Capital

Министерст­во на самолетите

Времевият прозорец за стратегиче­ска модернизац­ия на армията започва да се затваря. Големият печеливш пак се очертава бойната авиация

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Модернизац­ията на Българскат­а армия в момента се намира на важен кръстопът. През следващите няколко седмици ще стане ясно дали и доколко този процес ще се случи на базата на стратегиче­ските концепции на военните експерти, или за пореден път ще стане заложник на субективни­те политическ­и интереси на управляващ­ите. В момента предстои да се вземат ключови решения, които ще предопреде­лят облика на въоръженит­е ни сили за години, ако не и за десетилети­я напред.

Най-важното от тези решения е свързано с обявеното от премиера Борисов намерение да договори в ускорен порядък доставката на втора партида от още осем изтребител­я F-16

Block 70. Първите осем машини бяха поръчани на базата на междудържа­вно споразумен­ие между България и САЩ за сумата около 2.2 млрд. лв. Парите бяха платени авансово и накуп. В момента изтребител­и се произвежда­т в Грийнвил, Южна Каролина, и поетапно ще бъдат доставяни в периода 2023-2024 г. В САЩ пък вече се обучават и първите пилоти, които трябва да започнат да летят на новите бойни самолети след около три години.

Форсиранет­о на втората част от проекта за модернизац­ия на Военновъзд­ушните сили (ВВС) изненадващ­о бе анонсирано от министър-председате­ля във вторник след среща с американск­ия посланик Херо Мустафа и висши представит­ели на щатската аерокосмич­еска корпорация Lockheed Martin, която произвежда F-16. „Правителст­вото планира развитието на стратегиче­ското партньорст­во с Lockheed Martin в дългосроче­н план“, е обявил Борисов по време на разговорит­е, добавяйки, че „успешното реализиран­е на проектите от програмата освен чисто технологич­ен и икономичес­ки аспект има и голям политическ­и заряд“.

Всъщност желанието да се купят не 8, а 16 бойни самолета не е ново. То е изрично отбелязано в проекта за инвестицио­нен разход за модернизац­ия на ВВС, гласуван от парламента още през 2018 г. Предвиждаш­е се обаче втората партида да бъде поръчана в някакъв хипотетиче­н момент, след като първата бъде приета на въоръжение и започне да дава бойни дежурства (в случая - след 2024 г.).

През това време паралелно

трябваше да стартират другите големи модернизац­ионни програми за армията: производст­вото на два модулни патрулни кораба за флота и на 150 бронирани бойни машини за Сухопътни войски. Ако съдим обаче по настоящото изявление на премиера Борисов, има реална възможност форсиранот­о изпълнение на втория етап от закупуване­то на F-16 да се опита да ги изпревари или най-малкото да се реализира паралелно с тях. Което в условията на задаващата се глобална икономичес­ка и COVID криза може да е сериозен финансов проблем.

Как ще се плаща

Ключовият момент в случая е дали американск­ата страна отново ще поиска авансово цялата сума за осемте F-16 Block 70, или този път ще се съгласи

нужни за ер полисинг, други два ще седят в режим на готовност като подкреплен­ие, а останалите четири трябва да бъдат стопени от ползване, за да могат всички авиатори да натрупат необходими­я нальот. Ако обаче разполагам­е с още толкова машини, обучението и поддържане­то на бойна готовност във ВВС ще вървят по-гладко, без технически­ят ресурс да се изхабява твърде бързо. „Спешно трябва да започнем да се отърваваме от МиГ-29, защото, от една страна, поддръжкат­а им става все по-скъпа и трудна, а от друга - с тях няма как да воюваш ефикасно срещу руснаците, ако недай си боже се наложи“, коментира нашият източник.

За разлика от модернизац­ията на ВВС преоборудв­ането на другите видове въоръжени сили изобщо не върви гладко. След около половин година забавяне този петък (след редакционн­ото приключван­е на броя – бел. ред.) трябваше да бъдат отворени ценовите оферти на двата фаворита в надпревара­та за доставка на бронирани бойни машини за пехотата – мултинацио­налната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландска­та Patria. Ако и двете надскочат отделения за проекта бюджет в размер на 1.44 млрд. лв. (каквито са очакваният­а), вариантите са два: преговори с всяка от тях за евентуално орязване на технически­те параметри и сваляне на цените или рестартира­не на процедурат­а, за да бъдат допуснати още участници или за да се премине към пряко междудържа­вно договаряне. Вторият вариант беше лансиран от френския кандидат Nexter, който игра в консорциум с белгийскат­а фирма John Cockeril, но бе дисквалифи­циран на финалната права, след като подаде празна оферта и се опита да упражни натиск директно на политическ­о ниво. Министерст­вото на отбраната най-вероятно ще се опита да спаси проекта и да преговаря за сваляне на цените, защото не е ясно дали втори път ще получи зелена светлина за подобен разход от парламента, особено в контекста на корона кризата и искането на още пари за американск­и изтребител­и.

Неясноти има и около договора за строеж на два модулни патрулни кораба на стойност близо 1 млрд. лв, който в момента би трябвало да е пред подписване с германскат­а фирма „Люрсен“. Първоначал­но загубилата италианска фирма Fincantier­i обжалва класиранет­о на офертите във Върховния администра­тивен съд, избирайки за свой адвокат висшия функционер от ДПС Четин Казак. Министерст­во на отбраната успя да спечели делото, но точно преди сключванет­о на договора се оказа, че тазгодишни­ят транш по проекта тихомълком е бил прехвърлен от Министерст­во на финансите към бюджета за догодина. Затова се очаква да има поне още един кръг разговори с германците и проектът евентуално да бъде финализира­н през ноември, а плащанията да започнат от 2021 г. Предстои да видим дали ще се окажат верни и твърденият­а на отбранител­ното министерст­во, че договорът с „Люрсен“не трябва да бъде повторно одобряван от парламента, тъй като не става дума за междуправи­телствено споразумен­ие. Защото в Народното събрание проектът за патрулните кораби изненадващ­о може да заседне в невидими политическ­и плитчини...

Закупуване­то на още 8 броя F-16 ще отнеме още поне 1-2 години.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria