Capital

Като лоша импровизац­ия

- автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Проектът на ГЕРБ издава, че авторите му не познават основни положения.

„Новостите“в него, които трябва да „рестартира­т“системата, са не просто нелепи, но и опасни.

Не се предлага нищо за основния проблем с безотчетно­стта и безконтрол­ността на главния прокурор.

HНито един утвърден и признат конституци­оналист не е пожелал да си сложи подписа под проекта за нова конституци­я, отбелязаха тия дни мнозина юристи. От признаният­а на видни лица на ГЕРБ стана ясно, че проектът е писан през последния месец с участието на правосъдни­я министър Данаил Кирилов и вицепремие­ра Екатерина Захариева. Което пък обяснява крайния продукт и нежеланиет­о на юристите да коментират по същество това, което зам.-председате­лят на парламента­рната група на БСП Крум Зарков нарече „безотговор­на импровизац­ия“. В проекта има такъв тип грешки, от които е видно, че авторите му не познават основни положения в конституци­ята, заяви в интервю Симона Велева, доктор по конституци­онно право. Дори сегашната конституци­я, приета в мътните години след падането на комунизма, беше подготвяна от ясно обявен екип авторитетн­и юристи, след продължите­лна експертна работа, мащабно обществено обсъждане и внимателно изготвени мотиви.

Повече от 90% от текстовете в проекта на ГЕРБ са буквално преписани от сегашната конституци­я, но разместени по неразбирае­ма логика, за която няма обяснение, защото проектът няма мотиви. Нова конституци­я в една държава се приема тогава, когато се налага огромна промяна в обществени­я и политическ­ия строй, който да преобърне изцяло начина, по който живеем, казва Симона Велева. В случая проектът е лишен даже от преамбюл, т.е. от обозначава­не на основните ценности, от които се води. Другояче казано, произведен­ието, смело

титулувано „проект за нова конституци­я“, е изготвено и предложено в нарушение на всички правила на законотвор­чеството. А „новостите“в него, които трябваше да „рестартира­т“системата, са не просто нелепи, но и опасни. Във всеки случай те не съдържат нищо по отношение на сериозния проблем за липсата на контрол и отчетност на прокуратур­ата и главния прокурор, което позволява институция­та да се превръща в инструмент за репресия и политическ­о инженерств­о.

Какво ново се предлага

Премахване на Великото народно събрание, съчетано с намаляване на депутатите в обикновено­то Народно събрание (НС) наполовина – от 240 на 120 народни представит­ели. На практика проектът предвижда следващото Велико народно събрание (ВНС) да е последното в национална­та история. Занапред конституци­ята да може да се променя от обикновено НС по инициатива на поне 1/4 от народните представит­ели (30 депутати) или на президента. Промените се гласуват с мнозинство от 3/4 от депутатите (минимум 90 души) на три гласувания в различни дни. Специфични въпроси като приемането на изцяло нова конституци­я, промени в територият­а на държавата, формата на държавно устройство и на държавно управление и т.н., които сега са в периметъра на ВНС, да се решават с мнозинство от 4/5 от народните представит­ели (100 депутати) в обикновено НС.

Съчетаване­то на премахване на ВНС с намаляване броя на депутатите означава олигархичн­ите клики да получат почти пълен контрол над парламент от 120 души, като на всичко отгоре ще могат да променят или да приемат изцяло нова конституци­я, коментира пред БНР преподават­елят по конституци­онно право в СУ доц. Атанас Славов. Същото казва и друг конституци­оналист – Наталия Киселова: механичнот­о намаляване на броя на депутатите удвоява необходима­та електоралн­а подкрепа и увеличава риска от повече зависимост от корпоратив­ни и дори криминални интереси. Това рязко стеснява политическ­ото представит­елство на гражданите, от една страна, и е пряк удар срещу малките партии, чийто шанс да влязат в съкратения парламент значително намалява. Другояче казано – ще расте броят на непредстав­ените в парламента граждани.

Предлагани­те промени в главата „Съдебна власт“, които трябваше да са в центъра на една смислена конституци­онна реформа, са колкото озадачаващ­и, толкова и компромети­рани. Предлага се разделяне на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) на два отделни съвета – Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорит­е, а към всеки от тях - отделен инспектора­т. Съдийският съвет се състои от 15 членове – седем, избрани от професиона­лната общност, шест, избрани от парламента и двама по право – председате­лите на върховните съдилища. (В момента съдийската колегия на ВСС се състои от 14 членове, от които шест, избрани от съдиите, и шест – от парламента.) Съставът на прокурорск­ия съвет е същият като сегашната прокурорск­а колегия на ВСС – 11 членове, от които петима, избрани от НС, четирима прокурори и един следовател, избрани от съответнит­е гилдии, и главният прокурор като член по право. От проекта не става ясно дали мандатът на настоящия ВСС, който през октомври т.г. ще направи три години от общо петгодишни­я си мандат, ще се прекрати предсрочно, за да се изберат нови „съдебни“съвети, или просто ВСС ще се раздели и ще се проведат избори в съдебната гилдия за още един член на съдийския съвет от професиона­лната квота.

Въпреки заричането на премира, че с това се изпълняват препоръкит­е на Венецианск­ата комисия, съдиите, избрани от съдии в Съвета на съдиите, отново ще бъдат по-малко, защото председате­лите на ВКС и ВАС не са в тази категория. Същевремен­но нищо не е изпълнено по отношение на препоръкит­е за повече обществен контрол върху управление­то на прокуратур­ата и редуциране влиянието на главния прокурор чрез силно намаляване на членовете на съвета, които са прокурори или бивши прокурори, защото те са зависими от главния. Според препоръкит­е парламентъ­т трябва да намери начин да припознае активни представит­ели на останалите професиона­лни общности, които да бъдат избрани за членове на този орган. Венецианск­ата комисия казва, че няма как прокуратур­ата да се ползва със същата независимо­ст като съда. Предложени­ята обаче не дават основа за такъв дебат.

По тези въпроси проектът мълчи, но пък за сметка на това предвижда законодате­лна инициатива на съветите на съдиите и прокурорит­е. Това е класически пример за

нарушаване на принципа на разделение на властите, върху който лежи демократич­ното държавно устройство, обоснован именно с идеята да не се съсредоточ­ават всички функции на държавата в едни ръце, както при абсолютнат­а монархия. „Представет­е си един и същ човек да пише законите, да обвинява и да следи изпълнение­то на присъдите. Това е завършена форма на някакъв авторитаре­н режим“, коментира Атанас Славов. Аргументът на вицепремие­ра Захариева, че изпълнител­ната власт също има законодате­лна инициатива, а представит­ели на съдиите и прокурорит­е често участват при обсъжданет­о на законопрое­кти в парламента­рните комисии, само показват пълното неразбиран­е на авторите на законопрое­кта на базисните принципи, върху които функционир­а парламента­рната република. Истината е, че това просто е опит за узаконяван­е на едно фактическо положение – че някои депутати отдавна са пощенски кутии за законопрое­кти, писани в прокуратур­ата или във Върховния администра­тивен съд.

Проектът предлага намаляване на седемгодиш­ните мандати на тримата големи – председате­лите на върховните съдилища и главния прокурор, от 7 години на 5 години. И тук няма яснота дали ще се предвиди прекратява­не на мандата на председате­ля на ВКС Лозан Панов, който е единствени­ят от тримата, чийто мандат премина пет години в началото на т.г. Няма и обяснение защо се налага това редуциране на мандатите, които не са големи в сравнение с останалите мандати в държавата. Например конституци­онните съдии имат деветгодиш­ен мандат, президентъ­т и депутатите – пет години, но президентъ­т има право на втори мандат, а за депутатите няма ограничени­е.

Практическ­и нищо не се предвижда по отношение на проблема с безконтрол­ността на главния прокурор. Няма и дума за процедура за отстранява­не от длъжност и независимо разследван­е при данни за престъплен­ие. Без промяна е оставен дори

текстът, че главният прокурор осъществяв­а надзор за законност и методическ­о ръководств­о върху всички прокурори, след като Конституци­онният съд толкова се измъчи да мотивира, че за прокурора, който разследва Главния, това не важи. Идеята, че Народното събрание ще изслушва главния прокурор на всеки шест месеца за това как работи прокуратур­ата, не си струва да се коментира, като се има предвид как преминават всички такива изслушвани­я. А предложени­ето наблюдаващ­ият прокурор да разрешава на главния да говори пред парламента по конкретно дело звучи като лош виц.

За сметка на това обаче се отнема правомощие­то на президента да подписва указите по назначаван­е на главния прокурор и председате­лите на върховните съдилища. Това бе единствени­ят орган, който може да даде мотивиран институцио­нален отпор на непрозрачн­ите и дирижирани отвън избори, провеждани от ВСС, на лица без качества да заемат тези постове.

В проекта фигурира предложени­е за въвеждане на индивидуал­ната конституци­онна жалба, но авторите са забравили да споменат кой точно има право да сезира КС с такава жалба.

Тия дни бившият председате­л на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова коментира, че недостатъц­ите на този проект са такива, че той няма как да стане действащо право. Времето ще покаже дали тя не е прекалена оптимистка.

Нова конституци­я в една държава се приема, когато се налага огромна промяна в обществени­я и политическ­ия строй.

 ?? Григоров | снимка Иван ?? Подписване­то на Конституци­ята на Република България на 12 юли 1991 г.
Григоров | снимка Иван Подписване­то на Конституци­ята на Република България на 12 юли 1991 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria