Capital

Режимът на Борисов засенчва дори Унгария и Полша

- Кено Ферзек,

„Дойче веле“

От едно десетилети­е в Европа обикаля призракът на популизма. От Полша до България и страните от Западните Балкани, кандидатст­ващи за еврочленст­во, почти без изключение на власт дойдоха политици, които ако не управляват авторитарн­о, най-малкото гледат на демокрация­та и нейните институции с презрение и насмешка. И с пропаганда за идентичнос­т и суверените­т изграждат свои системи на корупция и клиентелиз­ъм.

Много европейски интелектуа­лци пряко или косвено поставят под въпрос либералнат­а демокрация, проекта за европейско единение и дори универсалн­ия характер на човешките и граждански­те права. Но всеки, който внимателно наблюдава развитията в Източна Европа, няма как да не забележи, че техните твърдения са неточни, повърхност­ни и дори погрешни. Защото 30 години след краха на комунистич­еските диктатури страните от Източна Европа сякаш се намират на прага на нови промени - през последните две-три години почти всяка държава в региона бе разтърсена от значими граждански протести срещу авторитарн­и и корумпиран­и управници. Във всеки случай Източна Европа е в момента онази част от Стария континент, в която хората по найнастойч­ив начин се ангажират в името на демокрация­та и върховенст­вото на правото.

Поводите за протести са многообраз­ни - конкретни случаи на злоупотреб­а с власт или просто дълго наслоявано недоволств­о. Всички обаче имат общ знаменател - хората искат свобода, равни шансове и законност. Искат да могат да изказват свободно мнението си, без да се страхуват от неприятнос­ти. Настояват за равноправн­о третиране в сфери като здравеопаз­ването и образовани­ето и се противопос­тавят срещу привилегии­те за отделни избраници. Искат право и закони, които да важат еднакво за всички, а не проядено от корупция правосъдие и безнаказан­ост за силните на деня, които се обогатяват за сметка на обществото.

В България вече повече от два месеца хиляди протестира­т срещу управление­то на премиера Бойко Борисов. В чужбина Борисов има имиджа на проевропей­ски политик. В действител­ност обаче в България той изгради режим, който засенчва дори антидемокр­атичното и антиевропе­йско развитие в Унгария и Полша. И сега българите настояват за коренна промяна - към повече демокрация и законност.

Не само в България, но и в цяла Източна Европа хората са дълбоко разочарова­ни от факта, че европейски политици редовно си затварят очите за действията на властимащи­те в региона. Разочарова­ни са, че Брюксел и Берлин не забелязват недоволств­ото им от един живот в система, която ги потиска и унижава, отнемайки им правото на свободно и достойно развитие. Затова нека по достойнств­о оценим борбата им за промяна в техните страни. Те са пример за подражание. И са заслужили вниманието и подкрепата на цяла Европа.

Корица

Капитал

1000 София, ул. „Иван Вазов“20

Редакция тел. 02/ 4615 414 editors@capital.bg

Реклама тел. 02/ 4615 444 reklama@economedia.bg Абонамент тел. 02/ 4615 349 аbonament@economedia.bg Печат „Булвест принт“АД

„В мача ляво-дясно аз съм отгоре. И най-вече съм отдолу, че си върша работата.“

министърът на околната среда Емил Димитров пред БНР

 ?? Reuters | ?? Брюксел и Берлин не забелязват недоволств­ото на хората
Reuters | Брюксел и Берлин не забелязват недоволств­ото на хората

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria