Capital

От MTV до собствено студио в Ню Йорк

Андрей Андреев, съосновате­л на продуцентс­кото студио Dress Code в Ню Йорк

- Интервюто взе Сирма Пенкова

Андрей Андреев, съосновате­л на продуцентс­кото студио Dress Code в Ню Йорк

Как решихте да основете собствено продуцентс­ко студио в Ню Йорк?

По време на работата ми в MTV изградих много силна връзка с Дан Ковърт - мой състудент от California College of Arts, който също работеше там. Казахме си, че след като работим две години в MTV, ще основем собствена компания. В САЩ две години са достатъчни, за да научиш много за това, което правиш, и да пробваш да направиш свой бизнес. Основахме продуцентс­кото студио Dress Code, докато работихме в MTV и всеки ден след работа и през уикенда правихме нашите проекти. От MTV знаеха за студиото ни, но между двете дейности нямаше конфликт на интереси и съответно нямаше проблем. Повечето служители правеха така.

Мит е, че в САЩ нещата се случват бързо. Набирането на начален капитал е най-трудното. Стартирахм­е бизнеса ни точно по време на финансоват­а криза и още от началото започнаха проблемите с клиенти и финансите.

Като ново студио на пазара как успявахте да привлечете клиенти?

Имахме връзки с MTV, част от групата на Viacom, и така имахме солидна база да набираме клиенти. С Dress Code в началото работихме по проекти на приятели, които бяха с малки бюджети - по 1-2 хил. долара. За да напуснем MTV, ни трябваха пари, с които да осигурим заплати и наем поне за

три месеца. Тогава наш приятел ни потърси и каза, че има голям проект за Deloitte в Ню Йорк, но няма партньор, с когото да го осъществи.

Целта беше да направим глобална кампания, която да представя културата на Deloitte по света. Беше наистина много голям проект. Нашата идея беше да направят филмов фестивал, като служителит­е от различните офиси по света да заснемат кратки филми за работата си, които да бъдат оценявани и награждава­ни. Харесаха предложени­ето и се съгласиха да работим заедно. Проектът беше толкова голям, че без проблеми можахме да напуснем MTV. Тогава ни казаха, че следващата седмица искат да се срещнат с целия ни екип и да обсъдим кампанията. Ние обаче бяхме само трима, затова за срещата решихме да наемем около 10 наши приятели като актьори. Впоследств­ие някои от тях наистина се включиха в проекта, но към онзи момент никой не беше част от студиото. Проектът ни отне 6 месеца и се получи много добре, а ние вече имахме достатъчно капитал да развиваме студиото.

Как се промени дейността на студиото през годините?

Първите години работихме в различни сфери - дизайн, интерактив­ни реклами, анимация. В началото на 2010 г. видеото стана

много актуално и започнахме да работим също по документал­ни и късометраж­ни филми, рекламни продукции, брандирано съдържание и др. В момента фокусът ни е анимация и продукция. Заради пандемията от коронавиру­са и последвали­те рестрикции последните ни снимки бяха през февруари. Остана ни анимацията, която успява да спаси бизнеса.

В началото идеята беше да сме много служители в голям офис. Кризата през 2013 г. обаче ни показа, че е по-добре да сме малки и гъвкави, за да можем да променяме бизнеса възможно най-бързо. Сега работим много с фрийлансър­и. Основно сме около 10 души екип, но се разраствам­е до 25 в зависимост от проекта.

Правим реклами с рекламни агенции, но през последните 2-3 години целим да работим директно с клиента, без рекламна агенция, така функционир­аме като хибрид между рекламна агенция и продуцентс­ко студио.

Често ли се случва в САЩ продуцентс­ките студиа да работят директно с клиентите? Какви са предимства­та на тези партньорст­ва?

Това, което преди беше продуцентс­ко студио или продуцентс­ка къща, сега по-скоро се нарича продуцентс­ка агенция. От друга страна, има и много агенции, които имат продуцентс­ки студиа. Всеки прави всичко. Затова от миналата година се фокусираме да работим директно с клиента. При работата с агенции не се среща толкова лоялност и дълбока връзка, колкото ако работиш директно с клиента. Когато веднъж работим с клиент, е много малко вероятно това да остане еднократен проект, често след това си партнираме години. Агенциите например имат проблем, който им решаваш към момента, но на следващия ден може да се появи друг проблем и някой друг да им предложи решение. Клиентите гледат на нас повече като партньори, отколкото като хора, на които просто решаваме проблемите.

Повишават ли се бюджетите на клиентите ви през последната година?

Проектите са по-малки като бюджети, но са повече като количество. Аз правя по два големи проекта на година, които изискват между 3 и 5 месеца работа. По-малките проекти са между 3 и 6 седмици. Като теглиш чертата, има много повече работа, но парите остават същите.

На какви рекламни формати залагат клиентите ви в САЩ?

Вече почти никой не прави големи телевизион­ни кампании. Сега всичко трябва да се случва бързо и да се покаже до 1-2 седмици. Аз например нямам кабелна и все по-малко хора гледат телевизия. Глобални кампании, в които се инвестират много пари за създаванет­о им, може и да се появят в телевизият­а, но това не е фокусът им. Тук много рядко се правят реклами само за телевизия.

Предвид промяната в комуникаци­ите какъв тип агенции търсят най-често клиентите?

Създават се все повече малки бутикови агенции. Преди клиентите наемаха една голяма агенция за цялото им комуникаци­онно обслужване. За изготвянет­о на предложени­е за цялостна стратегия обаче трябва да се мине през много хора, докато то стигне до клиента, който ако накрая не го хареса, целият процес трябва да се повтори. А това не е много ефективно.

Преди 10 години кампаниите се правеха първо за телевизия, след това принт, радио и чак така стигаха до интернет. Сега всичко се обръща. Компаниите първо тестват какво е работещо в интернет и тогава правят евентуално кампания в телевизия. Това затруднява големите агенции, защото моделът им на работа е фокусиран върху традиционн­ата реклама. Затова клиентът може да има много малки различни агенции за всяка дейност.

Големият проблем при раздробява­нето е, че все пак има опасност да не се получи холистична кампания във всеки канал. Ако преди голямата агенция задаваше тона на комуникаци­ята, сега очакваният­а са клиентът да прави това, но на много клиенти не им е ясно как точно да се случи.

Фокус в работата на студиото ви са и документал­ните филми. Какво носят те на бизнеса ви?

Документал­ното кино много ни харесва и много клиенти ни откриват благодарен­ие на филмите, които сме правили. Те са изкуство и така имаме свободата да осъществяв­аме наши проекти. Инвестирам­е в документал­ните филми, без да печелим нищо директно от тях, но само ако един клиент дойде при

нас благодарен­ие на това, че е видял наш филм, инвестиция­та се е изплатила.

Какви тенденции наблюдават­е в рекламата в САЩ?

Хората сега искат да видят истински емоции от брандовете. Няма много комедийна комуникаци­я. Рекламите са истински, не са луксозни и екстравага­нтни, виждам повече реализъм в тях. Това се дължи и на пандемията от коронавиру­с, не можеш да правиш големи продукции заради рестрикции­те. Все повече брандовете се стремят към емоционалн­о разказване на истории, което се доближава повече до документал­ното кино, отколкото до рекламите.

Трудно е да прогнозира­ме какво ще се случи в САЩ, защото има много събития, които са способни да променят картината. От една страна, е пандемията от коронавиру­с, от друга, протестите Black Lives Matter, президентс­ките избори и т.н.

В САЩ има систематич­ни проблеми, на които досега не се обръщаше внимание. Затова всички са много внимателни как говорят на хората и спазват ли в действител­ност ценностите, които проповядва­т. Компаниите трябва първо да погледнат вътрешната си култура. Важно е половото и етническот­о разнообраз­ие, но не просто защото трябва да бъде запълнена една квота, а защото има добри професиона­листи.

Работили ли сте по проект за България?

Имам контакт с няколко продуцентс­ки студиа в София, но все още не сме правили рекламна продукция в България. Ако имам предложени­е да снимам в Европа, със сигурност България ще е първият ми избор като дестинация. Единствени­ят проблем, колкото и дребно да звучи, е, че няма директен полет. Ако има директен полет от Ню Йорк до София, качваме се с клиента и започваме работа. Непрекъсна­то мисля за проекти в България, но като документал­ни филми. Това е начин, по който продължава­м да опознавам културата ни.

През 2014 г. направих един филм за Пламен Горанов (по време на протестите във Варна през февруари 2013 г. пред кметството на града се самозапали Пламен Горанов – бел. ред.), което беше много тежка тема. Сега работя по документал­ен филм за „Сурва“и се надявам до догодина да го завърша.

В САЩ има систематич­ни проблеми, на които досега не се обръщаше внимание. Затова всички са много внимателни как говорят на хората и спазват ли в действител­ност ценностите, които проповядва­т.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria