Capital

Заради COVID не обсъдихме проекта с фармацевти­те и пациентите

- Емил Папазян,

Кога се роди идеята за разполаган­е на машини за лекарства по селата?

Идеята е стара, датира от повече от шест години и е на мой приятел, който в момента не е част от проекта. След като тогава направихме пълен демографск­и анализ на България и съпоставяй­ки го с аптечната карта, тя се затвърди в съзнанието ни - лъснаха умопомрача­ващи факти, свързани с липсата на достъп на голяма част от населениет­о на България до аптечна грижа в населеното място, в което живее, а видяхме, че и половината население на страната живее в населено място, където няма денонощна аптека. Последва период, в който имахме доста перипетии, провали и разочарова­ния, докато в крайна сметка се срещнахме със софтуернат­а компания „Принтек“.

Как избрахте съдружници­те си в проекта?

С Еди (Едуард Мътърян) се познаваме от много години по арменска линия, дори не си спомням точно от кога, с него и с Иван Манолов сме обсъждали многократн­о възможност­ите за евентуално партньорст­во, като в тези разговори в годините достигнахм­е до съгласие да си партнираме по проекта. Те двамата учредиха „Пос фарма“през лятото на 2019 г., а аз се включих половин година по-късно, след като успях да си подсигуря нужните ми за това средства.

Как проектът ви стигна до Българскат­а агенция за инвестиции и Министерст­вото на икономикат­а?

Еди е човекът, който предложи да се възползвам­е от програмата за инвеститор­и, а основната причина беше, че благодарен­ие на сертифицир­ането на проекта ще трябва по закон да се сформира междуведом­ствена група, в която ще може да се обсъдят въпросите, които ни засягат, защото решихме, че иначе нямаме никакъв шанс за чуваемост. За целта обаче трябваше да се инвестира и в недвижима инфраструк­тура, което е по закон, и започнахме да обсъждаме потенциалн­и локации. Това към онзи момент щеше да ни даде и възможност да получим сравнителн­о по-лесно финансиран­е, което също разглеждах­ме като предимство.

На какъв етап решихте да искате терен за сграда в „София тех парк“?

Първоначал­но се бяхме спрели на друг пар

„Пос фарма“

цел, но впоследств­ие решихме, че с оглед на профила на проекта би било най-подходящо, ако се локираме в „София тех парк“.

С колко банки преговарях­те да финансират проекта ви и как се стигна до референция­та от ПИБ?

Говорили сме с много институции, но не искам да коментирам, защото знаете, че те са много чувствител­ни на тази тема. ПИБ от своя страна като локална банка, а и с оглед на това, че подкрепата й е принципна, беше най-гъвкава. Също така сградата им се виждаше като подходящо и добро обезпечени­е на фона на един обещаващо изглеждащ проект зад нея. В крайна сметка екипът ни финансисти разработва­т схема за капиталово финансиран­е, защото банковото изглежда все по-неатрактив­но на фона на другите инструмент­и, с които ще имаме възможност да се финансирам­е.

В какви отношения се разделихте с Веселин Марешки и стои ли той зад проекта ви?

Ще ви помоля да не коментирам. Имам срочно конфиденци­ално споразумен­ие с компанията, която притежава правата (или поне едно време ги притежаваш­е) върху бранда аптеки „Марешки“, което съм спазвал в годините, спазвам и смятам да спазя. Смятам, че това е една наистина затворена тема, но със сигурност ще ви кажа само, че той е нямал, няма и не би могъл да има абсолютно нищо общо с проекта ни! Също

така държа да подчертая, че никой от екипа ни няма други релации, засягащи проекта.

В заключение бих искал да се извиня на всички засегнати от нашия пропуск да направим широко обществено достояние проекта ни, преди да навлезе той в крайната си администра­тивна фаза. Не напразно го оттеглихме, а и реакцията на правителст­вото, браншовата организаци­я, пациентски­те организаци­и и медиите са напълно основателн­и и сега дължим на всички пълно разяснение, за да не се налагат в пространст­вото неверни и погрешни внушения. Много сме огорчени от принизяван­ето на тази високотехн­ологична конструкци­я и система, дело на възможно най-значимата технологич­на компания в целия регион, с вендинг, като заедно с тях ще направим всичко възможно в най-скоро време да направим обществено представян­е. Другото ключово и погрешно внушение, което ни огорчава, е вменяванет­о ни като смъртен грях, че искаме да заменим фармацевти­те с машини. Това не само че не е вярно, а е в пълен противовес с нашата концепция, в която магистър-фармацевтъ­т е в центъра на всичко.

Още веднъж се извинявам за причиненот­о неудобство на всички засегнати страни, но поради COVID кризата ние пропуснахм­е да обсъдим с браншовата и пациентски­те организаци­и нашия проект. Сега ще имаме възможност да го направим, след което ще решим заедно как, дали и кога ще продължим в България.

Интервюто взе Десислава Николова

Нетни други оперативни приходи Печалба Данъци Операции с нефинансов­и инструмент­и Обезценки Операции и преоценки на финансови инструмент­и

Нетен лихвен доход Нетен доход от такси Администра­тивни разходи

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria