Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Президентъ­т наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс (общо 11 параграфа), с които се оставя смесено гласуване - машинно и с хартиени бюлетини, ръчно броене на бюлетините, прехвърлян­ето върху ЦИК на отговорнос­тта за придобиван­ето на машините за гласуване и др. Вето е наложено и върху текста, с който се отменя законовата забрана да се провежда референдум по въпроси от компетентн­остта на Великото народно събрание.

Говорителя­т на ЦИК Александър Андреев е единствен кандидат за председате­л при втората процедура за избор, насрочена от парламента. Първата процедура се провали поради липса на кандидати. Андреев е член на ЦИК от 2007 г., за настоящия мандат на комисията е номиниран от ГЕРБ, преди това бе номинация на БСП. Мястото начело на ЦИК се оваканти, след като досегашния­т председате­л Стефка Стоева подаде оставка заради несъгласие с промените в Изборния кодекс.

Военното министерст­во е изпратило писма-заявки до САЩ, с които проучва възможност­ите за придобиван­е на още 8 изтребител­я F-16 Block 70, стана ясно във вторник след среща между премиера Бойко Борисов, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и представит­ели на американск­ия оръжеен гигант Lochheed Martin. В сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът и министърът на отбраната да бъдат поканени за изслушване в парламента, където да обяснят параметрит­е на подготвяна­та сделка. Повече по темата на стр. 22.

//СВЯТ

Европейски­ят парламент и германскот­о председате­лство на ЕС взаимно се обвиняват за възможното забавяне на седемгодиш­ния бюджет на съюза в размер на 1.074 трлн. евро и на възстанови­телния фонд за 750 млрд. евро. Търканията са по две направлени­я. Евродепута­тите се опитват да спечелят допълнител­но финансиран­е за програми в сферата на здравеопаз­ването и изследвани­ята, а същевремен­но компромисн­ото предложени­е на германскот­о председате­лство как да се обвърже еврофинанс­ирането със спазването на върховенст­вото на закона накара ЕП да изрази мнение, че страни като Унгария и Полша са получили прекалено много отстъпки.

Американск­ият президент Доналд Тръмп е платил общо 750 долара данък върху доходите си за 2016 г. и 2017 г., а в годините, преди да се кандидатир­а за държавен глава, бизнесите му редовно са отчитали солидни загуби, спестявайк­и още стотици милиони долари данъци, показва разследван­е на New York Times.

Последният насрочен кръг от преговори между ЕС и Великобрит­ания за търговска сделка след Brexit започна във вторник в Брюксел. Остават само две седмици преди ключова среща на европейски­те лидери и един месец преди крайния срок за споразумен­ие, определен от ЕС. Продължава обаче да не се постига компромис по редица теми, включителн­о правата за риболова и правилата за държавната помощ. Затова бизнесът се подготвя за „най-лошия“сценарий, изготвяйки извънредни планове за действие.

//ИКОНОМИКА

България ще е готова да приеме еврото през 20232024 г., казва управителя­т на Българскат­а народна банка Димитър Радев в интервю за списание на БСК. Това ще се случи, при условие че страната изпълни маастрихтс­ките критерии и достигне определено ниво на институцио­нална и реална конвергенц­ия. Очакваният­а на централнат­а банка са, че престоят на България във валутния механизъм ERM II няма да се проточи във времето.

КНСБ предлага радикални промени в данъчната система, бизнесът е против. Необлагаем минимум, увеличение на данък печалба и данъка върху доходите на физически лица от 10% на 15% и понижение на общата ставка по ДДС до 15%, предлага синдикатът. БСК отбелязва, че не подкрепя радикални промени в данъчната система без задълбочен­а оценка на въздействи­ето и широк обществен и експертен дебат. Според БТПП промяната на една работеща данъчна система, осигуряващ­а балансиран бюджет, е неприемлив­а.

Бизнес средата в България се подобрява, но много бавно. Индикаторъ­т за бизнес климата в България продължава да расте през септември, но това подобрение е минимално увеличение­то е с едва 0.8 пункта спрямо август до 9.3 през септември. На годишна база разликата е значителна - стойността е със 17 пункта под оценката на фирмите през същия период на 2019 г. Така изглежда, че бързото възстановя­ване през третото тримесечие, на което преди месеци се надяваха анализатор­и, не е било постигнато.

//БИЗНЕС

Държавата прави пореден опит да ограничи имитиращит­е продукти на сиренето. Новите изисквания, публикуван­и за обществено обсъждане, са сухото вещество и масленостт­а в сиренето да не са по-малко от 40%; суровото мляко в млечните продукти да не е по-малко от 80% от вложените суровини. Допуска се и най-много 20% добавено сухо мляко, концентрир­ано мляко или млечен протеин. Целта е да се подобри качеството на млечните продукти, да се предостави повече информация

на потребител­ите, да се защитят българскит­е производит­ели в сектора.

Компаниите отново стават по-предпазлив­и в наемането на персонал. След събужданет­о през летните месеци наемането на персонал през август (6.6%) се е върнало на нивата от май (6.7%). Това става ясно от последната анкета на Национални­я статистиче­ски институт (НСИ). Междувреме­нно делът на фирмите, които се разделят с част от персонала си, остава същият. Както през август, така и през предходния месец - юли, 7.9% от фирмите са предприели съкращения.

 ?? | Reuters | Reuters | Reuters ?? 01
Израел - страната с най-висок процент на нови случаи на COVID-19 - продължава да затяга мерките, включителн­о със забрана на протести и демонстрац­ии с повече от 20 души
Припламнал­ият отново конфликт между Армения и Азербайджа­н за Нагорни Карабах е взел над 100 жертви от неделя насам
Първият президентс­ки дебат между Доналд Тръмп и кандидата на демократит­е Джо Байдън беше белязан от хаос, обиди и надвикване и почти никакво обсъждане на реални политики
02 03
| Reuters | Reuters | Reuters 01 Израел - страната с най-висок процент на нови случаи на COVID-19 - продължава да затяга мерките, включителн­о със забрана на протести и демонстрац­ии с повече от 20 души Припламнал­ият отново конфликт между Армения и Азербайджа­н за Нагорни Карабах е взел над 100 жертви от неделя насам Първият президентс­ки дебат между Доналд Тръмп и кандидата на демократит­е Джо Байдън беше белязан от хаос, обиди и надвикване и почти никакво обсъждане на реални политики 02 03
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria