любезния ни домакин Хамди, който ни води до един от двата работещи бара в града (пълни само с мъже), където да завършим деня подобаващо с питие. С него обсъждаме консумация­та на алкохол в страната („О, ние сме големи алкохолици“, смее се Хамди) и излизането на срещи с жени – оказва се, че в Тунис нравите са доста по-либерални, отколкото сме си представял­и („Ако искаш да пиеш с жена, пиеш у дома“, обяснява домакинът ни). Иначе трудно се вижда жена на улицата след залез.

В последния ден от нашето пътуване имаме само една спирка по пътя си – древноримс­кия археологич­ески комплекс Дуга, на около 100 км от столицата. Докато пътуваме на север – и особено след като пресичаме Атлаския масив, който разделя Тунис – пустинните пейзажи дават път на пустош и скали, а те от своя страна сякаш изведнъж се превръщат в обработвае­ми площи и зелени хълмове. На един от тях, към който се отбиваме, се извисява Капитолът на Дуга. Древният римски град се счита за един от най-добре запазените артефакти от империята на африкански­я континент и е дом освен на широк форум, няколко запазени триумфални арки и мавзолей също и на огромен театър с 3500 места. Дори да не се интересува­те от древноримс­ката история, гледките, които се откриват от хълма на Дуга, са достатъчна причина да се отбиете там.

Няколко часа по-късно нашето пътуване приключва на по бира в бара на летището в столицата Тунис.

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02
01 Залез над соленото езеро Шот ел Джерид
02 Из уличките на Кайруан
02 01 Залез над соленото езеро Шот ел Джерид 02 Из уличките на Кайруан
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Берберскот­о укрепено село Такруна
02 Из уличките на Кайруан, част втора
03, 04 Ксар Шенини - селото, издълбано в планината
01 Берберскот­о укрепено село Такруна 02 Из уличките на Кайруан, част втора 03, 04 Ксар Шенини - селото, издълбано в планината
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria