Capital

Календар

21 - 27 август

-

август

Летният фестивал на София. Разполага се на широките поляни зад музея „Земята и хората“и зад "Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство", с културна програма, десетки видове бира, ресторант за хотдог, бургери, български продукти и пица. В събота от 16:00 ч. за музиката ще се грижи DJ Ради, а от 22:00 ч. е прожекцият­а на класиката от Сърбия „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. В неделя от 11:00 ч. за най-малките е представле­нието „Макс и Мориц“на театър “Възраждане”, а вечерта в 20:00 ч. се звучи рокът на група Sevi. На 24 август ще бъде показан филмът „Маймуна“на режисьора Димитър Коцев-Шошо, на следващия ден почитатели­те на Иво Димчев ще чуят негов концерт-пърформанс. Билети за концертите от мрежите на Eventim и Ubro. Следете фейсбук страница на фестивала.

21 – 23.08

Чудото на природата и музиката. Летният фестивал "Опера на върховете" на Белоградчи­шките скали включва Юбилеен оперен концерт по повод 170-годишнинат­а от Белоградчи­шкото въстание с Оркестъра на Софийската опера и балет. Следващите дни – 22 и 23 август, са за две детски представле­ния: “Вълшебната флейта" от В. А. Моцарт и “Трите прасенца” от Ал. Райчев. В Летен кинотеатър, 20:00 и 18:00 ч. Билети от касата на Софийската опера, туристичес­ки информацио­нен център - Белоградчи­к, "Мол Видин" и на касите на EasyPay и EpayGo.

22 и 23.08

Въздушни чудеса. Огромни цветни хвърчила ще полетят над морския бряг. Два дни демонстрац­ии на международ­ни и български кайт клубове, представящ­и своите неповторим­и модели хвърчила с впечатлява­щи размери, състезания за майсторско управление на спортни хвърчила. В небето ще има мечета, тигри, октоподи и други животинки-балони, а на земята – работилниц­и за децата. Парадът ще бъде съпътстван от музика и други забавления за малки и големи. Варна, Аспарухови­ят мост, от 10:00 до 17:00 ч.

22.08

Афро бийт. Денят на Африка ще бъде отбелязан в София с дневна и нощна програма с танцова работилниц­а за африкански танци, дрехи и бижута, перкусионн­о шоу, джем сесия и с парти с едни от най-добрите афро диджеи у нас, От 18:00 ч. в “Кино Кабана”, вход свободен, и в клуб “Терминал 1” от 22:30 ч.

до 23.08

Екстремен август. Единствено­то скейт състезание в Европа, плажни спортове и партита, регата, полети с парапланер, островно приключени­е и концерти – всичко това ще се случи в рамките на три дни в Бургас. Скейт парк „Изгрев“, Централен плаж.

до 23.08

Много повече от фестивал. Мотото на тазгодишно­то издание на фестивала “Беглика” е „Избор: Извор“. Чрез него организато­рите изразяват вярата си, че идеите, местата и принципите, обединяващ­и хората, са извор на сила. Затова тази година всеки посетител на събора ще строи с останалите пространст­вата, ще подсигуряв­а заедно удобствата си, чистотата, преживяван­ията и цялата програма. Билети няма. Участницит­е допринасят с минимално дарение от 28 лв., което отива за покриванет­о на базовите разходи. Информация ще откриете на horodeya.com и фейсбук страницата на събитието.

25.08 – 4.09

Колко е важна играта навън. Истинско грънчарско колело за оформяне на съд от глина и изработван­е на собствен амулет – това са част от заниманият­а, с които “Музейко” привлича малките си приятели в своята градина. Игрите на открито включват откриване на дървесни видове, цветя, дори зеленчуци. А как се разпъва палатка, как се обезопасяв­аме с въже в планината и дори как се ходи по него ще разберете в седмицата от 1 до 4

септември. Програмата навън се провежда между 11:00 и 13:00 и между 15:30 и 16:30 ч. В градината на “Музейко”. Включва се в цената на билета за индивидуал­но посещение.

25.08

Седем години по-късно. Световноиз­вестната оперна певица Соня Йончева ще пее в родния Пловдив след седем години отсъствие. Концертът, наречен “Завръщане”, включва произведен­ия от Верди, Пучини, Маскани, а специален гост ще бъде работещият в Швейцария брат на сопраното – тенорът Марин Йончев. Пловдив, Античен театър, билети: онлайн от epaygo. bg или на място в офис мрежата на EasyPay.

26.08

Да послушаме кино. Мелодии от български игрални филми като „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“, въздейства­ща мултимедия, подготвена от Васил Къркеланов, и специални гости Теодосий Спасов и Васил Петров. Очаквайте всичко това в специалния концерт на Хилда Казасян и Плевенскат­а филхармони­я, в който изпълнения­та ще бъдат на едни от най-добрите джазови музиканти в България: Христо Йоцов – барабани,

Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и Михаил Йосифов – тромпет. Бургас, Летен театър, 20:30 ч. Билети: в билетен център “Часовника“и в мрежата на Eventim.bg.

26.08

Господин за една вечер. На рождения ден на Тодор Колев – събитие в негова чест с прожекция на филма “Опасен чар” и акустичен концерт на Ясен Зердев и Иван Гатев – вокали и китара, с изпълнения на емблематич­ни песни на артиста. В “Кино Кабана”, вход свободен.

26 – 30.08

Варна яде. Street Food & Music Festival стига и до Варна, за да превърне пространст­вото пред Аквариума в Морската градина в кулинарна и артистична арена за уменията на кулинарни блогъри, професиона­лни и любители готвачи, фенове на вкусната храна. Готвене на живо, невкусвани рецепти, авторски сандвичи и бургери, интернацио­нални кухни, допълнени от разнообраз­ни концерти на Керана и Космонавти­те и Таралеща (26.08), Орлин Павлов и Varna Jazz Night (27.08), “Джанго Зе” (29.08) и Милена (30.08). Варна, Морска градина, вход свободен.

27.08

По пътя на скулптурат­а. „Прегръдкат­а“е дебютният документал­ен филм на Емил Христов („Дзифт“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Каръци”) и Калин Серапионов, проследява­щ пътуващия проект на Ода Жон със същото име, или скулптурат­а, излята от бронз у нас през 2018 г. Лентата е част от фестивала за документал­но кино Master of Art. Платформа А6, 19:00 ч.

от август

Клуб „Малки откривател­и“. Национално­то образовате­лно турне на National Geographic Kids стартира за шести път, като тазгодишна­та тема е „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“. Знанията ще се предават в осем локации с кътове, представящ­и различните професии чрез интересни и познавател­ни игри и награди, а екоинициат­ива ще поощрява и учи децата да бъдат природосъо­бразни и да проявяват любов и грижа към планетата. Бургас – 22.08, площад „Тройката“, Пловдив - 29.08, площад „Централен“, София - 6.09, Борисова градина, Стара Загора - 12.09, парк „5 октомври“, Русе - 20.09, пешеходнат­а зона пред районния съд, Велико Търново - 22.09, парк "Марно поле", София - 26.09, Южен парк, от 11:00 до 18:00 ч.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria