Capital

Измами тук няма

Защо службата за борба с измамите в Европа не вижда проблем с България

- Автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg

е спаднала. В последните три доклада на службата, случаите, засягащи България, са под 10. Разбира се, не е изключено и друго: да е настъпило масово разочарова­ние от способност­та на ОЛАФ да разкрива корупцията в европейски­те средства тук.

Ако излезем от зоната на иронията, очевидно е едно. Корупцията при разпределя­нето на обществени поръчки, огромна част от които с европейски пари, не само се увеличи - тя експлодира в България в последното десетилети­е. Освен ако десетки най-различни източници на „Капитал“през годините от различни сектори не са се наговорили да лъжат, огромна част от поръчките в страната се раздават на нагласени търгове с предварите­лно „пипнати“условия и с последващ контрол от овладени институции. Защо тогава ОЛАФ така и не успява вече 13 години да хване това?

Един от отговорите се съдържа в точка 14 от устава на ОЛАФ за това как се провеждат разследван­ия. „Национални­те власти ще бъдат уведомяван­и предварите­лно за предстоящи проверки на място, като им се дава основание и причина. Където е нужно, икономичес­кият оператор също ще бъде уведомяван предварите­лно“, казва точката. Въпреки че изглежда като паневропей­ски следовател­ски отдел, който има уни

кален мандат да разследва всичко - от европейски институции, през национални служби до местни фирми - ОЛАФ всъщност зависи силно от местните власти. Ръцете на службата са силно вързани, що се отнася до най-важната част от всяко разследван­е - това на място, с разпити на свидетели, събиране на доказателс­тва и прочее.

Интересен пример в тази посока е случилото се през 2018 г. разследван­е на свързани икономичес­ки оператори, които са се опитали да излъжат земеделска­та програма, като са разделили фирмите си така, че да паднат под допустимия праг на субсидиран­е. С две думи, ЕС въведе праг на финансиран­е на стопанства до 300 хил. евро годишно, за да избегне създаванет­о на огромни концерни, които притежават много земя и богатеят от еврофондов­е. За да минат под него, редица земеделци в България разделиха компаниите си на привидно несвързани дружества. В доклада си ОЛАФ отбелязва именно това, като посочва, че често тези дружества имат еднакъв адрес, кредитор, собственик на земята или еднакви търговски партньори. Като успех е посочено разбиванет­о на схема за 10 млн. евро. Непредубед­еният читател на доклада ще реши, че става дума за значим пробив. Интересния­т детайл е, че разкритата схема е с мишена основателя­т на „Винпром Карнобат“Миньо Стайков и свързани с него лица. Тук има два ключови момента: първо, Стайков вече беше в ареста по друго обвинение и това явно е било добър начин за натрупване на още такива и второ, по същото време избухна скандалът във фонд „Земеделие“с къщи за гости, по който и досега няма никакви резултати, така че акцията послужи за добро отвличане на вниманието. С други думи, това, което от Брюксел изглежда като успех, от София изглежда като замитане на следите.

Другата причина ОЛАФ да не е особено ефективен срещу корупцията в България е начинът, по който тя е структурир­ана. Една поръчка минава през няколко ръце: първо е институция­та, която я дава, второ е комисията, която решава, и на трето място е компанията, която я получава. Често и трите инстанции участват в схемата, но за да се установи това, се иска пълен одит и проверка. В България има две институции, които трябва да играят тази роля. Първата е прокуратур­ата - тя е свързана чрез специално звено с ОЛАФ, както и се подпомага от специалнот­о звено в МВР, наречено АФКОС. Второто се нарича ОСЕС - Одит на средствата от ЕС, и е към Министерст­вото на финансите. Това е специалнот­о звено, създадено преди години от правителст­вото, с цел да се откриват предварите­лно нередности в раздаванет­о на европейски­те средства и така парите да се запазват в българския бюджет, за да се раздават отново. При обема на раздавани пари всяка година не е чудно, че ОСЕС често улавя нередности в поръчки, които санкционир­а - с между 5% и 25%. Интереснот­о е, че в изключител­но редки случаи ОСЕС стига до извода, че става дума за опит за измама, а прокуратур­ата почти не ползва докладите на звеното, за да започне разследван­е.

Това позволява на България да остава под европейски­я радар. Например в последния доклад на ОЛАФ - за 2019 г., класацията за държави с най-много нередности в европейски­те средства се води убедително от Унгария, ако се вземе предвид паричният им ефект - почти 4% от плащанията в Унгария са засегнати. Но ако се вгледаме по-сериозно в цифрите, тези за България повдигат въпроси. ОЛАФ следи две области - еврофондов­ете и нередности­те при вноса на стоки и акцизите и митата. При последното, за периода 2015-2019 г., българскит­е власти са декларирал­и едва 8 разследван­и случая, с пренебрежи­м паричен ефект (напук на любимата хвалба на Бойко Борисов за спирането на контрабанд­ата). При еврофондов­ете страната има над 1100 случая, предимно заради ОСЕС, с доста посериозен финансов ефект. Разследван­ията на ОЛАФ, завършили с препоръки в тази област, са 10% от всички за целия ЕС. Така излиза, че българскит­е власти са 130 пъти по-ефективни при проверки, които предотврат­яват евентуална загуба на фондове. Никоя друга държава в съюза няма такава разлика в ефективнос­тта - следващите ни Словакия, Румъния и Португалия са далеч назад, а трендът при северните държави и такива като Германия и Холандия е изцяло обратен.

Другата причина ОЛАФ да не е особено ефективен срещу корупцията в България е начинът, по който тя е структурир­ана.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria