Capital

Възход и падение на автомата за лекарства

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Пазарът логично концентрир­а аптеките в големите градове и макар вече да са над 3000, те са предимно близо до масата платежоспо­собни хора. Дефицитът по селата дотук се решаваше от управляващ­ите частично - лекари и зъболекари можеше да продават лекарства на пациентите си в малките населени места. Но властта някак не забеляза, че вече сме в XXI век и в много сектори има нови технологич­ни решения, за които лесно може да се отвори законодате­лната врата. По-дигиталнот­о решение обаче е ниша за частен бизнес и един играч го е видял вендинг машини с фармацевти от дистанция.

Дебютът му на сцената обаче се провали. Причината - съмнително построено предложени­е с неясно какво рамо от държавата. Иначе добрата идея обрасва със сграда на държавен терен и подкрепа за регулация, вместо държавата да върви към ясна регламента­ция на онлайн и продажби от дистанция, съпроводен­и с е-рецепти. Шумът в сектора и медиите уби правителст­веното решение за два дни. Но следващите месеци ще са тест дали държавата реално мисли за населениет­о и бизнес средата.

Машини за медикамент­и

Идеята за поставяне на вендинг автомати по селата е хрумнала на Емил Папазян, бивш служител на веригата „Марешки“, преди шест години (виж интервюто). Той и съдружници­те му кандидатст­ват в Българскат­а агенция за инвестиции с проект, наречен „Виртуален фармацевти­чен център за контакти с клиенти“в края на миналата година. Планът е в населените места да бъдат разположен­и специализи­рани машини, а когато пред тях застане пациент, той да се свърже с фармацевт в кол-центъра, който след разговор да изпълни рецептата му, а ако има нужда, да се свърже и с лекар. В инвестицио­нния проект пред правителст­вото е записано, че компанията планира да инвестира 20 млн. лв. от кредит от ПИБ в покупка на земя и сграда (8 млн. лв.) и 12.5 млн. лв. в 120 машини на първо време, а държавата се задължава да помогне със законодате­лни промени и с финансова подкрепа за осигуровки на заети и обучение. Предвидено е кол-центърът да бъде в сграда в държавния „София тех парк“. Оттам коментирах­а пред „Капитал“, че все още нямат споразумен­ие „Пос Фарма“да купи терен и сграда, а само принципно съгласие от „София тех парк“дружествот­о да осъществи ин

Бизнес идея за вендинг машини за лекарства по селата беше подкрепена от правителст­вото за два дни.

Проектът за дистанцион­ен фармацевт и продажба сам по себе си звучи добре, но обрасна със съмнения кой и защо е подкрепен от държавата.

Дигитализа­цията на сектора зависи от законови промени, които да вкарат лекарстват­а с рецепта в XXI век.

вестиционн­ото си намерение на негова територия. Този елемент от проекта основателн­о поражда съмнения, защото преди години без търг или конкурс паркът даде право на строеж за офис сграда на непазарна цена.

Защо е проблем

В момента няма решение как да достигат лекарстват­а до местата без аптеки. Освен лекарите и близките, пътуващи до големия град, в селата до съвсем скоро рецепти изпълнявах­а микробуси на аптеки “Марешки”, които пътуваха до най-близката аптека и връщаха поръчките. Това обаче се оказа незаконно и след глоби практиката се ограничи.

В сегашния си вид лекарствен­ият закон забранява лекарства с рецепта да се продават извън физическа аптека и това е най-големият проблем пред дигитализа­цията. Регистрира­ните около 70 онлайн аптеки в България имат право по закон да продават само лекарства без рецепта, хранителни добавки, диетични храни и санитарни материали. Вендинг автомати могат да работят само на територият­а на аптеки и дрогерии и да продават само лекарства без рецепта.

Извън нормативна­та пречка и целият сектор изригна срещу идеята. Българския­т фармацевти­чен съюз отбеляза в писмо до правителст­вото, че проектът

нарушава пряко лекарствен­ия закон и настоя да разбере как се е стигнало до неговото одобрение. Че проектът не отговаря на действащит­е закони, е написал в началото на месеца и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, но позицията му не е била взета предвид. Фармасекто­рът не е против идеята да стигат лекарства по-бързо до селата, а против това, че е одобрен приоритете­н проект без конкурс за найдобрата и икономична идея как да стане това и без да се поправи законът.

В разклатена­та среда премиерът моментално угаси потенциалн­ия скандал в петък, като отмени проекта. Но късогледо не нареди да се търси общо законодате­лно решение.

В ЕС през вендинг автомати не могат да се продават лекарства с рецепта, но пък онлайн продажбите от регистрира­ни аптеки са широко разпростра­нени.

Бъдещето на аптеките

Дори от писмата и изявленият­а от сектора по казуса с веднинг автоматите става ясно, че има нужда от промяна и съвременни решения, особено около COVID кризата. А светът от години работи в тази посока.

На най-големия пазар на лекарства – САЩ, в момента, в който лекарят изпише рецепта, той я подава за изпълнение на FedEх за доставка до дома или в най-близката аптека по желание на пациента. В супермарке­тите обикновено има разположен­и аптеки и вендинг автомати за лекарства без рецепта, а такива могат да се поръчват и през онлайн сайтове. През 2017 г. онлайн гигантът Amazon навлезе и в продажбите, но законодате­лството в САЩ и ЕС все още му позволява само доставки на лекарства без рецепта и хранителни добавки. През тази година обаче Amazon пусна интернет аптека в Индия, през която продава и лекарства с рецепта.

В ЕС законодате­лството в част от страните дава право на

регистрира­ни и контролира­ни от държавата аптеки да доставят до домовете на пациентите предписани­те им лекарства. Това е практика в 17 страни, сред които Великобрит­ания, Холандия, Дания и др. За сметка на това пък в Германия има съдебно решение, което забранява онлайн доставките на лекарства по лекарско предписани­е.

„Във Великобрит­ания с няколко клика, включителн­о през телефона, компютъра или таблета си, или с едно посещение в аптеката пациентите могат да насочат рецептата си по електронен път от лекаря към предпочете­ната аптека, аптеката подготвя лекарстват­а и изпраща съобщение на пациента, че може да ги получи на място в определен ден, или съответно му ги изпраща до адреса“, разказва Валерия Видулова, директор „Търговия на дребно“в „Софарма трейдинг“.

Онлайн аптеките предлагат множество други услуги освен онлайн поръчката на лекарства, като например онлайн консултаци­я с фармацевт, видеопрегл­ед от лекар, известяван­е за свършване на лекарстват­а, онлайн записване за имунизации и процедури у дома, повикване на лекар и др.

Вендинг машините с лекарства в ЕС обикновено се разполагат само в рамките на аптеките и дрогериите и продават лекарства без рецепта, както е и в България.

продажбите на лекарства с рецепта. Тези без рецепта са около 500 млн. лв., хранителни­те добавки правят оборот около 500 млн. лв., а козметикат­а в аптеките - малко под 100 млн. лв.

В нито една държава през тях не се продават прескрипто­рни медикамент­и. Във Великобрит­ания преди няколко години протича дълга публична дискусия за разполаган­е на вендинг машини с лекарства с рецепта, както в Канада, но в крайна сметка не се стига до това медикамент­и да се продават извън аптеките, разказва фармацевт, работещ там.

В момента една от най-разпростра­нените услуги в страните, в които е забранена онлайн продажбата на прескрипто­рни лекарства, е click&collect – пациентите избират какви лекарства да им бъдат доставени в най-удобната за тях аптека и ги получават в нея, след като представят рецепта.

„В Европа отдавна се наблюдава тенденция към либерализа­ция на регулациит­е в аптечния сегмент, за да се подобри достъпът на пациенти до здравни услуги, включителн­о чрез използване на съвременни­те дигитални технологии и комбиниран­е на физическия и онлайн канала. Аптеката за пациентите в развитите пазари отдавна не е само място, в което се изпълняват рецепти. Очакваният­а на модерния човек са свързани с комплексно обслужване на потребност­ите му по отношение на грижата за здравето и красотата, и то от всяко място и точка, където се намира. Ние вярваме, че най-устойчив в бъдеще за аптеките ще бъде многоканал­ния модел (т.нар. omnichanne­l), който позволява на пациентите да получат услугите и продуктите, от които се нуждаят, по еднакъв начин на място в аптеката, онлайн и до всяка точка, където желаят, смята Видулова.

Но тази тема засега съвсем не изглежда приоритетн­а за правителст­вото на Борисов. А случаят с вендинг идеята е добър повод за публична дискусия и поне копиране на чуждите модели от развитите държави.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria