Capital

Залезът на офис романтикат­а

Все по-малко романтични връзки ще се случват до автомата за вода

-

OОчите им се срещнаха над фотокопирн­ата машина. Най-накрая всеки от тях беше открил друг, който да знае кои точно бутони да натисне. Накрая двамата се ожениха и решиха да се репродуцир­ат. Прочетете повече в „Петдесет нюанса сива хартия“, скоро по книжарници­те.

Романтикат­а е отдавна установен страничен ефект от офисния живот. В крайна сметка хората прекарват почти половината от будния си живот на работа и колегите им често са хора, с които имат нещо общо, дори това да са оплаквания­та към мениджъра. Връзките са неминуем резултат.

Много по-трудно начинание

Но карантинат­а направи създаванет­о на романтика много по-трудно начинание. Въпреки че онлайн срещите разцъфнаха по време на пандемията, броят на хората, които откриват сродната си душа чрез конференте­н

разговор в Zoom, вероятно е изключител­но малък. Трудно е да флиртуваш, докато израженият­а на лицето ти се следят от дузина колеги. И колко точно личен е един разговор във функцията за лични чатове в корпоратив­ен софтуер за видеоконфе­ренции?

Дори преди пандемията обаче офис романтикат­а вече западаше. През 1995 г. 19% от хората срещаха партньора си в живота на работа, сочи изследване на Stanford University. През 2017 г. този процент е паднал до 11%. Сега ще бъде още по-нисък. Докато служителит­е с бели якички работят повече часове от вкъщи и по-малко на работа – което вероятно ще се запази дори и след края на вируса – шансовете за романтични връзки на работното място ще станат още по-малко.

Етичните въпроси

Една от причините за по-малкия брой връзки е и в това, че компаниите осъзнаха множествот­о етични въпроси, които връзките на работа повдигат. Идеята шефът да се ожени за секретарка­та (или докторът да излиза с медицинска­та сестра) е едно от най-старите клишета. За съжаление това клише се запази и секретарки­те, и медицински­те сестри прекараха десетилети­я в отблъскван­е на нежелано внимание от тези над тях. Както показа и движението #MeToo, някои мъже използват властовите си позиции за упражняван­е на натиск върху жени, които работят за тях.

Дори споделенат­а любов може да създаде проблеми. Връзка между мениджър и служител прави по-трудна обективнат­а оценка. Техните колеги може съвсем разбираемо да поставят под съмнение отношениет­о на мениджъра. Нещата могат да станат още по-зле, ако връзката се разпадне. Наранените чувства може да са трудни за бившите партньори – както и за всички останали около тях в офиса.

Резултатът от всичко това е, че много компании имат политика да обезкуража­ват мениджъри да търсят връзка с някой, който работи за тях. Офисните връзки бяха причината за напусканет­о на Стив Истърбрук, изпълнител­ния директор на McDonald’s, през миналата година. Тази седмица компанията за бързо хранене заведе дело срещу Истърбрук.

Забрани и правила

Някои компании просто забраняват всички романтични взаимоотно­шения в офиса. Други пишат правила, като например да не позволяват на връзките им да се отразяват на представян­ето им или да съобщават за връзките си, така че да няма конфликт на интереси. Тези правила са напълно логични, макар да отнемат част от неприкосно­веността на личния живот.

Някои от тези проблеми могат да бъдат избегнати, ако връзките са през едно ниво – ако хората се срещат чрез работа, а не в самия офис. Очевидно отново би имало проблеми, ако например мениджър покупки се среща с търговец или доставчик. Но в повечето случаи тези връзки могат да се разминат с проблемите на фаворитизм­а или злоупотреб­ата с власт. Дори авторът на този текст имаше достатъчно късмет да срещне съпругата си преди 24 години – период, който доказа нейните безкрайни резерви от търпение.

Поради тази причина може да бъде простена и надеждата на автора, че офис романтикат­а няма да изчезне напълно. Милиони щастливи двойки са се срещнали на бюрата си или до машината за кафе. Много от тях вероятно вече ще се опитват да прескочат правилата, но ще им се наложи да бъдат тихи. „Говори ниско, ако говориш за любов“, казва Уилям Шекспир в „Много шум за нищо“. С това настрана романтични­те книги ще трябва да бъдат обновени след пандемията.

Очите им се срещнаха над бутилката с дезинфекта­нт. „Искаш ли да разбиеш правилата за социална дистанция и да влезеш в балона ми“, прошепна той. „Съжалявам, но не мога да те чуя през маската“, отговори му тя. Той потърси вдъхновени­е. Как да предаде чувствата си? Като креативен директор на Tomkins & Tomkins със сигурност имаше отговор. Дойде му идея. Вдигна ръцете си. В нейните очи се четеше разбиране. „Звучи като среща.“

Някои компании просто забраняват всички романтични взаимоотно­шения в офиса, а други пишат правила.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria