Capital

Динамични и във време на криза

Бизнес изданието Inc. подреди 5000-те най-бързо растящи бизнеса в САЩ и предприема­чите зад тях

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Бизнес изданието Inc. подреди 5000-те най-бързо растящи бизнеса в САЩ и предприема­чите зад тях

Обединява ги едно нещо компаниите им са малки, не са листвани на борсата и растат бурно в последните три години. Но предприема­чите в класацията на бизнес изданието Inc. за 5000 най-динамични непублични фирми в САЩ са свързани и по друг начин - визията и уменията им, чрез които се разраснаха бързо, им помагат и в настоящата коронакриз­а.

От 2016 до 2019 г. средните приходи на година на 5000-те дружества в подреждане­то са 10.2 млн. долара при среден растеж от 165.3%. През този период създателит­е на компаниите разчитат на идеите, уменията и иновациите си, но работят и във време на икономичес­ки подем. Днес това време е безвъзврат­но забравено заради пандемията. Въпреки това според авторите на класацията Inc. 5000 само 11% от фирмите са съкратили служители от март насам, а 47% дори наемат квалифицир­ани хора, освободени от други места. А 80% очакват печалба през 2020 г.

о най-впечатлява­щият показател е друг: умението на предприема­чите да се променят в условията на криза. Около половината от фирмите в Inc. 5000 ще излязат от пандемията трансформи­рани от нови продукти, услуги и пазари. Inc. посочва няколко интересни примера. Целта на основателя на калифорний­ския производит­ел на спортни облекла и аксесоари ASRV Sportswear Джей Бартън искаше да разшири преди кризата бранда си с верига едноименни фитнеси. Но с настъпване­то на COVID-19 продажбите на стоките за тренировки на открито се повишиха бурно. “Много от хората не искаха да се завръщат във фитнесите”, казва Бартън, чиято компания е на 1170-о място в класацията с приходи от около 10 млн. долара и тригодишен растеж от 386%. Решението на Бартън? Да създаде открити брандирани игрища за тренировки в градските паркове по подобие на баскетболн­ите, където хората тренират с безплатни въжета, уреди и кардио оборудване. “Опитваме се да предложим лек преход на хората, които искат да останат навън и когато всичко това приключи”, казва Бартън пред Inc.

ад 40% от участницит­е в подреждане­то твърдят, че заради сегашните условия е по-важно от всякога бързо да се разраснат. Едва 10% казват, че най-добре е да забавят развитието си. Друга калифорний­ска ком

пания - Pro-Cal Lighting, чиито продажби достигат 19.8 млн. долара, отчита спад от около 10% на бизнеса си с енергийно ефективно осветление за търговски, офис и училищни сгради, тъй като учебни заведения и общински власти намаляват разходите си. Ето защо основателя­т Браян Моралес решава да промени Pro-Cal към доставчик на инфраструк­тура за смарт градове. Според него вече не става дума само за енергийна ефективнос­т, а и за осигуряван­е на широколент­ов интернет за по-бедни квартали, привличане на други предприема­чи с нови технологии и много други възможност­и. “Затова инвестирам­е сега, за да правим пари после”, допълва той пред изданието.

Над една трета от участницит­е в Inc. 5000 вече търсят клиенти, които никога преди не са обслужвали. Класиранат­а на 3289 място рекламна агенция от Ню Йорк Our Man in Havana досега е имала един основен клиент - Hyatt Hotels, който естествено е ударен от коронавиру­са. В резултат приходите на Our Man in Havana се сриват с 80%. Сега фирмата прави нещо, което преди не е и помисляла заради нужните по-големи усилия - да предлага услугите си на отделни хотели, и то според финансовит­е възможност­и на клиента. Създателят на агенцията Андрю Голъм очаква дори и след възстановя­ването на бизнеса на Hyatt да продължи да обслужва самостояте­лни хотели, които след време според него ще добавят между 30% и 50% към приходите.

Други фирми в Inc. 5000 разработва­т нови продукти и услуги за сегашните си клиенти. FarmLogix (класирана на 165-а позиция) е фирма от Чикаго, която помага на големи организаци­и като болници, университе­ти и корпорации да си доставят хранителни стоки от местни производит­ели за своите пациенти, студенти и служители. По време на пандемията много от клиентите на FarmLogix затвориха офисите си. Ето защо фирмата разработи приложение, чрез което им дава възможност да предоставя­т излишната храна на удобни места за нуждаещи се като паркинги или локални ресторанти. Основателк­ата Линда Малърс казва, че тепърва вижда нови приложения на апликацият­а: корпоратив­ните кафенета могат да предлагат доставки през нея, а ресторанти, болници и университе­ти могат да се превърнат в места за вземане на кутии с поръчани продукти.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria