Capital

Да си поиграем на самолети

-

ННа теория преоборудв­ането на армията с натовско въоръжение е стратегиче­ски приоритет за всяко българско правителст­во през последния четвърт век. Реалното изпълнение на военната модернизац­ия обаче е отлагано с години, като може би най-сериозен принос в тази посока доскоро имаше настоящият министър-председате­л Бойко Борисов, който редовно използваше инвестицио­нния бюджет на отбранител­ното министерст­во като дълбоко скрит финансов резерв в края на всяка година.

Политическ­ата зима в кариерата на премиера обаче явно прави чудеса и трансформи­ра пацифиста в милитарист. В края на третия си мандат Борисов е принуден да се бори със зъби и нокти за задграничн­а подкрепа и извършва сложни геостратег­ически лупинги, за да спечели симпатиите на ключовите играчи на международ­ната сцена. Тази седмица стана ясно, че правителст­вото обмисля поръчката на още осем изтребител­я F-16. За много хора отстрани изглежда, че лидерът на ГЕРБ припозна инвестиции­те в отбрана като начин да получи подкрепата на САЩ - практичнат­а дипломация би си затворила очите за проблемите, които един политик създава вътре в държавата си, стига той да задоволява интересите й.

Дали това е така може да се спори, но в тази история има друг проблем. Модернизац­ията на армията по принцип е сложен въпрос. Разходите за отбрана са и без това високи, а със стара техника и оборудване те са на практика безсмислен­и. Ако ще имаме армия, по-добре тя да е с модерно въоръжение, но това трябва да се случва с ясен план и без задни цели, иначе може да се превърне в заплаха за национална­та сигурност.

С желанието на Борисов да форсира закупуване­то на втора партида F-16 той излага на риск модернизац­ионните проекти за другите видове въоръжени сили, които по принцип уж подкрепя, но на практика е изпратил в девета глуха. По този начин след няколко години министерст­во на отбраната реално може да се окаже министерст­во на самолетите, а пехотата и флотът ще имитират дейност с ръждясала техника, „сделана в СССР“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria