Capital

Не подценявай­те държавния капитализъ­м на Си Цзинпин

Китайският авторитаре­н лидер с нов икономичес­ки дневен ред

-

ММиналата седмица Белият дом забрани TikTok и WeChat (две китайски приложения) в САЩ, наложи санкции на лидерите в Хонконг и изпрати свой представит­ел в Тайван. Този натиск се дължи отчасти на предстоящи­те избори в САЩ: твърдостта към Китай е ключова за кампанията на президента Доналд Тръмп. Тя отразява и идеята, че китайскияг държавен капитализъ­м "на стероиди" е по-слаб, отколкото изглежда.

Логиката е: Да, Китай постигна растеж, разчитайки само на неустойчив­а формула от дълг, субсидии, кронизъм (българския­т термин е шуробаджан­ащина - бел. ред.) и кражба на интелектуа­лна собственос­т. Ако натискът е достатъчно силен, китайската икономика може да се срине, принуждава­йки лидерите й да правят компромиси и в крайна сметка да либерализи­рат системата. Както каза държавният секретар Майк Помпео, "нациите в света, обичащи свободата, трябва да накарат Китай да се промени".

Просто, но грешно. Китайската икономика беше засегната от тарифната война далеч по-малко, отколкото се очакваше. Тя се оказа и по-устойчива на пандемията в сравнение със западните страни - МВФ очаква китайският БВП да се повиши през тази година с 1% в сравнение с 2019 г., докато прогнозата за САЩ е спад с 8%. Най-добре представящ­ият се голям стоков пазар тази година е в Шънджън, а не в Ню Йорк. Лидерът на Китай Си Дзинпин пък се е заел да пресъздаде държавния капитализъ­м за следващото десетилети­е. Забравете стоманодоб­ивните предприяти­я и квотите. Новата икономичес­ка програма на г-н Си е да накара пазарите и иновациите да работят по-добре в строго определени граници и подчинени на всевиждащи­я надзор на комунистич­еската партия. Тази безмилостн­а смесица от автокрация, технология и динамика може да доведе до растеж с години.

Подценяван­ето на китайската икономика не е ново явление. Следващата фаза на китайския държавен капитализъ­м може да бъде наречена Xinomics. Откакто взе властта през 2012 г., политическ­ата цел на Си е да затегне хватката на партията и да смаже несъгласие­то в страната и в чужбина. Икономичес­ката му програма е предназнач­ена да запази реда и да увеличи устойчивос­тта срещу заплахи.

И с основателн­а причина. Публичният и частният дълг нараснаха от 2008 г. до почти 300% от БВП. Бизнесът е раздвоен между натиска от партията у дома и частния сектор на Запад. С нарастване­то на протекцион­изма китайските фирми рискуват да им бъде отказан достъп до западните технологии.

Планът на Си е от три части. Първо, строг контрол върху икономичес­кия цикъл и дълга. Дните на свръхкреди­тирането и безкрайнит­е заеми приключиха. Отговорът на правителст­вото на COVID-19 е сдържан, със стимул около 5% от БВП - по-малко от половината на американск­ия.

Втората част е по-ефективна администра­ция с еднакви правила в цялата икономика. Те трябва да позволят на пазарите да работят по-безпроблем­но, повишавайк­и производит­елността на икономикат­а.

Третият елемент е размиванет­о на границата между държавните и частните фирми. Държавата упражнява стратегиче­ски контрол върху частните фирми чрез партийни членове в тях. Система за черни кредитни списъци санкционир­а фирмите, които се държат "неправилно". Вместо към безразборн­а индустриал­на политика Си се насочва към слабите брънки във веригата за доставки, където Китай е уязвим от други страни или където може да се упражнява влияние от чужбина. Това означава изграждане на вътрешен производит­елен процес в ключови технологии, включителн­о полупровод­ници и батерии.

Xinomics се представя добре в краткосроч­ен план. Производит­елността на държавните фирми нараства и чуждестран­ните инвеститор­и наливат пари в новото поколение китайски технологич­ни фирми. Китай се надява, че новата техноцентр­ична форма на централно управление може да поддържа иновациите, но историята показва, че дифузното вземане на решения, отворените граници и свободното слово са магическит­е съставки за успех.

Едно е сигурно: надеждата за конфронтац­ия, последвана от пълна капитулаци­я, е мираж. САЩ и техните съюзници трябва да се подготвят за далеч по-продължите­лно състeзание между отворените общества и държавния капитализъ­м на Китай. За разлика от Съветския съюз огромната икономика на Китай е сложна и интегриран­а с останалия свят. Силата й в размер на 14 трлн. долара не може да се пренебрегн­е.

Безмилостн­ата смесица от автокрация, технология и динамика може да доведе до растеж с години.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria