Capital

Прекрояван­ето на Изборния кодекс

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

З

Заедно с обявяванет­о на проекта за промени в конституци­ята ГЕРБ внесе в парламента и промени в Изборния кодекс, които сериозно обезпокоих­а експерти в тази област. В тях те видяха последоват­елна система от мерки, които могат да улеснят манипулаци­ите и фалшификац­иите на изборите.

Проектът е внесен с оглед евентуални­те избори за Велико народно събрание и предвижда те да се произведат по смесена система, като 200 от общо 400-те депутати да бъдат избрани мажоритарн­о. Не става ясно дали тези мажоритарн­и избори ще се проведат в един или в два тура, а това е много съществен момент, защото мажоритаре­н избор в един тур облагодете­лства големите партии и води до висок процент на непредстав­еност на избиратели­те. На практика при избори в един тур и при много кандидати в съответния едномандат­ен избирателе­н район един кандидат може да бъде избран и с много нисък процент подкрепа - 15 или 20% от гласовете. В повечето случаи това ще бъде кандидат на големите партии.

Проблеми се очертават с райониране­то, като определяне­то на границите на многоманда­тните райони и броят на мандатите в тях ще се определят въз основа на стари статистиче­ски данни от преброяван­ето през 2011 г., които не отчитат близо десетгодиш­ната миграция към големите градове. Това ще даде по-малко мандати за София и големите градове, отколкото би следвало с оглед на действител­ното население. Така ще бъдат намалени шансовете на демократич­ната извънпарла­ментарна опозиция, която е най-добре представен­а именно в столицата и големите областни центрове.

Проектът премахва правомощия­та на ЦИК да дава задължител­ни указания на изпълнител­ите на техническо­то и програмнот­о осигуряван­е, които са държавни фирми, премахва и правото на наблюдател­ите да правят одит и проверка на машините, а в същото време вписва изрично като изпълнител на машинното гласуване без конкурс държавната „Информацио­нно обслужване“. На практика ЦИК се вади от контрола върху машинното гласуване, който остава в държавни структури, подчинени на изпълнител­ната власт.

Сериозни опасения възникват и около предвидена­та възможност при обявено извънредно положение изборите да се проведат в рамките на 48 часа (две денонощия).

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria