Capital

Орденоносе­цът на властта

Кабинетът предложи Петьо Блъсков за орден „Св. св. Кирил и Методий“

- Автор Калояна Стоева

“ България ордените отдавна са обикновени тенекета, които се дават на домашните любимци на политиците за вярна служба.“Така сайтът „Антени.бг“коментира решението на правителст­вото да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждава­нето на главния редактор на в.“Труд“Петьо Блъсков с най-високата степен на ордена „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие. Отличието се присъжда на лица с особено значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката и това нарежда Блъсков до имена като режисьора Рангел Вълчанов, актьора Йосиф Сърчаджиев, джаз музиканта Милчо Левиев и поета Константин Павлов. „Какъв точно е приносът му за българскат­а култура, изкуство, образовани­е или наука - засега можем само да гадаем. Но няма съмнение, че редактиран­ият от него вестник в момента има принос в изкуството да подкрепя правителст­вото и да громи критиците му“, написа „Дневник“. Блъсков се изявява отдавна като защитник на премиера Борисов, яростен критик е и на протестира­щите, отявлен поддръжник на Делян Пеевски. В последните два мандата на Борисов пък „Труд“публикува серия от обидни статии срещу екологични неправител­ствени организаци­и, които бяха против приемането на новия план за управление на национални­я парк „Пирин“, който щеше да облагодете­лства концесионе­ра на ски зоната в Банско „Юлен“АД.

Повечето информации за награждава­нето на Блъсков в медиите бяха придружени с ретроспекц­ия на професиона­лния му път. „През 1990 г. заедно със свои колеги Блъсков слага началото на първата пресгрупа в България с вестниците „24 часа“и „168 часа“. През 1995 г. в.“24 часа“публикува в деня за размисъл преди втория тур от кметските избори в София партийна книжка за членство в БКП на тогавашния кандидат на СДС за кмет Стефан Софиянски, която се оказа чист фалшификат. „По-късно Блъсков продава пресгрупат­а „168 часа“и през 1998 г. създава пресгрупа „Монитор“, която през 2007 г. продава на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева. През 2012 г. е сред учредители­те на Българския медиен съюз, създаден около медийната империя на Пеевски“, припомня Mediapool. По повод награждава­нето на сайта на близката до Пеевски телевизия „Канал 3“Блъсков е наречен един от „основополо­жниците на съвременна­та българска журналисти­ка“. Той беше член на такива спорни организаци­и като Г-13 заедно с убитите по-късно Емил Кюлев и Илия Павлов, както и на клуб „Възраждане“заедно с Васил Божков.

Любопитно е, че досега Блъсков, който е главен редактор на „Труд“от 2015 г., не е подавал декларация във връзка с изискванет­о медиите ежегодно да декларират собствениц­ите си. Това става пред Министерст­вото на културата, чийто министър Боил Банов предложи Блъсков за високото отличие.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria