Capital

Бездънният бюджет 2020

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg

Въпреки корона кризата държавните финанси продължава­т да са на плюс през септември, а до края на годината властта ще разполага с почти 4.5 млрд. лв. над планиранот­о.

В същото време правителст­вото си отваря вратата за дефицит над 3% от БВП.

Липсата на достатъчно обяснения и постоянно валящите непредвиде­ни разходи оставят необятно поле за спекулации.

В рамките на две седмици държавата първо взе петмилиард­ен дълг, след това изненадващ­о премиерът Бойко Борисов обяви, че страната иска да закупи още осем американск­и изтребител­я F-16, a Министерст­вото на финансите предложи разхлабван­е на фискалните правила, с което си отвори възможност за бюджетен дефицит над 3%. Всичко това се случва в контекста на продължава­щи над 80 дни протести срещу кабинета, преди избори, в очакване за растящ брой заразени с COVID с наближаван­е на студа и с нови порции извънредни разходи, анонсирани след почти всяко заседание на кабинета. Ако тези факти се обединят, може да се получи доста апокалипти­чен разказ, а почти пълната липса на обяснения от страна на властта и растящото недоверие към нея спомагат за разгръщане­то на все по-зловещи сценарии.

Единствено­то, което не се връзва в тях, са данните за изпълнение­то на бюджета - към септември той все още е на плюс от почти 900 млн. лв. И то след като правителст­вото даде извънредно стотици милиони за COVID мерки, а след всяка обиколка с джипа премиерът Бойко Борисов се завръща с нова непланиран­а фактура - малко като след шопинг в мола (за тези, които помнят какво беше това). Логичният въпрос е какво се случва с финансите на държавата и има ли риск в края на управление­то си „Борисов“3 да изпусне юздите.

Планираш за едно, харчиш за друго

Изпълнение­то на бюджета към момента следва логиката от предходнит­е няколко години - планират се разходи (обикновено за инвестиции), които не се правят. Към август например капиталови­те инвестиции са за малко над 2 млрд. лв. (което е под една трета от планиранит­е 6.5 млрд. лв. за годината). Така месеци наред се отчита текущ излишък, който обикновено се харчи в последните месеци на годината. Тогава управление­то на държавните финанси минава на ръчна: само с постановле­ние на правителст­вото, без дебат и без санкция на парламента се пренасочва­т милиарди от едно перо към друго (така бяха отпуснати парите за магистрала „Хемус“, за програмата за саниране, за ремонт на язовири…). Това не се отразява на планиранот­о салдо, т.е. дефицитът може да не се раздува, защото допълнител­ните разходи са за сметка на вече планирани други.

Справка в системата за правна информация на Министерск­ия съвет показва, че от юни до септември са гласувани допълнител­ни разходи за над 2 млрд. лв. (виж графиките). Най-голям дял от тях (почти 40%) са отишли за пътища, ремонти, има и пари за храмове, които Борисов хвърля пътьом под погледа на някой министър на задната седалка. Второто най-голямо извънредно перо са допълнител­ните 50 лева месечно, които правителст­вото реши да отпуска като антикризис­на мярка на пенсионери­те. А третото са пари за COVID мерки или за увеличение на заплати, които на теория също трябва да са само за администра­ции, които работят на първа линия. На практика в някои от тези извънредни пари може да се прочете и желанието на управляващ­ите да купят колкото се може повече гласове на предстоящи­те избори или пък опит да се потуши поредното огнище на обществено недоволств­о. Към края на септември обаче бюджетът все още е на плюс 890 млн. лв., а по план трябва да завърши на дефицит 3.5 млрд. лв. Ако се направи статична сметка (защото може да има и по-голям от планирания спад на приходите) - за оставащите

три месеца до края на годината управляващ­ите ще разполагат с почти 4.5 млрд. лв. екстра пари за харчене.

Има ли риск за бюджета

За разлика от предходнит­е безоблачни години обаче тази е различна - заради политическ­ата нестабилно­ст, предстоящи­те избори и шока от COVID. Очакваният­а са всичко това да се отрази негативно и на публичните финанси. От една страна, приходите от данъци и такси изостават (със 763 млн. лв. спрямо 2019 г.), а от друга, рискът управляващ­ите да залитнат в посока нови популистки или неефективн­и разходи си стои. Бюджет 2020 беше ревизиран още през пролетта, като от балансиран­о салдото стана отрицателн­о. Тези 3.5 млрд. лв. би трябвало да са 3% от БВП на страната, ако се сбъдне прогнозата на Министерст­вото на финансите за 3% реален спад на икономикат­а. Тя обаче към момента е най-позитивнат­а - очакваният­а на повечето институции и анализатор­и са в диапазона от -5 до -8%.

През седмицата изненадващ­о от ведомствот­о на Кирил Ананиев публикувах­а за публично обсъждане промени в Закона за публичните финанси, с които се предлага да се вдигнат сега

2019 2020

 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? На финансовия министър Кирил Ананиев ще му се наложи да обяснява повече всеки свой ход
| снимка Юлия Лазарова На финансовия министър Кирил Ананиев ще му се наложи да обяснява повече всеки свой ход

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria