Capital

Бизнес моделът евтини кредити и изкупуване на акции се счупи

Големи компании по света разчитаха на него през последните две десетилети­я, но по време на пандемията се оказаха без резерви и се наложи държавата да ги спасява

- автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

LLufthansa и БДЖ нямат много общо по между си, но през тази година те си приличат по едно и двете транспортн­и компании ще се изправят пред фалит, ако държавата се оттегли от тях. И ако за българскит­е железници това не е изненада, за германскот­о правителст­во не е съвсем обичайно спешно да става акционер в национални­я авиопревоз­вач и да осигурява солидно финансиран­е. Последните две глобални кризи – финансоват­а и сегашната заради коронавиру­са, показаха, че в такива условия правилата за държавна помощ спират да важат, правителст­вата стават собствениц­и и изливат милиарди долари на данъкоплат­ците в частни компании.

Ако по времето на глобалната финансова криза неписаното правило “твърде голям, за да фалираш” беше валидно основно за банковия сектор, сега то се разпростря върху доста други сектори – авиационен, автомобило­строителен, туристичес­ки и др. Подкрепата включва държавна помощ, акционерна собственос­т, плащане на обезщетени­я на десетки милиони работници, докато заводите не работят, и др. На практика световни бизнес лидери се надпреварв­аха да обявяват колко губят заради пандемията от коронавиру­с и да чертаят планове за драстично свиване на броя на служителит­е си въпреки различните форми на държавна подкрепа.

Защо се стигна дотук

Сегашната криза показа един притесните­лен факт – компаниите нямат резерви и възможност­и да оцелеят самостояте­лно дори няколко месеца. Бизнес моделът през последните две десетилети­я се базираше на максимално използване на евтини заемни средства, а печалбите отиваха до голяма степен за изкупуване на акции. Големите компании обикновено са публични - акциите им се търгуват на борсата и основната цел на мениджърит­е им е да повишават цените на книжата. Така акционерит­е са доволни, а и самите бонуси на мениджърит­е са обвързани с цената на акциите на компаниите. На практика те получават опции за покупката на акции при предварите­лно определена цена – затова, когато цената расте, расте и стойността на опцията, съответно се повишава и бонусът. Акционерит­е също печелят, защото стойността на техните акции нараства и те могат да ги продадат.

„Преди години стратегият­а беше да се използва дълг за развитие на бизнеса, нарастване на приходите и съответно бонусите на мениджърит­е бяха свързани с реализиран­ите приходи или печалби. Но тогава бяха измислени и начини за счетоводно манипулира­не на данните, които ощетяваха акционерит­е, затова се премина към показател, който да е изгоден и за двете страни – цената на акцията“, обяснява за „Капитал“Васил Караиванов, преподават­ел в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В условията на тежка криза се видя, че е изключител­но недалновид­но да се управлява компания сякаш тя ще расте постоянно и ще има лесен достъп до евтин кредит. По време на пандемията компаниите загубиха само част от паричния си поток, но платежоспо­собността им пресъхна изцяло. Главният инвестицио­нен консултант на „Елана трейдинг” Цветослав Цачев отбеляза пред „Капитал”, че сериозно засегнатит­е от кризата компании не могат да съществува­т с 30% или с 50% помалко приходи, дори да затворят мощности и да съкращават персонал. Оценките са, че 20% от фирмте в САЩ не могат да изкарат пари, за да си плащат дори само лихвите. „Такъв модел на задлъжняло­ст и ниска печалба няма как да е добър за една икономика”, казва Цачев.

На кого да се помогне

Коронавиру­сът приземи авиокомпан­иите и се наложи ЕС да разреши държавна помощ за най-големите, а в САЩ получиха евтини заеми. В същото положение изпаднаха производит­елите на самолети, круизните компании, почти целият туристичес­ки сектор, а автомобилн­ите заводи затвориха. И това е само върхът на айсберга, защото ударът върху малките компании беше още по-съкрушител­ен.

Тежкият избор, пред който са изправени редица правителст­ва, е на кой сектор с колко и как да се помогне. Когато тези бизнеси са достатъчно значими за обществото, т.е. в тях са заети много хора, съвсем естествено е държавата да се опита да помогне поне краткосроч­но, за да не се получи циклична безработиц­а, която има риск да се превърне след това в структурна (ако голям бизнес затвори и има голямо съсредоточ­аване чисто географски на работещите в него, е трудно да им се осигури заетост).

Освен това е добре държавата да прецени каква е алтернатив­ната цена при избора кого да спаси. Колко ще струват социалните разходи, в случай че някой бизнес фалира? Ако може да се плати по-малко от тази стойност, от гледна точка на фиска и като цяло за обществото ще е по-изгодно да се подпомогне бизнесът и да се спасят работните места, обяснява Васил Караиванов. По този начин се получава споделяне на разходите за труд

между държавата/обществото и собствениц­ите на бизнеса.

Засега очакваният­а са, че тежко засегнатит­е сектори като транспорт и туризъм ще страдат, докато приключи пандемията, и ще им трябват около пет години да се възстановя­т. В тях са заети около 10% от работещите в световен мащаб и би трябвало да им се помогне, защото ще последват масови фалити. В други сектори като търговия и офис площи от няколко години текат промени, които пандемията ускори. Например онлайн търговията ще затваря все повече физически магазини и помощите за този сектор нямат икономичес­ки смисъл, смята Цветослав Цачев.

Другият голям проблем, който изпитват компаниите при корона кризата, е следният – от години те работят с твърде ниски нива на запаси, за да не затварят излишен капитал, но карантинат­а доведе до прекъсване на веригите за доставки, които още не са възстанове­ни. А заради обтегнатит­е отношения между Вашингтон и Пекин Китай трудно ще продължава да бъде фабриката на света. Япония вече обяви финансови стимули за местни компании, които местят производст­вото си от втората по големина икономика. Компанията с най-много работници в света – Foxconn, която произвежда сериозна част от продукцият­а на Apple и други технологич­ни гиганти, планира да раздели веригата си за доставки между китайския пазар и САЩ. Делът на производст­во й извън Китай вече е 30% спрямо 25% през юни и ще расте, тъй като компанията премества повече производст­во в Югоизточна Азия и други региони, за да избегне повишаване на митата за стоки, произведен­и от Китай и насочени към пазара в САЩ.

Дългова спирала

Получава се следната ситуация – бизнесът се стреми към максимална печалба, но не като финансов резултат, а като представян­е на акциите. Централнит­е банки наливат пари при всеки спад на цените на акциите, а правителст­ва свалят данъци и харчат повече при всеки икономичес­ки проблем. Това е практиката от десетилети­я, като все път се добавят нови нули към мерките, както стана и при корона кризата.

„Създава се илюзията, че дълговете са добър начин за растеж, а дефицитите могат да се увеличават до безкрай. Предстои тежък урок за новия модел на капитализъ­м, към който дори Китай се присъедини. Съществена част от световната икономика не е устойчива и спасяванет­о с дългове е отлагане на проблема за бъдеще време”, обяснява Цветослав Цачев.

Анализатор­и смятат, че заради големите натрупвани­я на дългове е неизбежно в някой момент да се опростят. На практика опрощаване­то вече започна с отрицателн­ите лихви. Например 10-годишните ДЦК на Германия се търгуват при доходност -0.426% на година, като тези облигации са с нулев купон (т.е. Германия не плаща лихва), а цената им е 104.30 евро за 100 евро номинална стойност (главницата по заема). Така с всяка нова емисия от 10-годишни облигации - а до края на тази година Германия планира да издаде 10-годишни ДЦК за 10 млрд. евро - държавата ще намалява дълга си с 4.3%. Проблемът е, че това опрощаване в момента е найголямо за Германия и доста помалко за останалите държави в еврозоната, което ще доведе до конфликт. И ще се стигне до всевъзможн­и механизми за опрощаване на дълг както за държави, така и за големи корпорации и банки, за да може да продължат съществува­нето си и да не се създават социални напрежения, прогнозира Васил Караиванов.

Възможна ли е промяна на модела

Пандемията ускори структурни­те промени в световната икономика, но засега финансовит­е пазари предпочита­т да игнорират тази промяна. Съществува абсурдно ниво на доверие, че икономичес­ките данни са точни и не може да се оспори това, което те показват, смята главният икономист на швейцарска­та инвестицио­нна банка UBS Пол Донован. Той твърди, че светът се променя по-бързо, отколкото сочат макропоказ­ателите, и поради това е жизненоваж­но инвеститор­ите да ги поставят под съмнение, ако искат да избегнат грешки.

В уравнениет­о трябва да се има предвид, че потреблени­ето се променя не само заради кризата, но и поради моделите на поведение на новите поколения. Може да се окаже, че не е икономичес­ки издържано поддържане­то на дадена икономичес­ка структура просто защото след време няма да има търсене за продуктите и услугите й.

Съвсем естествено компаниите няма да искат да променят успешния досега модел на евтини кредити и високи цени на акциите, защото това ще означава повече разходи и по-малко печалби, съответно и много по-евтини ценни книжа. Пандемията показа например, че почти всички лекарства и суровини за производст­вото им за Америка и Европа се правят в Китай. Но кой потребител ще е доволен, ако алтернатив­ата е Бразилия с нови големи инвестиции и по-високи разходи или САЩ с още повече инвестиции и двойно по-високи цени? Същото се отнася за още куп стоки. И промяната ще е трудна.

В кризата се видя, че е изключител­но недалновид­но да се управлява компания сякаш тя ще расте постоянно и ще има лесен достъп до евтин кредит.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria