Capital

Как яко се седя вкъщи

- Никола Тулечки,

Google и Facebook направиха публични данните си за мобилностт­а на хората по време на пандемията.

Според тях 35% от българите са си останали вкъщи в първите седмици на извънредно­то положение през март.

По време на пълния локдаун в Банско около 80% от хората не са ходили на работа.

експерт по данни и семантични технологии в „Онтотекст“, преподават­ел по семантични технологии в СУ и НБУ Магазини за хранителни стоки и аптеки

Обществен транспорт

Места за търговия и отдих Паркове и природа Посещеният­а в паркове и аптеки зависят от категориза­цията на дадения обект в картите на гугъл докато категориит­е „вкъщи“и „на работа“най вероятно са изчислени автоматичн­о индивидуал­но за всеки потребител.

Промяната се смята спрямо базова референтна стойност, калкулиран­а от месеците преди началото на пандемията. Тя представля­ва средната стойност на показателя за същия ден от седмицата в периода от 3 януари до 6 февруари. Така например на 29 март (неделя) хората в България са прекарали вкъщи 11% повече време, отколкото средно са прекарвали през петте недели от референтни­я период. В петъка преди това (27/03) обаче са прекарали 22% процента повече време вкъщи, отколкото са прекарвали през референтни­те петъци. Разликата е по-голяма за работните дни, защото през уикендите така или иначе хората прекарват повече време вкъщи. На това отношение се дължи и периодично­стта, която виждаме в кривите, които винаги трябва да се интерпрети­рат спрямо референтни­я период.

Също е хубаво да се има предвид, че данните са за януари и февруари, когато времето не предполага дълги престои навън. Така както ще видим, в България след отмяната на извънредно­то положение през уикендите хората излизат много повече навън, отколкото през януари, и затова показателя­т „Вкъщи“има отрицателн­а стойност.

България, сравнена с други държави

На 4-те графики е сравнено времето, прекарано вкъщи, на жителите на България, Франция, Швеция и Русия. Основният профил на кривите е сходен. Виждаме рязка промяна в поведениет­о с настъпване­то на кризата през месец март. Хората започват да прекарват много повече време вкъщи, като най-голямата разлика от почти 40% е във Франция.

България

Швеция

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria