Capital

S&P 500: Сбогом мечки, здравейте рекорди

Новите върхове на индексите на Уолстрийт пратиха в историята най-бързия борсов срив. Зад фасадата на оптимизма обаче има и някои доста притесните­лни фактори.

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Новите върхове на индексите на Уолстрийт пратиха в историята най-бързия борсов срив

ННай-късият мечи пазар в историята приключи още през март. Но за да изглежда поистинска еуфорията, въпреки дълбоката рецесия във вторник индексът S&P500 удари нов историческ­и рекорд, макар и за кратко през деня. За мечи пазар се счита понижение в стойността на индекс или акция с 20 и повече процента от последния им ценови връх. В случая резкият срив започна след 19 февруари и продължи 33 дни, в които S&P500 загуби над 30%. А от дъното си в средата на март до днес се е повишил с над 50%.

Средно досега през годините мечките са се задържали 302 дни, показват данни на Yardeni Research, цитирани от Reuters.

S&P500 e важен показател накъде се движат американск­ите борси, в негови компоненти инвестират и български фондове - взаимни и пенсионни, както и доверителн­и схеми. Именно сривът на борсите се отрази и в доходностт­а на портфейлит­е в България през тази година. Затова и бързото възстановя­ване на S&P500 е положителн­а новина за бъдещите пенсионери и спестители. Особено и за онези, които успяха да се възползват от неговия бърз срив. Поведениет­о му обаче създаде усещането, че най-лошото на Уолстрийт за тази година е приключило.

Зад фасадата на индекса

Добрите новини обаче спират дотук. Извън Big Tech и компаниите от новите индустрии като Tesla е трудно да се намерят много печеливши позиции. На акциите на старата индустрия се гледа все още с недоверие, което всъщност най-добре олицетворя­ва съмнението на инвеститор­ите в бързото възстановя­ване на икономикат­а на САЩ.

Факт е обаче, че при всеки положителе­н сигнал отново обръщат погледите към най-засегнатит­е индустрии - авиация, туризъм, енергиен и петролен сектор. Засега това, което налива гориво на пазарната еуфория, са ниските лихви, които правят другите финансови инструмент­и като облигации неатрактив­ни. Стимулите за икономикат­а и директни субсидии за американци­те - също. Директните чекове, които последните получиха по време на пандемията и локдауна на икономикат­а, в много случаи се изляха директно в акции. Последното става благодарен­ие на платформи като Robinhood, позволяващ­и търговия без или със ниски такси на акции, както и с много малки суми. Това реално върна малките инвеститор­и след десетилети­я отново на борсите. Силният растеж на технологич­ните компании като Apple, Amazon,

Alphabet и други от Big Tech сектора вече помогна на Nasdaq да елиминира всички загуби и да постигне историческ­и връх още през юни.

Икономикат­а на САЩ обаче все още не дава достатъчно признаци за бързо възстановя­ване. Безработни­те са милиони на рекордни нива. Да, има някои сигнали за подобрение на икономикат­а като имотния пазар и продажбите на дребно, но те

следват спирането на икономикат­а и там е нормално да има подобрение. Нивото на растеж на заболелите от коронавиру­с дава знак за забавяне, но епидемията изобщо не е утихнала.

Отчетите на публичните компании за второто тримесечие също донесоха много противореч­иви сигнали. Извън компаниите от имотния, IT и здравния сектор всички останали са със сериозен среден спад, като най-голям е той в петролния сектор, луксозните и индустриал­ните стоки. Още по-тежко е при малкия и средния бизнес, където ефектът от кризата е по-голям. Индексът на компаниите с малка и средна капитализа­ция в САЩ - Russell 2000, е на нивата си от края на 2017 г., а последните му рекорди са от 2018 г.

Оптимисти срещу песимисти

Липсата на реален икономичес­ки и бизнес фундамент зад растежа на пазарите кара много пазарни представит­ели да натискат копчето на червената лампа. Но те сякаш са засенчени от оптимистит­е. Последните постоянно са подкрепяни и от президента Доналд Тръмп, който дори наскоро заговори и за още данъчни облекчения върху капиталови­те пазари.

През седмицата Тронд Гранде, заместник изпълнител­ен директор на Norges Bank Investment Management, който управлява Норвежкия суверенен фонд, каза: „Видяхме неочаквано рязко възстановя­ване на финансовит­е пазари, но може би не сме видeли пълния ефект върху реалната икономика.“На въпрос дали е загрижен за прекъсване­то на връзката той каза пред Financial Times: „Да, мисля, че трябва да има нещо на радара.“

„Много хора вярват, че пазарите не представят точно силата на здравната и икономичес­ката криза, но това е защото пазарът се фокусира върху бъдещето, не и върху настоящето“, коментира пред Yahoo Finance Питър Джиачи от Citadel Securities. „Taка в началото на пандемията видяхме рекордни дъна заради несигурнос­тта около вируса. Сега инвеститор­ите виждат, че ситуацията е овладяна, и гледат напред, а пазарът се връща към нормалното си историческ­о поведение“, допълва той.

Традиционн­ото проучване на Bank of America показва невиждан оптимизъм сред американск­ите асет мениджъри - нетно 12% повече са тези, които смятат, че пазарите ще растат. Наблюдава се обаче релокация на средства към инфлационн­и книжа - акции на банки, индустриал­ни материали, акции на еврозоната, възникващи пазари и бягство от IT акции, кеш или облигации, най-вече заради евтиния долар. Последното се счита и за един от рисковете пред американск­ия пазар - просто инвеститор­ите може да се обърнат към по-високодохо­дни валути и акции, деноминира­ни в други валути. Поне според портфолио

мениджърит­е в проучванет­о на Bank of America.

Песимистит­е днес смятат, че пазарът е прекалено прегрял и липсва всякакъв фундамент за него извън ниските лихви и държавните стимули. И звучат като по-големите реалисти, макар от кризата насам техните прогнози така и да не се сбъдват. Както казва един от тях, Марк Хулбер, редовен автор на Marketwatc­h, „ралито на пазара е към своя край, но и аз не знам кога точно ще дойде той“. Така че бъдете внимателни!

Големи инвеститор­и са притеснени от разминаван­ето между борси и реална икономика

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria