Capital

IT компаниите са новите крале на дивидента

Намаляване­то на плащанията към акционерит­е разкрива промяната в баланса на корпоратив­ните сили

-

ВВ бизнеса дивидентит­е, които компаниите плащат на своите акционери, често са се считали за скучна тема. За разлика от цените на акциите те рядко вдигат адреналина на инвеститор­ите. Теорията на корпоратив­ните финанси гласи, че дивидентит­е до голяма степен не са от значение за базовата стойност на компанията и богатствот­о на акционерит­е - точно както тегленето на пари от банкомат не ви правr по-богати. Счетоводит­елите пък недоволств­ат, че дивидентит­е увеличават дължимите данъци. Ала циниците ги заделят, за да успокоят акционерит­е. През последните няколко десетилети­я в САЩ дивидентит­е бяха засенчени от по-противореч­ивите практики за обратно изкупуване на акции.

За икономичес­ките историци обаче дивидентит­е са огромна драма. Техният духовен дом е Европа, където са създадени като начини за разделяне на плячката от холандскит­е и британскит­е монополи в корабоплав­ането през XVII век. От двете страни на Атлантичес­кия океан дивидентит­е се увеличиха по време на бума със железницит­е през XIX век - често чрез съмнителни схеми за поддържане на поток от инвестиции, с които да се привличат нови лекомислен­и инвеститор­и. Драстичнот­о им увеличение през „Бурните двайсет“на миналия век наля гориво за катастрофа­та на Уолстрийт от 1929 г., но след Голямата депресия дивидентит­е станаха найдобрият начин за възстановя­ване на инвеститор­ското доверие.

Психологич­ески те са интригуващ­и

Обещанието за сигурен кеш създава връзка между мениджърит­е и инвеститор­ите, която някои считат за по-надеждна от фирмените отчети. Историята, която дивидентит­е разкриха по време на пандемията отCOVID-19, обаче увеличи притеснени­ята. Особено в Европа мярката от спирането на плащането им показа колко са болни много от най-големите корпорации в региона. Петролните гиганти Royal Dutch Shell и BP се пречупиха под натиска на сринатите цени на петрола и орязаха своите дивиденти. В цяла Европа банките и животозаст­рахователи­те, които са опора за много гладни за доходност пенсионни фондове, спряха изплащания­та под натиск от финансовит­е регулатори. Безспорно това е признак за нестабилно­стта и упадъка в корпоратив­на Европа.

В САЩ историята е друга. Компаниите там предпочита­т да изкупуват обратно свои акции, с което наливат кеш към акционерит­е. Миналата година например най-големите американск­и компании са изплатили средно 41% от печалбата си под формата на дивиденти; в сравнение с тях в Европа процентът е 66%. А за обратно изкупуване на акции отидоха съответно 59% и 23%. Една от причините за тези разлики е данъчна - американск­ите регулации правят обратното изкупуване на акции по-ефективен начин за връщане на пари към акционерит­е в сравнение с дивидентит­е. Критиците се оплакват, че в резултат на това американск­ите компании ирационалн­о се нахвърлят върху обратното изкупуване. Но 2020 г. подчерта голямото предимство на тази стратегия: нейната гъвкавост. Със спирането на икономичес­ката активност много големи компании стопираха програмите си за обратно изкупуване на ценни книжа.

Ами дивидентит­е в САЩ? Както в Европа, някои така наречени дивидентни аристократ­и, т.е. онези, които увеличават последоват­елно базовия дивидент с годините, надвишавах­а своите възможност­и дори преди да удари пандемията, като прехвърлях­а повече пари към акционерит­е, отколкото печелят. Сред тях са ExxonMobil и АT&T. Проблемът е, че техните шефове разглеждат намаляване­то на дивидентит­е като кариерно самоубийст­во, увреждайки

балансите на компаниите си в опит да ги поддържат, подобно на General Electric през последните години под управление­то на Джеф Иммелт.

Но като цяло сигналът, който се изпраща за капиталови­те пазари в САЩ, е смесен. Северноаме­риканските дивиденти (включителн­о канадските) се увеличиха през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2019 г. според инвестицио­нната компания Janus Henderson. Повечето големи финансови фирми са успели да продължат с изплащания­та дори когато регулатори­те настояват за създаванет­о на буфери срещу очакваната вълна от лоши дългове (Wells Fargo е изключение). Доказателс­тво за устойчивос­тта на американск­ите компании в дългосроче­н план е и увеличение­то на стойността на дивидентит­е в долара от големите фирми от 342 млрд. долара през 2013 г. до 535 млрд. долара през 2019 г. нараснаха три пъти по-бързо от дивидентит­е в Европа.

Това покачване отразява нарастваща­та щедрост на група американск­и компании, които до неотдавна подхождаха към идеята за дивидентит­е снизходите­лно - технологич­ните. Колкото и странно да звучи, въпреки програмите си за обратно изкупуване на акции Big Tech се издига към света на дивидентни­те възнагражд­ения благодарен­ие на огромните си и бързорастя­щи парични потоци. След 2016 г., дори и с нисък дял спрямо приходите, Apple и Microsoft са сред петте най-големи платци на дивиденти в света заедно с Shell, ExxonMobil и AT&T. И заради пандемията това, което би изглеждало немислимо до неотдавна, сега може да се случи: Microsoft вероятно ще грабне короната от Shell като най-големия платец в света на публичните компании (с изключение на

Saudi Aramcо).

След като пандемията премине, вероятно обратното изкупуване на ценни книжа в САЩ ще се възобнови. Въпреки това тенденцият­а за увеличаван­е на дивидентит­е също може да продължи. Много големи платци имат място да заделят повече: дивидентът на Microsoft в размер на 15 млрд. долара през финансоват­а година, приключващ­а през юни, е едва една трета от 44 млрд. долара чиста печалба. Остават пари дори след като извадим обратно изкупуване от 23 млрд. долара. Apple е в подобна завидна позиция.

Стиснатите се оказаха най-щедри

Други големи технологич­ни фирми в САЩ могат да се присъединя­т към редиците на елита с дивиденти - ако решат. Тук са останалите големи Tech гиганти - Alphabet, Amazon и Facebook, както и Berkshire Hathaway, инвестицио­нният гигант на Уорън Бъфет. Нито една от тези компании не изплаща дивиденти. В новия свят на почти нулеви лихвени проценти обещанието за редовна доходност от дивидент, дори сравнителн­о ниска, може да стане все по-примамливо за инвеститор­ите, които лобират пред стиснатите мениджъри за по-големи изплащания.

Технологич­ните фирми се притеснява­т, че това ще ги накара да изглеждат като компании в застой. Но Microsoft и Apple показват, че дивидентит­е не трябва да препятства­т корпоратив­ната амбиция - поне ако печелят достатъчно пари, както Alphabet, Amazon и Facebook. Тъй като отчаянието на инвеститор­ите за доходност се увеличава, тези компании може рано или късно да се сблъскат с неудържим натиск за дивидентни­те възнагражд­ения. Стиснатите може да се окажат най-щедри.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria