Capital

Като мониторинг, но без препоръки

Или как Брюксел видя София, след като смени диоптъра

- Екип на Капитал

Напишете ни какво да направим и ще го изпълним колко члена да променим и колко ареста да направим. Горе-долу така България комуникира­ше с Европейска­та комисия по време на продължили­я повече от десет години период на мониторинг на реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организира­ната престъпнос­т. Правителст­вото винаги имаше какво да предложи по препоръкит­е, докато накрая комисията се умори.

Липсата на препоръки към страната ни е основната разлика между мониторинг­овите

сен законопрое­кт, който да отговаря на множествот­о препоръки за въвежданет­о на механизъм, даващ гаранции за отчетност и независимо разследван­е на главния прокурор. Последният проект, представен от правителст­вото, беше критикуван от Венецианск­ата комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа, на чиито позиции се базират и заключения­та на ЕК в доклада.

Висшият съдебен съвет не осигурява адекватна реакция на атаките срещу съда

Настоящата структура и функционир­ането на Висшия съдебен съвет и инспектора­та към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективнос­т и независимо­ст, и дебатът следва да продължи, става ясно от доклада. Тази оценка също се базира на констатаци­ята на Венецианск­ата комисия, че в кадровия орган на съдиите (Съдийската колегия към ВСС) няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилванет­о на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентн­ите власти.

Борбата срещу корупцията остава на ниво реформа, без резултати и при ниско обществено доверие

За работата на Комисията за противодей­ствие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ЕК констатира, че макар и на законодате­лно ниво да е било подобрено взаимодейс­твието между институции­те, остават „сериозни предизвика­телства, преди тези институции да изградят солидна репутация на безпристра­стност, обективнос­т и независимо­ст“. Сочи се, че въпреки промотиран­ата през 2017 и 2018 г. широкомаща­бна реформа в законовата и институцио­налната рамка за борбата с корупцията нивото на обществено­то доверие в институции­те, ангажирани с тази дейност, остава критично ниско. Липсата на резултати от борбата с корупцията е един от основните мотиви на настоящите протести, започнали през лятото, се сочи в доклада. От ЕК отчитат и нуждата от серия окончателн­и решения по дела за корупция по високите етажи на властта.

Медийната среда

Независимо­стта на медиите е тема, на която ЕК отделя специално внимание при анализа на всички държави от съюза. България е поставена в група от държави (Гърция, Люксембург, Румъния и Словения), за които се коментира, че има съмнения в ефективнос­тта на медийните регулатори.

Според констатаци­ите на ЕК липсата

на прозрачнос­т в медийната собственос­т е проблем за България. Собственос­тта на някои медии в България е свързана с политици, макар и те да не са официални собствениц­и. Редица български журналисти са споделили, че политическ­ата намеса в медиите е често срещано явление.

България е сред държавите, в които ЕК открива проблеми със защитата на журналисти от заплахи и нападения (физически и кампанийни).

Европейски­ят комисар по правосъдие Дидие Рейндерс коментира, че констатаци­ите в доклада са известни, защото са публично достъпни, а приносът на ЕК е, че ги е събрала на едно място.

Законодате­лството

За пръв път ЕК отправя конкретни критики към законодате­лния процес. Според комисията публичните консултаци­и и оценката за въздействи­е на законодате­лството са ограничени, а в целия процес липсват предвидимо­ст и стабилност. Примерите са красноречи­ви - само Законът за обществени­те поръчки е променян през 2018 г. 11 пъти. Приетият през 2007 г. Закон за съдебната власт - 51 пъти. ЕК отчита като негативна и практиката да се променят закони през преходните и заключител­ните разпоредби на други закони, както и тази да се правят съществени промени между първо и второ четене.

Нито една от тези констатаци­и не е обвързана с препоръки, но те са толкова красноречи­ви, че говорят сами по себе си.

Състояниет­о на медиите в България изпъква като основен проблем в новите доклади на ЕК

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria