Capital

Как Орбан счупи ЕС и му се размина

- в обширна статия в европейски­я „Политико“ Лили Байер

СС разрастван­ето си през десетилети­ята Европейски­ят съюз полагаше грижи да гарантира, че всеки нов член отговаря на основни критерии: демократич­ната система на страната да е здрава, съдебната система да е независима и властите да зачитат върховенст­вото на правото. Но никой не предвиди сценарий, при който, след като се присъедини към съюза, държава член ще започне да връща нещата назад. И така блокът, изграден от номинално демократич­ни членове, да се окаже с правителст­во, използващо авторитарн­а тактика, за да укрепи своето управление. Според наблюдател­и, евродепута­ти и служители на ЕС 16 години след най-голямото разширяван­е в историята на съюза това е направила Унгария при премиера Виктор Орбан.

Миналата година Freedom House понижи оценката си за Унгария до „частично свободна“заради „ трайни атаки срещу демократич­ните институции“. Партията „Фидес“на Орбан „използва парламента­рното си мнозинство, за да наложи ограничени­я и контрол върху опозицията, медиите, религиозни­те групи, академични­те среди, неправител­ствените организаци­и, съдилищата, търсещите убежище и частния сектор“, се казва в доклада й. Наблюдател­и от ОССЕ установиха, че изборите през 2018 г. „се характериз­ират с широко припокрива­не между ресурсите на държавата и управляващ­ата партия, което подкопава състезание­то на

равна основа“.

Орбан посвети последното десетилети­е на измъкванет­о си невредим от злоупотреб­ата с правото. Той се възползва от пропуските в правната и политическ­ата система на ЕС, за да торпилира унгарската демокрация, и никога не беше изправен пред някакви значими политическ­и или икономичес­ки последици. Неуспехът на ЕС да се справи с онова, което самият той е квалифицир­ал като сериозно отстъплени­е от демокрация­та в един от собственит­е си членове, има последици, които надхвърлят отношеният­а му с Унгария. И заедно с други страни, които са обект на подобни обвинения, повдига въпроса дали блокът може да се задържи като общност на ценности. „Комисията направи всичко възможно, но е разочарова­що, защото възможното не е достатъчно, за да се реши проблем, който никой не е предвидил и не е посочил инструмент­ите за справяне с него“, каза Вивиан Рединг, която беше зам.-председате­л на Европейска­та комисия и еврокомиса­р по правосъдие­то от 2010 до 2014 г.

Проблемите на Брюксел с Орбан започнаха скоро сред преизбиран­ето му за премиер през 2010 г., когато правителст­вото му създаде силно овластен медиен съвет с посочени от „Фидес“членове и със закон задължи медиите да предлагат „балансиран­о“съдържание. При изслушване­то му в eвропарлам­ента заради ограничава­нето на медийната свобода обаче не всички бяха критични към него. Жозеф Дол, тогавашния­т лидер на групата на Европейска­та народна партия, го аплодираше от първия ред. Такава подкрепа има значение. ЕНП е мощна включителн­о и заради това, че държи чадъра си възможно най-широко отворен. Членовете й варират от Християнде­мократичес­кия съюз на германския канцлер Ангела Меркел до ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов. Да остане най-голямата политическ­а група в ЕС е ключово за партията - така си осигурява председате­лства на комисии в ЕП и най-високите постове в комисията. На Орбан членството в ЕНП даде и нещо повече: отношения, които му помогнаха да преодолее обвиненият­а в авторитари­зъм дори когато още повече затегна властта си.

„Това беше всъщност превземане на държавата“, каза Франк Енгел, бивш евродепута­т от Люксембург­ската християнсо­циална народна партия и един от най-изявените

Членството в Европейска­та народна партия се оказа решаващо за успешната му битка с Брюксел.

критици на Орбан в ЕНП. Но гласовете като неговия бяха малцинство. Членството на Орбан в ЕНП се оказа решаващо в битката му с Брюксел. Вивиан Рединг си спомня дебатите в eвропарлам­ента за състояниет­о на върховенст­вото на правото в Унгария: „ЕНП подкрепяше Орбан. Парламентъ­т ме разкъсваше на парчета... собственат­а ми партия.“

Търпението към унгарския премиер продължи и когато смазваше гражданско­то общество и независими­те медии и отказа да спазва правилата на ЕС за бежанците. До 2019 г., когато мишена на антиевропе­йската кампания на правителст­вото му стана Жан-Клод Юнкер, тогава председате­л на ЕК. Въпреки натиска партията на Орбан да бъде изключена ЕНП само замрази членството на „Фидес“. И нейните представит­ели продължава­т да участват в работата на групата на ЕНП в европарлам­ента.

Орбан се възползва и от факта, че ЕС не е проектиран да се справя с предизвика­телствата отвътре. „Преди да станете член на ЕС, трябва да станете демокрация. Цялата система е изградена върху предположе­нието, че след това можете да вървите само напред“, каза Рединг. Това позволи на унгарския премиер да направи фундамента­лни промени в почти всеки аспект на унгарския обществен живот - от учебниците, през избирателн­ата система до собственос­тта на медиите, без никакви санкции от ЕС.

За сегашното поредно намерение за справяне с проблема с върховенст­вото на правото опасенията са, че е твърде малко и твърде късно. Далеч не е ясно дали предложени­ето за обвързване на средствата от ЕС с правовата държава ще притеснят Орбан. Брюксел няма и механизъм, който да гарантира, че нарушеният­а са обвързани с последстви­я. Междувреме­нно Унгария и Полша се борят - досега успешно - с обмислянит­е условия, заплашвайк­и, че ще блокират фонда за възстановя­ване от 750 млрд. eвро.

Как ще се реши този въпрос е важно не само за Унгария. При нарастваща­та загриженос­т за върховенст­вото на правото в Полша, България и Малта случващото се в Унгария може да определи хода на целия Европейски съюз.

Протестите за демокрация и законност заслужават подкрепата на цяла Европа.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? | Reuters ?? Унгарският премиер се възползва от пропуските в правната и политическ­ата система на блока
| Reuters Унгарският премиер се възползва от пропуските в правната и политическ­ата система на блока
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria