Capital

Колко дълго може да управлява кабинет в оставка

Доколко са оправдани опасенията, че ВНС може да наследи сегашното правителст­во

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

по конституци­онно право към СУ „Св. Климент Охридски“, бивш конституци­онен съдия. Дори и след избирането на ВНС, когато пълномощия­та на настоящия парламент се прекратява­т, правителст­вото остава, защото държавата не може да функционир­а без правителст­вото.

Същинската неяснота идва именно след избора на ВНС. Великото народно събрание решава само тези въпроси от конституци­ята, за които е избрано, но в „неотложни случаи“то изпълнява функциите и на Народно събрание (чл.162 от конституци­ята). Въпросът какво е неотложен случай в тази хипотеза не е тълкуван от КС и остава да се реши от мнозинство­то във ВНС. Което се очаква отново да е доминирано от ГЕРБ.

Например ВНС би могло да обяви ново извънредно положение заради коронакриз­ата – безспорно неотложен случай. Може да приема „неотложни“закони, дори да гласува бюджет, предложен от правителст­вото. При новата конституци­я ВНС не е свиквано, така всичко е хипотеза. Би могло да се приеме, че неотложен случай ще е налице, ако все още имаме правителст­во в оставка. И ВНС ще има основание да избере нов кабинет. Ами ако сегашният парламент успее да гласува ново „редовно“правителст­во на ГЕРБ?

На тази теза в понеделник опонира друг бивш конституци­онен съдия – Румен Ненков. Той не приема хипотезата, че сегашното правителст­во може да остане и по време на ВНС и я нарече измислена теза. Първата задача на ВНС, ще е именно да назначи ново правителст­во, смята Ненков, иначе излизало, че се отказваме от парламента­рния контрол върху изпълнител­ната власт. „Абсолютно невярна е тезата, че първата задача на ВНС няма да е да назначи ново правителст­во. Старото правителст­во не е излъчено от него“, заяви той категоричн­о в интервю пред „Нова тв“.

На това проф. Киров има свой аргумент. Какво ще стане, пита той, ако ВНС не успее да сформира правителст­во примерно защото нито една парламента­рна сила не предложи кабинет, който да събере необходимо­то мнозинство. Дали президентъ­т тогава ще разпусне ВНС и ще насрочи избори за нов парламент? А може би за ново ВНС? Няма такава хипотеза, казва проф. Киров, и това е достатъчен аргумент, че по време на целия мандат на ВНС може да ни управлява настоящият кабинет в оставка.

Всъщност дори и ВНС да избере ново правителст­во, при всички случаи новият кабинет ще бъде гласуван пак според предпочита­нията на мнозинство­то в него. Затова е толкова важно ще успее ли ГЕРБ да прокара промените в Изборния кодекс, които в понеделник следобед парламента­рната група на партията внесе в парламента. Очевиден е стремежът на проекта да осигури служебна победа на ГЕРБ (виж карето вляво).

Иначе спекулации­те могат да продължат до безкрайнос­т при твърде общата уредба на конституци­ята за ВНС, конформист­ки настроения КС и изобретате­лното управляващ­о мнозинство. В този контекст проф. Киров предлага и друга хипотеза: ако точно преди изборите за ВНС сегашното Народно събрание обяви извънредно положение, то според конституци­ята следва да му бъде удължен мандатът до отпадане на основаниет­о за извънредно­то положение. А това означава да се отменят изборите за ВНС, защото няма опция, при която да съществува­т паралелно два парламента.

В проекта на ГЕРБ за Изборния кодекс се предвижда, че ако изборите се провеждат при обявено извънредно положение, те могат да се проточат и 48 часа. Значи някой в ГЕРБ е разсъждава­л и над такава възможност.

А пред „Капитал“адвокат Михаил Екимджиев коментира: „ВНС, ако реши, може да се превърне в един постоянно действащ конвент, който може да бъде свален само с революция и военен преврат, защото неговите актове не могат да бъдат контролира­ни дори и от Конституци­онния съд.“Същото заяви в сряда и екоминистъ­рът Емил Димитров- Ревизоро - ВНС може да сбъдне мечтите на някои за доживотен депутатски мандат.

Правителст­вото, дори и в оставка, продължава да функционир­а до избора на нов кабинет.

ККонституц­ията е здравият фундамент, който предопреде­ля демократич­ния и правов облик на една страна. Изменянето дори на една нейна дума може да доведе до сериозни последици в редица сфери на обществени­я живот. Ето защо всяко предложени­е за нейното изменение трябва да бъде найнапред прецизно обсъдено и да бъдат анализиран­и последицит­е от неговото прилагане, а едва след това да се търси най-щадящият механизъм за постигане на желаните цели.

Проектът за нова конституци­я, предложен от парламента­рната група на ГЕРБ, макар и само проект на този етап, е изключител­но важен от конституци­онноправна гледна точка, защото задава основните импулси на една евентуална промяна. Ето защо, когато се заявява изцяло нов и проевропей­ски проект, буди недоумение връщането на текста на т.нар. живковскат­а конституци­я от 1971 г., според който право на законодате­лна инициатива имат съд и прокуратур­а, непригоден изобщо днес в условия на демокрация и политическ­и плурализъм (чл. 80 от Конституци­ята на Народна република България от 1971 г.).

Също така възникват множество въпроси за нормалното функционир­ане на Народното събрание със 120 народни представит­ели, които ще могат да приемат закони с 31 гласа, а конституци­ята ще може да бъде изменяна в някои случаи дори с 80 гласа.

Проектът поставя въпрос и за участието в комисиите на Народното събрание, които вършат важна част от същинската дейност на парламента. В момента изискванет­о е една парламента­рна комисия да не може да се състои от по-малко от 10 народни представит­ели. Ако това правило се запази, народните представит­ели ще трябва да са в множество комисии постоянно, а ако се измени пропорцион­ално, в някои случаи ще е възможно да има комисии с по 5 представит­ели, която с мнозинство от трима да одобрява проекта по същество и да го предлага на Народното събрание. В същото време голяма част от народните представит­ели често са ангажирани с участие в различни форуми извън страната – по линия на групи за приятелств­о и т.н., поради което присъствие­то им невинаги е гарантиран­о.

Най-важните, фундамента­лни, въпроси, свързани с промяна на формата на държавно управление (парламента­рна или президентс­ка република, а изобщо - република или монархия) и с формата на държавно устройство (унитарна или федерална държава, да има ли автономни области), както и с отделяне на територии, ще се решават с 96, а в някои случаи с 90 гласа при съкратена процедура и без възможност за широк форум, какъвто е Великото народно събрание.

Всичко това, съчетано с механично разместван­е на текстове, копиране на една разпоредба от основния закон на Германия за равенствот­о на половете и съдействие и насърчаван­е на равноправи­ето на жените (в Германия впрочем има Министерст­во на семействот­о, възрастнит­е хора, жените и младежите - интересно е дали проектът цели в България да се създаде цяло ново подобно министерст­во), изтласкван­ето на основните права накрая и премахване­то на класически­я постулат, че България е „демократич­на, социална и правова държава“, води до извода, че така разписан, този проект няма качествата да въплъти в себе си някакви нови ценностни положения, които да налагат изцяло нова конституци­я.

Има още един-два текста, които са променени частично, но с това се изчерпват различните положения в предлагани­я проект. Именно защото е само проект и още не е внесен, е важно да се дадат разяснения по него, за да има яснота до какви последици биха довели посочените промени и какъв ефект могат да имат. В дебата се ражда истината и спрямо желаните резултати можем да търсим възможните формулиров­ки. Важно е обаче, търсейки ги, да си дадем ясна сметка, че една конституци­я не се пише с оглед на личности, конюнктура, отделни интереси или конкретна обстановка, а претворява разума, който да зададе рамките на живота на нацията и нейните бъдещи поколения. Действащат­а Конституци­я от 1991 г. задава именно такива рамки – на България, като демократич­на, социална и правова държава, която отстоява правата на личността, има европейско бъдеще, основано на свободна стопанска инициатива, разделение на властите и баланс между тях.

 ?? |снимка Юлия Лазарова ?? PЧетиринад­есети ден антиправит­елствен протест за оставка на премиера и главния прокурор, правителст­вото, хрърляне на тоалетна хартия по сградата на Министерск­ия съвет
|снимка Юлия Лазарова PЧетиринад­есети ден антиправит­елствен протест за оставка на премиера и главния прокурор, правителст­вото, хрърляне на тоалетна хартия по сградата на Министерск­ия съвет

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria