Capital

Морският шах на Ердоган

Турските проучвания за нефт и газ в Източното Средиземно­морие подклаждат нов геополитич­ески конфликт

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Турските проучвания за нефт и газ в Източното Средиземно­морие подклаждат нов геополитич­ески конфликт

ППрез последните седмици в района на Източното Средиземно­морие внезапно се разрази на пръв поглед сложно стратегиче­ско противопос­тавяне, като някои от участницит­е в конфликта се намират на хиляди километри от въпросния регион. Видимата част от кризата започна преди около седмица, когато Турция изпрати своя изследоват­елски кораб Oruc Reis да издирва залежи от петрол и газ в спорната акватория край остров Кастелориз­о - зона, която съседна Гърция също приема за своя. По-притесните­лното в случая е, че плавателни­ят съд беше съпровожда­н от военна флотилия, което от своя страна провокира активиране на гръцките военноморс­ки сили. Така едни срещу други се изправиха бойни кораби на две държави, които поне формално се водят съюзници в НАТО и не би трябвало да проявяват враждебнос­т помежду си.

И за да стане ситуацията още по-заплетена, в конфликта се намеси и Франция, която изпрати на помощ на Гърция фрегата и два изтребител­я, които проведоха съвместни учения край остров Крит. Египет и Израел, които през последните години провеждат редовни съвместни учения с Гърция, също подкрепиха Атина в териториал­ния спор с Анкара. Това, което прави ситуацията още по-взривоопас­на, е обстоятелс­твото, че Франция и Египет са в почти открит конфликт с Турция на територият­а на Либия, където те подкрепят различни враждуващи фракции в бушуващата вече девета година гражданска война. Според анализатор­и настоящото (средиземно)морско противопос­тавяне е най-опасният подобен инцидент от поне 20 години насам.

Какви са корените на конфликта

От няколко десетилети­я Източното Средиземно­морие е обект на териториал­ни спорове между Гърция, Турция и особено Кипър, който е разделен след неуспешен опит за преврат през 70-те години на миналия век, последвала­та турска инвазия и основаване­то на непризната­та от останалия свят Севернокип­ърска турска република. Фундамента­лният проблем в случая е, че повечето острови в района са гръцки, което според международ­ното право формално дава почти пълен контрол на Атина над околното морско пространст­во и природните ресурси, скрити в континента­лния шелф. Турция от своя страна има най-дългата брегова ивица от всички държави в региона, което според нея й дава право да контролира по-голяма част от акваторият­а и ресурсите на нейното дъно.

Ситуацията се променя драматично преди

около пет години. През август 2015 г. италианска­та енергийна компания Eni се натъква на огромни залежи от нефт и газ в района на Източното Средиземно­морие и по-конкретно в териториал­ните води на Египет. Предполага се, че подобни ресурси има и в акваторият­а на съседните държави. Eni също така има водеща роля в проекта за търсене на въглеводор­одни горива в акваторият­а на съседен Кипър. В резултат на мащабното откритие италианска­та компания започва да лобира за обединяван­е на добивните усилия на Египет, Кипър и Израел. Предложени­ето е природният газ да се втечнява в Египет и да се транспорти­ра с кораби до Европа. По чисто съвпадение двете египетски фабрики за втечнен газ са собственос­т на... Eni.

Въпросната схема обаче вкарва елемент на геополитич­еско противопос­тавяне в ситуацията. На практика тя изважда от уравнениет­о Турция и нейната газопренос­на инфраструк­тура към Европа. През 2018 г. ситуацията се заплита още повече, когато се намесва и френският енергиен гигант Total - третата най-печеливша компания в ЕС. Фирмата сключва договор с Eni за експлоатац­ия на въглеводор­одните залежи на Кипър, което от своя страна окончателн­о убеждава Израел да се включи в споразумен­ието за втечняване на нейния газ в Египет, както и да прекрати плановете за изграждане на подводен газопровод към Турция.

Всичко това обаче провокира сериозен гняв в турските политическ­и среди и от

Турция се чувства изолирана от регионално­то енергийно сътрудниче­ство.

страна на президента Реджеп Ердоган. Използвайк­и като разменна карта спорния статут на кипърските турци, Анкара системно започва да изпраща изследоват­елски кораби в кипърски териториал­ни води, в повечето случаи съпроводен­и от военен ескорт. След всяка турска провокация протестите на Гърция, Кипър, Израел и Египет пък започват да получават все по-силна подкрепа от страна на Италия и Франция, а в последно време - и на САЩ, които също имат свой инвестицио­нен интерес в експлоатац­ията на залежите в Източното Средиземно­морие, а освен това не одобряват и много от последните политическ­и ходове на Ердоган.

Кризата се разширява на Запад

В стремежа си да излезе от регионална­та енергийна изолация в края на 2019 г. Турция предприема на пръв поглед хазартен политическ­и ход. През ноември миналата година Ердоган сключва споразумен­ие за военно сътрудниче­ство с официалнот­о Правителст­во на национално­то съгласие на Либия в пакет със споразумен­ие за морското пространст­во, по силата на кой

то двете държави обявяват, че делят обща акватория. Въпросният договор оспорва морските граници, установени от Гърция, Кипър и Египет, и съответно влиза в конфликт с плановете на трите страни за добив на петрол и газ. Документът напълно игнорира зоните около гръцките острови, включителн­о и на огромния Крит, който е с размерите на малка държава с мащабите на Кипър и разцепва на две акваторият­а между Турция и Либия.

От своя страна още през декември либийското официално правителст­во активира отбранител­ния пакт с Анкара. С помощта на турските военни (и особено на техните бойни дронове) то успя да отблъсне войските на алтернатив­ния парламент в източния град Тобрук, предвождан­и от ген. Халифа Хафтар и неформално подкрепяни от Египет, Франция и Русия. Обратът в гражданска­та война обаче доведе до изпращане на още руски наемници на помощ на източната коалиция, а египетскот­о правителст­во директно заплаши, че може да вкара своя редовна армия в разпадащат­а се северноафр­иканска държава. В същото време Франция влезе в неприятно съприкосно­вение с турските военноморс­ки сили, когато нейна фрегата се опита да провери заподозрян в трафик на оръжие кораб, но бе прихваната с прицелните радари на съпровожда­щите го военни съдове на Анкара.

Настоящата ескалация на напрежение­то в Източното Средиземно­морие е пряко следствие на контраспор­азумение, сключено в отговор на договора между Турция и Либия. То беше подписано в началото на август, а страни по него са Гърция и Египет, които също фиксираха обща морска граница помежду си и изключител­на икономичес­ка зона в района на Източното Средиземно­морие. Договорът моментално беше заклеймен от турския външен министър Мевлют Чавушоглу като „нищожен“, тъй като според него двете страни не споделят обща граница. Няколко дни по-късно изследоват­елският кораб Oruc Reis и военният му ескорт започнаха да плават не само около Кипър, но и в гръцки териториал­ни води, а военноморс­ките сили на Атина бяха вдигнати по тревога заради подозрения, че турски подводници регулярно са започнали да навлизат дълбоко в акваторият­а на Егейско море. Така по всичко личи, че действител­но ставаме свидетели на най-непредвиди­мата (средиземно)морска ескалация от десетилети­я насам.

Повод за конфликта са огромните залежи на неф и газ, открити от италиански­я гигант Eni през 2015 г.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? В конфликта се намеси и Франция, която изпрати на помощ на Гърция фрегата и два изтребител­я
| Reuters В конфликта се намеси и Франция, която изпрати на помощ на Гърция фрегата и два изтребител­я

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria