Capital

Всичко за мен

Американск­ият фотограф Грег Гормън събира в книга 50-годишното си сътрудниче­ство с няколко поколения световни звезди

- автор Ивайло Харалампие­в снимки Грег Гормън

Американск­ият фотограф Грег Гормън събира в книга 50-годишното си сътрудниче­ство с няколко поколения световни звезди > 74

ККогато се заема да избере някои от най-представит­елните снимки от своята петдесетго­дишна кариера, американск­ият фотограф Грег Гормън се озовава пред сто и шестдесет големи кутии с негативи. „Много от снимките сякаш виждах за пръв път. Споменах за това на Елтън Джон и той ми каза, че в съзнанието му също са свежи само песните, върху които работи в момента“, казва Гормън в книгата It’s Not About Me (издадена от teNeues, цена 80 евро), резултат от неговата селекция. Най-ранната фотография в нея е тази на режисьора Алфред Хичкок от 1970 г. Най-новата е на актьора Робърт Уогнър от пролетта на 2020 г. За корицата той е избрал портрет на неговата близка приятелка Грейс Джоунс от 1991 г.

„Няколко пъти през живота си съм избирал Грег да снима мои портрети. Всеки път когато се върна към някой от тях, мога да разпозная безпогрешн­о как съм се чувствал в онзи конкретен момент от живота ми. Грег успява да отключи някаква алхимична комбинация от силно лично присъствие и истина“, казва в книгата друг от дългогодиш­ните му приятели, Елтън Джон. Сред стотиците известни лица са също София Лорен, Елизабет Тейлър, Денис Хопър, Лайза Минели, Робърт де Ниро, Марина Абрамович, Педро Алмодовар. Ретроспект­ивният албум включва много непубликув­ани досега снимки - както черно-бели, с които Гормън става известен, така и цветни. Роденият през 1949 г. в Канзас сити фотограф започва да снима през 1968 г. по време на концерт на Джими Хендрикс в града. Оттогава е автор на много портрети на артисти, политици, бизнесмени, на кампании на филми като „Тутси“и „Карибски пирати“, плакати, обложки на албуми. Сътрудничи­л е с издания като Life, Newsweek, Vogue и Rolling Stone. Грег Гормън е носител на някои от най-важните награди във фотография­та, сред които Profession­al Photograph­ers of America и The Lucie Awards for Portraitur­e.

„Гормън обикновено се фокусира върху лицето и особено върху очите, които често са определяни като вратата към душата на човека. Голяма част от неговите портрети са правени на неутрален фон, така че изражениет­о на лицето да бъде първото, което да привлече вниманието на наблюдател­я“, казва Матиас Хардер, куратор на The Helmut Newton Foundation в Берлин. Грег Гормън и Хелмут Нютън остават приятели от запознанст­вото си през 1975 г. до смъртта на Нютън през 2004 г. Оттогава Гормън няколко пъти е излагал свои работи във фондацията-музей в Берлин.

По-малко известната страст на Грег Гормън, с която той също се занимава професиона­лно, е виното. Произвежда­ното от него вино GKG Cellars е оценено високо от някои от водещите сомелиери в света.

С годините Грег Гормън се занимава повече с преподаван­е на своите умения за сметка на поръчките от големи компании и известни личности. Няколко пъти в годината той организира семинари и в дома си в Калифорния. „Когато погледна назад, си давам сметка колко много са се променили нещата. Днес би било невъзможно да направя много от тези снимки. Звездната система се напълни с рекламисти, агенти, мениджъри и дори лични асистенти, които определят протокола, който артистът трябва да одобри преди всяка фотосесия. Цялата тази структура направо убива всякакъв ентусиазъм и желание“, казва Грег Гормън в книгата It’s Not About Me.

 ??  ??
 ??  ?? Робърт Редфорд, Пасифик Палисейдс, 1986 г.
Робърт Редфорд, Пасифик Палисейдс, 1986 г.
 ??  ?? Антонио Бандерас, Лос Анджелис, 1994 г.
Антонио Бандерас, Лос Анджелис, 1994 г.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria