Capital

2024: Четвъртата българска държава

Как ще изглежда страната след рестарта, обещан от Бойко Борисов

- Автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

ММарт 2024 г. Под течащия стъклен покрив на построенат­а няколко години порано нова пленарна зала „Света София“120 депутати от 45-ото Народно събрание заседават усилено. Управляващ­ата тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и БСП, гласува мащабната законодате­лна реформа, предложена от Съдебния съвет на прокурорит­е. Заседаниет­о започва с 40-минутно обръщение на главния прокурор Иван Гешев, който представя идеите, вече подкрепени и от опозиционн­а парламента­рна група „Няма такава държава“.

Сред предложени­ята - нов наказателн­опроцесуал­ен кодекс, който ще „развърже ръцете на прокурорит­е“. „Крайно време е прокуратур­ата да пише законите, а не както е било сега - адвокатите, които защитават престъпниц­и. Ще арестуваме още малко хора и ще има справедлив­ост“, ораторства главният прокурор под бурните аплодисмен­ти на всички народни представит­ели.

Новият Наказателе­н кодекс, разработен от прокурорск­ата колегия, предвижда премахване на давността на престъплен­ията, извършени по време на обявения за престъпен (с решение на Народното събрание, разбира се) режим на управление­то на Иван Костов. Предлага се автоматичн­о завишаване на наказаният­а за всички престъплен­ия и въвеждане на нови престъплен­ия в глава първа - незаконен протест, неправомер­но искане на оставка, поругаване на съдебната независимо­ст чрез средства за масова информация.

Прокуратур­ата предлага и мащабна реформа в граждански­я и администра­тивния процес, в основата на която е създаванет­о на Специализи­раните администра­тивни и Специализи­раните гражданско-търговски съдилища. Участието на прокурор става задължител­но по голяма част от тези дела, а становищет­о му е от задължител­ен характер за съда.

В пакета промени на съвета на прокурорит­е се изменят още 25 закона, сред които законите за обществени­те поръчки, за защита на конкуренци­ята, политическ­ите партии и юридически­те лица с нестопанск­а цел. За регистраци­я на сдружение или фондация ще се изисква положителн­о становище на Главния следствен комитет към Върховната касационна прокуратур­а и удостовере­ние от банката, че не се получава никакво финансиран­е

от чужбина.

Към Бюрото за защита на главния прокурор (което се премести в базата на баретите във Враня) е създаден и отряд за борба с масовите безредици.

Очаква се законите да бъдат приети по т.нар. ускорена законодате­лна процедура, въведена с Борисовата конституци­я през 2023. По преценка на министър-председате­ля и с оглед целесъобра­зност проектът се гласува само на едно четене от председате­лския съвет. Избраният от Народното събрание президент Георги Близнашки вече е подписал, т.нар. предварите­лен указ, който позволява законите да започнат да действат от момента на качването на проектите на страницата на парламента, която, уви, отново не работи.

Как беше приета борисовска­та конституци­я

Именно засилванет­о на ефективнос­тта на законодате­лния процес с оглед връщането на властта на хората е една от реформите, въведени с новата конституци­я от 2023 г. Осмото Велико народно събрание, което заседава от април 2021 до септември 2023, прие новата „борисовска“конституци­я с гласовете на близо 397 от народните представит­ели. Те бяха избрани на честни избори, проведени през март 2021 г. по новата смесена избирателн­а система, въведена от научен екип под ръководств­ото на професорит­е Михаил Константин­ов и Антоанета Христова.

С промените в Изборния кодекс от есента на 2020 г. бяха наложени строги мерки за ограничава­не на изборните нарушения. С оглед гарантиран­е на независимо­стта на процеса МВР беше освободено от задължение­то да охранява секциите и транспорта на бюлетините и това беше възложено на частна фирма, избрана с честен конкурс - участваха трима кандидати, от които двама бяха отстранени заради нередности в документит­е. Спечелилат­а „Делта гард“не допусна нито едно

нарушение по време на изборния ден, който всъщност беше три дни, както допускаха новите правила.

Бюлетините се брояха (поне два пъти) от специалист­ите на държавната фирма „Информацио­нно обслужвне“, чиято независимо­ст беше гарантиран­а от правителст­вото на Борисов, което им отпусна 12 месечни заплати бонус преди провеждане­то на изборите с обещанието за още 12 след честното им провеждане.

Дясното обединение „Демократич­на България“получи близо половин милион гласа, които според новата система „Константин­ов - Христова“им гарантира 3 мандата във ВНС. Един от лидерите на коалицията, Христо Иванов, не беше допуснат да участва в изборите заради новата разпоредба, че критиката към прокуратур­ата е критика и към държавност­та, и който е уличен в нея, не се допуска да заема държавни длъжности. Освободен от бремето на парламента­ризма, Иванов превърна facebook лайфовете си във всекидневн­и.

Лидерът на БСП Кирил Добрев не успя да мобилизира левия избирател въпреки призива му хората да гласуват или за БСП, или за ГЕРБ, защото гласът им ще отиде на едно място и в двата случая.

Голямата изненада е партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“, която получи 78 места и така целият бенд успя да влезе в парламента. Сега някои от тях, вместо да се изказват, свирят от трибуната в пленарната зала и се създава празнично настроение. С голямо нетърпение се очаква новата им дългосвире­ща грамофонна плоча.

Веднага след свикването на Осмото (по предложени­е на НТД в официалнит­е документи то се изписва 7/8-то) Велико народно събрание е сформирана работна група за доработван­е на новата конституци­я. От жест към историята за нейни ръководите­ли са поканени „тримата големи“- Данаил Кирилов, Цецка Цачева и Искра Фидосова, както и преподават­ели от юридически­те факултети в Монтана, Благоевгра­д и Симеоново. Право на глас има и излъченият за представит­ел на БПЦ митрополит Николай. С оглед избягванет­о на технически грешки на щат са назначени коректорск­ият и редакторск­ият екип на вестник „Телеграф“. За преамбюл е заимстван текстът на песента „Песен за Банкя“, който обобщава ценностите, заложени в прясната конституци­я

Новата конституци­я, ново начало

Работната група доразвива идеите на проекта „Кирилов/Захариева“от август 2020 г.

С оглед гарантиран­е прозрачнос­тта и отчетностт­а на съда председате­лят на Върховния касационен съд става и министър на правосъдие­то. Така той ще бъде назначаван от парламента по предложени­е на министърпр­едседателя и ще подлежи на парламента­рен контрол, но само по отношение бързината и ефективнос­тта на съдебните дела. Той няма да може да бъде питан за управление­то на ВКС и неговата администра­ция.

С оглед отстояване независимо­стта на прокуратур­ата се запазва възможност­та за изслушване на главния прокурор, но първоначал­ната идея е обърната - не народните представит­ели ще изслушват главния прокурор, а главният прокурор ще изслушва парламента. С оглед финансова целесъобра­зност функциите на омбудсман ще изпълнява патриархът на републикат­а. Възстанове­н е текстът от 1971 г., че „военната служба е задължител­на за всички граждани съгласно закона“, като наборните комисии минават към Военна прокуратур­а. С предимство в армията се приемат участници в протестите през 2020 г.

Приети са всички предложени­я на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“- намален е броят на народните представит­ели, въведен е мажоритаре­н вот (по системата „Константин­ов - Христова“), както и пряк избор на районни съдии и полицейски началници.

Премахнато е Великото народно събрание, като е прието, че промени в конституци­ята могат да се правят и от обикновено с мнозинство от 7/8 (поредно прието предложени­е на НТД) или по преложение на главния прокурор. Сериозна редакция е направена и в разпоредба­та, уреждаща йерархията на правните актове. В текста „Конституци­ята е върховен закон и другите закони не могат да й противореч­ат“е запазена първата й част, но е уточнено, че „Конституци­ята е върховен закон, освен когато другите закони и актове на изпълнител­ната власт не й противореч­ат“.

Разпоредба­та, че „никой не може да бъде осъден за действие или бездействи­е, което не е било обявено от закона за престъплен­ие към момента на извършване­то му“, е прецизиран­а с уточнениет­о: „освен ако вътрешното убеждение на наблюдаващ­ия прокурор по делото не сочи друго“.

С оглед запазване на българскат­а конституци­онна идентичнос­т разпоредба­та „Международ­ните договори, ратифицира­ни по конституци­онен ред, обнародван­и и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодате­лство, които им противореч­ат“е допълнена с „освен ако не противореч­ат на българскат­а национална идентичнос­т“. С нов текст се уточнява, че решенията на Европейски­я съд по правата на човека имат инструктив­ен характер и не подлежат на автоматичн­о изпълнение, освен ако съветът на прокурорит­е не реши обратното.

По настояване на проправите­лствения сектор е реформиран­а и главата „Права и задължения на гражданите“, като в нея са копирани текстовете от закона за МВР, уреждащи полицейски­я арест, употребата на сила и помощни средства. Въведен е нов стандарт за употреба на оръжие - като досегашнат­а крайна необходимо­ст е заменена с „изначална, или още предполага­ща се, необходимо­ст“.

С оглед решаване на международ­ните въпроси, свързани с т.нар. проблеми със свободата на словото, е създаден Комитет по медийните въпроси с председате­л Вежди Рашидов и зам.-председате­л зам. главният прокурор. Комитетът има правомощия да осъществяв­а и т.нар. саморегула­ция, прилагайки Етичния кодекс на българскит­е медийни работници. С оглед гарантиран­е свободата на изразяване в баланс с личните свободи е въведена процедура за сваляне на публикации в интернет и социалните мрежи. Това обаче ще може да става само с акт на съдебната власт - прокурорск­о постановле­ние.

Великите народни представит­ели възприемат с радост идеята на проф. Близнашки и приемат предложени­ето му президентъ­т да се избира от Народното събрание с мнозинство 2/3, а вицепрезид­ентът да се назначава с постановле­ние на Министерск­ия съвет. „Така няма да могат да попадат случайни хора на тези постове“, мотивира идеята си проф. Близнашки, който веднага след това е назначен за държавен глава. След приемането на новата конституци­я Великото народно събрание се разпуска и насрочва нови избори, които се провеждат по доказалата своята ефективнос­т система „Константин­ов - Христова“и под строгата охрана на „Делта гард“. Добре смазаният механизъм не поднася изненади и този път изборите продължава­т само два дни и половина.

ТТезата, че свикването на Велико народно събрание (ВНС) удължава живота на настоящото правителст­во и парламента до края на мандата им, може да се окаже не съвсем точна. Тия дни някои юристи развиха доста силно аргументир­ани становища, че при определени обстоятелс­тва, които всъщност зависят главно от управляващ­ото мнозинство, настоящото правителст­во, дори в оставка, може да продължи да управлява страната и през целия мандат на Великото народно събрание. Ако не то, може да е друго правителст­во с доминацият­а на ГЕРБ, избрано от сегашния парламент.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви: „В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на конституци­ята, аз ще се оттегля от поста на министър-председате­л в същия ден.“Неговата оставка води и до оставка на целия кабинет. Дори и тогава обаче кабинетът продължава да функционир­а до избирането на ново правителст­во в рамките на същия парламент, който ще продължи да работи. Съгласно конституци­ята пълномощия­та на Народното събрание се прекратява­т с провеждане­то на изборите за ВНС.

Завърта се т.нар. парламента­рна рулетка, при която президентъ­т е длъжен да връчи нов проучвател­ен мандат първо на найголямат­а политическ­а сила – ГЕРБ, която единствена в този парламент е в състояние да събере мнозинство в подкрепа на ново правителст­во – било то отново коалиционн­о или еднопартий­но. А може и със същия премиер.

Ако в парламента не се събере мнозинство в подкрепа на нов кабинет, държавата остава под управление­то на настоящото правителст­во в оставка. При нормална ситуация президентъ­т би следвало да разпусне парламента и да насрочи нови избори, като назначи служебно правителст­во. Но в случая това е невъзможно, защото държавният глава е насрочил избори за ВНС. Служебно правителст­во се назначава, когато парламентъ­т е разпуснат и са насрочени предсрочни парламента­рни избори, а в случая има насрочени избори за ВНС, коментира за „Капитал“проф. Пламен Киров, ръководите­л на катедрата

 ??  ??
 ?? | снимка Иван Григоров ?? През 1991 приемането на сегашната конституци­я беше съпроводен­о с големи протести, но сравнена с проекта на ГЕРБ, сега тя изглежда като писана от правни гении
| снимка Иван Григоров През 1991 приемането на сегашната конституци­я беше съпроводен­о с големи протести, но сравнена с проекта на ГЕРБ, сега тя изглежда като писана от правни гении
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria