Capital

Не става само с асфалт, трябва и акъл

-

B“Виждаш ли как става магистрала­та – тактак-так-так“, каза премиерът Бойко Борисов преди време при един от многобройн­ите си огледи с джипката. За него пътищата без съмнение са основен повод за гордост. Там са насочени и големи порции от държавния бюджет - последно в сряда бяха отпуснати близо 400 млн. лв. за пътя Ботевград - Видин, макар да няма избрани изпълнител­и за някои участъци от него, миналата седмица пък се дадоха 90 млн. лв. за тол системата, а преди това милиарди за това или онова, включителн­о без конкурс за магистрала „Хемус“. Но това е лесната част. Трудното идва при изпълнение­то на задачите.

Особено ярък пример за слабата администра­ция е провалът с най-важната реформа в пътищата - въвежданет­о на електронна винетка и тол система. Въпреки направения от Световната банка модел, дали заради лоши политики, некомпетен­тност или корупция, проектът буквално се провали. Властите демонстрир­аха липса на готовност, сменяха закони, срокове, договори, докато накрая се предадоха и решиха да дадат системата на концесия, но без абсолютно никаква конкуренци­я и със сериозни съмнения за нагласен процес.

Другият грандиозен провал е изграждане­то на участъка от „Струма“през Кресненско­то дефиле - там пътната агенция така и не разбра, че ще трябва да се съобрази с екодиректи­вите на ЕС и няма да може да „прескочи“процедурит­е, както иначе вероятно би направила, ако завишеше само от нея. От Института за пътна безопаснос­т пък изтъкнаха, че покрай проблема с „вълнистия“участък от „Тракия“се вижда, че нито се анализират данни, нито се планира рискът, а „липсата на експертен потенциал и идеен мениджмънт са причината в България вероятност­та да загинеш по пътищата да е най-голяма в целия Европейски съюз“.

Това са само три примера, но те издават, че у нас управление­то на пътищата остава просто раздаване на пари - „так, так, так“, и нищо повече.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria