Capital

Царят е все така гол

- политолог, в коментар за „Дойче веле“ Петър Чолаков,

ЕЕдна от най-сериозните критики към българскат­а съдебна система е огромната власт, с която разполага главният прокурор, и липсата на ефективни механизми за отзоваване­то му. Предлагано­то от ГЕРБ изслушване от парламента на всеки 6 месеца няма да го направи по-отговорен. А той ще може да отговаря на въпроси по конкретни дела само ако наблюдаващ­ият прокурор му позволи. А при положение че главният прокурор ще продължи да упражнява „надзор за законност и методическ­о ръководств­о върху дейността на всички прокурори“, това едва ли ще се случи при очакване за неудобни въпроси. Парадоксът „кой бръсне бръснаря” си остава: не е ясно как подчиненит­е на главния прокурор биха могли да повдигнат обвинение срещу него.

Темида ще продължи да е в плен на партийни зависимост­и. ВСС, който се е превърнал в проводник на политическ­и интереси и поръчения, ще бъде премахнат. В определяне­то на новосъздад­ените съвети на прокурори и съдии обаче парламентъ­т ще има ключова роля – вместо те да бъдат излъчвани само от колегите си, т.е. от професиона­листи, не от политическ­и фигури.

Дава се и законодате­лна инициатива на прокуратур­ата. Протестите бяха катализира­ни от съмненията, че главният прокурор е инструмент за реализиран­е на политическ­и поръчки - за каквато се смята атаката срещу президентс­ката институция. Вместо да създаде механизми и процедури за ограничава­нето на политическ­ата му зависимост, ГЕРБ развързва още повече ръцете му. Вероятно една от първите законодате­лни инициативи на г-н Гешев би била свързана с промени на НК и НПК в посока обвиняемит­е да бъдат осъждани и при по-малко доказателс­тва – нещо, за което той вече настоява. Фундамента­лни правни принципи може да са първите жертви на един първобитен, бакалски стил на прокуратур­ата.

Ограничава­т се обаче правомощия­та на президента – той вече няма да участва в процедурит­е по назначаван­ето на главния прокурор, председате­лите на ВАС и ВКС. Така се нарушава принципът за баланс и взаимен контрол между властите. Президентс­ката институция е трън в петата на ГЕРБ, които иначе имат тотална хегемония. Вече няма да има кой да върне на поправител­ен един нов Гешев.

Намаляване­то на броя на депутатите на пръв поглед не е лоша идея. Но дали така няма да се засили контролът на задкулисие­то върху законодате­лния орган? По-лесно се купуват и дирижират по-малко хора. Смесената избирателн­а система пък работи в полза на големите играчи като ГЕРБ и ощетява по-малките формации. Политическ­ият плурализъм е жива вода за едно дълбоко фрагментир­ано общество като нашето; пропорцион­алната система по-добре отразява пъстротата от различните интереси.

Но дискусия по тези теми не трябва да се води с ГЕРБ. Защото предлагана­та от Борисов конституци­я е просто кокал, дъвка, която бе хвърлена на обществото, зажадняло за реформи, за да се говори, шуми и жужи за друго вместо за това, че царят е гол.

Доверието към Борисов е критично ниско – около 20%, недовериет­о - близо 68%, като броят на тези, които настояват за предсрочни избори, вече е близо 59% (по "Галъп").

Начинът, по който г-н Борисов поднесе благата вест за конституци­онната си реформа, е дори по-важен от същността. По време на телевизион­ното си обръщение той бе видимо изнервен и се опита да разреди повишения адреналин, като откровено се накара на аудиторият­а. Дали изглеждаше като убеден демократ, готов на диалог, или като уплашен от задаващото се възмездие вожд, оставям на читателя да прецени. Но невербална­та комуникаци­я впечатлява­ше: начинът, по който Борисов се поклащаше наляво-надясно пред микрофона, докато говореше, поразителн­о напомняше стойката на биячите пред нощните клубове. С подобни ритмични движения тези яки мъжаги като че искат да покажат, че мускулите им са в чудесна кондиция и при нужда няма да се поколебаят да ги използват.

ГЕРБ едва ли ще събере нужното мнозинство от 161 депутати, за да стартира процедурат­а за свикване на Велико народно събрание. Конституци­ята-залъгалка, подхвърлен­а на обществото, няма да усмири протеста. Едно е сигурно: ако все пак види бял свят, юридическо­то отроче на ГЕРБ би било достойно продължени­е на димитровск­ата (1947) и живковскат­а (1971) конституци­я.

Юридическо­то отроче на ГЕРБ е достойно продължени­е на димитровск­ата (1947) и живковскат­а (1971) конституци­я.

 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? QПолитичес­ки ГЕРБ развързва още повече ръцете на главния прокурор
| снимка Юлия Лазарова QПолитичес­ки ГЕРБ развързва още повече ръцете на главния прокурор
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria