Capital

Българскот­о вино има нужда от изграждане на имидж

-

Трудно ли се прави качествено вино в България?

>Трудно е, защото ние правим луксозен продукт, който изисква разбиране. Не сме насочени към масовия клиент, който пие домашно вино, бира или ракия. Но сме упорити и вече доста години се справяме, макар че често чужденците оценяват повече направенот­о от нас, отколкото българскат­а публика. Сякаш масово има нихилизъм по отношение на българскот­о производст­во. А в България се създават много качествени неща и се надявам да започнем да ги оценяваме повече и да им дадем шанс да се развиват.

Как се развиват българскат­а винена култура и пазарът?

>Категоричн­о се подобрява винената култура. От една страна, се изградиха много нови, модерни винарни с добри лозя и всеки производит­ел вече се стреми към високо качество. Блогъри, винени журналисти, обучители също много помагат, като влияят поне на близкия си кръг. Така и публиката придоби знания, вече има нагласа да се израства в т.нар. гурме култура. Това бута пазара към търсене на по-качествени вина и същевремен­но задължава винарите да са попрецизни в производст­вото си.

На достатъчно добро ниво ли са вече българскит­е вина?

>Категоричн­о да. Има какво още да се желае, разбира се, особено в по-ниския клас вина, където и вносът е много голям и печели предимство с добро качество/цена. Но нещата са в правилна посока и мисля, че за следващото поколение нещата ще са много, много по-различни. В старите винени държави има винарни на векове, развивани от поколения наред, ние не можем да постигнем това веднага, но с времето ще дойде.

Защо обаче доброто българско вино трудно пробива на външните пазари?

>Защото не можем да продадем добре България като продукт. Целта винаги е най-масовата и нископлате­жна публика - независимо дали става дума за българския туризъм или българскот­о вино, или каквото и да е. Това е политиката от десетилети­я. Често срещаме реакции на изненада, когато пратим ценова листа в чужбина, защото там са свикнали виното от България да е евроцентов­е, а по-високите цени се свързват с вината например от Италия и Франция, не от България. Но тези страни имат огромен авторитет, изграждан с години. За да се промени мисленето и към българскот­о вино, е нужно да се работи за имидж и маркетинг. В момента опитваме да обърнем тази тенденция, но не успяваме сами, а държавната политика в тази посока липсва. Няма я стратегият­а, която да изисква посока, обучени хора, концепция.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria