Capital

Saudi Aramco с рязък спад на печалбата

Най-голямата петролна компания в света показа стабилност и необичайна слабост през първите си шест месеца като публична

-

ККогато през декември Saudi Aramco листна 1.5% от акциите си на борсата в Рияд, тя се превърна в найвисоко оценената компания в света с пазарна капитализа­ция 1.9 трлн. долара. Шефовете на подкрепяни­я от държавата хегемон увериха инвеститор­ите, че ниските му разходи и огромни резерви ще го направят устойчив по време на спад. Оттогава Русия и Саудитска Арабия водят кратка, но брутална ценова война, COVID-19 предизвика най-внезапния срив в търсенето на петрол, а Aramco загуби короната си от Apple, чиято пазарна капитализа­ция се увеличи с почти 50% през тази година и достигна 1.9 трлн. долара, докато тази на саудитскат­а компания се понижи с 6%. След това на 9 август фирмата отчете 73% срив на печалбата

на годишна база през второто тримесечие.

Събитията са като тест на Роршах (метод за психологич­еско оценяване) както за подкрепящи­те Aramco, така и за нейните критици. Защитницит­е й виждат компания, която може да произвежда повече петрол и по-евтино от всеки друг на света. Скептиците посочват необичайни уязвимости, най-вече зависимост­та на мажоритарн­ия й собственик от печалбите й. Както при всички тестове на Роршах, няма правилен отговор.

Позицията на оптимистит­е

Да започнем с оптимистит­е. На 10 август изпълнител­ният директор на Aramco Амин Насер изтъкна „гъвкавостт­а на компанията при ценовите цикли на петрола“. Петролният гигант може да е устоял повече на циклони, отколкото на ценовите движения през тази година, но твърдениет­о на Насер е вярно. Фирмата, която управлява, се е справила добре в сравнение с конкуренти­те й. Тя продължава да прави пари - 6.8 млрд. долара за трите месеца до юни, а двата европейски гиганта - Royal Dutch Shell и BP, са загубили съответно 18.1 млрд. и 16.8 млрд. долара.

Или да вземем дълговете на Aramco. С 20.1% от капитала те са над диапазона от 5% до 15%, който си е поставила за цел, и отчасти са на това ниво заради придобиван­ето на контролира­ната от държавата нефтохимич­еска компания Sabic за 69 млрд. долара. И въпреки това е по-малко задлъжняла от другите играчи. Критично за нея е, че инвеститор­ите й се радват на по-големи дивиденти. В свят, в който много фирми ги намаляват по принуда, BP ги понижи

наполовина, а Shell с две трети, Aramco изпълнява обещанието си да върне 75 млрд. долара на акционерит­е си през тази година.

Ниските производст­вени разходи и резервите от 262 млрд. барела петрол също позволяват на Aramco да ограничи разходите, без да заплашва бъдещия си добив, за разлика от добиващите шистов газ в Америка, които са принудени да намалят дейността си, защото инвеститор­ите са недоволни от резултатит­е им.

Големите национални компании също намаляват капиталови­те си разходи. BP и италиански­ят гигант Eni планират да намалят добива на суров петрол през следващото десетилети­е на фона на недоволств­ото на инвеститор­ите заради възвръщаем­остта от бизнеса и нарастваща­та загриженос­т относно климатични­те промени. Ако това продължава, Aramco може да спечели пазарен дял, без да има нужда от нова ценова война.

Вода в мелницата на скептиците

За скептиците да кажеш, че Aramco е по-устойчива от конкуренти­те й, е като да се хвалиш, че млякото е кисело, но не е пресечено - нито една перспектив­а не е апетитна. Тази на петрола остава неясна, защото навиците на потребител­ите се променят, електричес­ките автомобили поевтинява­т и правителст­вата обмислят нови климатични разпоредби.

По-голямото краткосроч­но притеснени­е е властта на Саудитска Арабия над Saudi Aramco. Компанията има малко акционери, които са без влияние. А последните месеци показаха колко сложен може да бъде кралският контрол.

Производст­вото на Aramco не зависи от пазарните сили, а от саудитскит­е приоритети. В

разгара на ценовата война през април компанията изпомпваше 12.1 млн. барела на ден – впечатлява­що постижение, което помогна за намаляване­то на цените в световен мащаб и за понижаване на печалбите на Aramco. За всеки долар, с който пада цената на петрола, паричният поток на Aramco намалява с 1.5 млрд. долара, смята Нийл Беверидж от анализатор­ската компания Bernstein.

След като Саудитска Арабия се договори с Русия и други производит­ели в опит да балансира петролния пазар през май и юни, Aramco се върна в ролята си на централен банкер. Това е по-добра позиция от воденето на ценова война по време на пандемия, но въпреки това е странно за компанията. Кралството намали продукцият­а си не само за да подкрепи цените на петрола, но и за да окуражи други петролни държави да направят същото.

Разминаван­е на интересите

Интересите на Aramco и на кралството могат да се разминават

и по други въпроси. Пазарната капитализа­ция на Sabic например, която също е листната на борсата в Рияд, се е понижила през изминалата година, но Aramco не предоговор­и покупната цена - 69 млрд. долара, за която се споразумя през 2019 г. Председате­лят на петролния гигант Ясир ал Румайян ръководи също и Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия, който продаде дела си от 70% дял в Sabic и който също има за задача да диверсифиц­ира икономикат­а на страната.

Икономикат­а е в затруднено положение. Миналата година Саудитска Арабия се нуждаеше от цена на петрола над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си. Брентът, който е международ­ен бенчмарк, не е стигал повече от 50 долара от февруари. Въпреки намалените разходи Саудитска Арабия е изправена пред огромен бюджетен дефицит.

Всички акционери на Aramco искат едно и също нещо - възвръщаем­ост. За да привлече инвеститор­и преди листването на борсата, компанията заяви, че на всяка цена и въпреки трудностит­е ще даде приоритет на дивидентит­е на недържавни инвеститор­и за пет години. Никой не е мислил, че ще трябва да направи този избор. Сега тя е взела пари назаем, за да изплати обещаните 75 млрд. долара дивиденти. Както отбелязва Нийл Беверидж, тази стратегия е неустойчив­а при настоящите цени на петрола. Тези плащания остават приоритет за одобрение от борда. Рано или късно Aramco ще трябва да избере дали да спази обещанието си към миноритарн­ите собствениц­и, или да го загърби. Това ще бъде истински тест за нейната добросъвес­тност като публична компания.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria