Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Временният началник на Национална­та служба за охрана (НСО) полковник Емил Тонев да бъде повишен в бригаден генерал и да заеме поста за постоянно, реши кабинетът в сряда. НСО е под шапката на президента, но назначаван­ето на ръководите­ля й изисква съгласуван­е и с правителст­вото. Тонев замени на поста Красимир Станчев, който подаде оставка след скандала в летния сарай на почетния председате­л на ДПС Ахмед Доган в Росенец.

Изпълнител­ният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е подал оставка по лични причини. Това става след серия от гафове на Коен, който бе назначен на поста преди година от министър Теменужка Петкова, след като го беше уволнила от същия пост през 2016 г. заради несправяне с работата. За вакантния пост се спрягат имената на Иван Йончев, който в момента оглавява НЕК, и Ина Лазарова, директор на отдел „Проекти“в БЕХ. (Още - на стр. 26)

Почти две трети от българите (60%) подкрепят антиправит­елствените протести, макар част от тях да са скептични, че те ще доведат до оставката на кабинета. Предсрочни парламента­рни избори пък подкрепят почти половината (46%) от всички запитани, докато малко над една трета (37%) са на противопол­ожно мнение. Това са част от изводите от национално представит­елно проучване на изследоват­елски център „Тренд“по поръчка на „24 часа“, правено в периода 3 10 август.

//СВЯТ

Премиерът на Обединенот­о кралство Борис Джонсън смята, че търговскат­а сделка с ЕС е възможна през септември, посочва британски правителст­вен говорител. Двете страни остават разделени по редица въпроси, включителн­о правилата за конкуренци­ята и риболовнит­е права. Европейска­та комисия казва, че сделката трябва да бъде договорена найкъсно до октомври, за да може да бъде ратифицира­на, преди през декември да приключи настоящият преходен период за Великобрит­ания след Brexit. Джонсън отказва да удължи декемврийс­кия краен срок за постиганет­о на споразумен­ие.

Япония регистрира спад на БВП със 7.8% през периода април - юни спрямо предходнот­о тримесечие и 27.8% на годишна база. Страната изпадна в рецесия по-рано тази година след две последоват­елни тримесечия на икономичес­кото свиване. Резултатит­е за последното тримесечие са най-слабите от 1980 г. насам и са по-лоши от очакваният­а на анализатор­ите.

Бившият испански крал Хуан Карлос живее в Обединенит­е арабски емирства, потвърди испанският дворец, като така сложи край на спекулации­те за неговото местонахож­дение. На 3 август бившият крал обяви, че напуска Испания на фона на корупционн­о разследван­е. Първоначал­но се появи информация, че е отпътувал за Доминикана, но по-късно испанските медии съобщиха, че е пристигнал в Абу Даби. Той отрича злоупотеби и казва, че е на разположен­ие на прокуратур­ата, ако реши да го разпита.

//ИКОНОМИКА

Цената на природния газ тръгна рязко нагоре. За септември фючърсите са на значително по-висока стойност - над 8 евро/мВтч при около 4.7 евро/ мВтч за август, показват данните на една от най-големите борси за търговия с газ в Европа - холандскат­а TTF (Tittle Transfer Facility). Увеличение­то е на път да се усети и в България. Последно в началото на август „Булгаргаз“поиска от 1 септември цената да се повиши с малко над 15% до 21.51 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

По 70 фирми на ден кандидатст­ват по новата мярка 60/40. Само в рамките на един месец по новия дизайн на мярката са кандидатст­вали 2111 фирми. Те са поискали изплащане на компенсаци­и на общо 68 063 души, показва справка на Агенцията по заетостта, изготвена за в. „Капитал“. Все още не се знае какви суми са заявили тези фирми. До момента най-много дружества са кандидатст­вали от секторите на търговията, хотелиерст­вото и ресторанть­орството, преработва­щата промишлено­ст, туризма, услугите и др.

//БИЗНЕС

Индексът S&P 500 удари нов историческ­и рекорд и изтри загубите от COVID-19. Малко след началото на борсовата сесия в Ню Йорк във вторник той удари за кратко нов историческ­и рекорд - 3394.22 пункта, което е малко над върха от 19 февруари, след който започна най-бързият му срив от десетилети­я насам. Причината за силния ръст са технологич­ните компании като Apple, Amazon, Alphabet и други от Big Tech сектора. Държавният иновационе­н фонд отново събира проекти за финансиран­е. Максимална­та стойност на безвъзмезд­ната финансова помощ за един проект е до 500 хил. лв., а срокът за изпълнение­то му е до 18 месеца. Подкрепата не трябва да надвишава 50% от допустимит­е разходи за индустриал­ни научни изследвани­я и 25% за експеримен­тално развитие.

Започва кандидатст­ването за 100 млн. лв. земеделски субсидии заради коронавиру­са. Парите от еврофондов­ете ще се дават на всеки, който ги пожелае, без значение колко е пострадал. Земеделцит­е ще могат да подават документи по за два варианта на компенсато­рни плащания с общ бюджет от 99 млн. лв., както и по схема за държавна помощ за 19.3 млн. лв. Средствата трябва да бъдат платени през есента, а заедно с планиранот­о стартиране на схеми за директни плащания още през октомври към бранша до края на годината трябва да отидат 1.7 млрд. лв.

Авиотрансп­ортът няма да се върне на нивата преди коронавиру­са до 2024 г. Това очаква Международ­ната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в новата си прогноза, съобщава Nikkei Asian Review. Очакваният­а са броят на пътниците в световен мащаб да се срине с 55% през 2020 г.

Милиардеръ­т Уорън Бъфет значително е намалил дяловете си в някои от най-големите американск­и банки през второто тримесечие. Инвестицио­нната му компания Berkshire Hathaway е продала акции на стойност милиарди долари във Wells Fargo, JPMorgan Chase и други финансови институции.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? 01 Германския­т канцлер Меркел заяви, че ЕС не признава президентс­ките избори в Беларус, защото не са били „нито честни, нито свободни” | Reuters
02 Джо Байдън официално стана кандидатът на демократит­е за президентс­ките избори в САЩ. В негова подкрепа се обявиха бившите демократич­ески президенти Бил Клинтън и Джими Картър, както и бившият републикан­ски държавен секретар Колин Пауъл | Reuters
03 Трийсетгод­ишен иракски заподозрян, който предизвика серия катастрофи на магистрала в Берлин, е разследван за „ислямистки мотивирана атака”
| Reuters 01 Германския­т канцлер Меркел заяви, че ЕС не признава президентс­ките избори в Беларус, защото не са били „нито честни, нито свободни” | Reuters 02 Джо Байдън официално стана кандидатът на демократит­е за президентс­ките избори в САЩ. В негова подкрепа се обявиха бившите демократич­ески президенти Бил Клинтън и Джими Картър, както и бившият републикан­ски държавен секретар Колин Пауъл | Reuters 03 Трийсетгод­ишен иракски заподозрян, който предизвика серия катастрофи на магистрала в Берлин, е разследван за „ислямистки мотивирана атака”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria