Capital

ПАРИ И БАНКИ

-

Банковите резултати про- дължават да са под натиск и през юли и август, макар печалбата за двата месеца да е над два пъти по-висока от тази за юни. Това обаче се дължи основно на понижените раз- ходи за обезценки. За момента те се дължат на провизиран­ето на бъдещи загуби от банките. Реално влошаване на портфейлит­е се очаква с изтичането на шестмесечн­ата отсрочка по лихви и главници в края на тази и началото на следващата година. През август темпът на кредитиран­ето в България леко се ускорява - с 0.1 процентен пункт спрямо предходния месец. Макар и минимално, ускорениет­о обръща тенденцият­а от последните пет месеца, когато имаше видимо забавяне. От отделен месец обаче не могат да се вадят изводи, като при фирмените портфейли на банките често показателя­т може да се изкриви от единични големи сделки.

Чуждестран­ни пасиви

Лява скала

Общо кредити

Чуждестран­ни активи

Лоши

Нетни чуждестран­ни активи Дясна скала

Дял на лошите кредити Фирми

Резерви в БНБ Домакинств­а

„Щастлив съм, защото виждам, че всички сте толкова щастливи“, каза Никушор Дан в неделя вечер, след като първите екзит полове го обявиха за новия кмет на румънската столица Букурещ.

Заобиколен от своите еуфорични доброволци, които скачаха и крещяха от радост, Никушор Дан остана изключител­но сдържан. Очите му бяха пълни със сълзи, но той не ги остави да се стичат по бузите му. Емоциите му никога не са били нещо, което той е искал да бъде виждано пред камерата. Това беше краят на мръсна кампания, по време на която той беше открито обвинен от кмета Габриела Фиря и нейните политическ­и съюзници, че взема пари от големите строителни предприема­чи, за да ги представля­ва в юридически­те битки срещу местните власти. Наистина болезнено обвинение за човек, посветил последните 12 години от живота си, за да защити града именно от такива предприема­чи, заплашващи да съборят историческ­и сгради и да унищожат всяко парче зелена площ със съучастиет­о на кметове от всеки район в Букурещ.

Той се пречупи само веднъж и използва думата „кучки“, за да опише онези, които започнаха този публичен линч срещу него. Никушор Дан не посочи никого, но хаштагът #bitches беше подет от Дана Будеану, бившата съпруга на корумпиран медиен магнат, която демонстрир­а открита подкрепа за действащия кмет Фиря и ръководи медийната кампания срещу него. Будеану беше първата, обвинила го, че е приятел на съмнителен бизнесмен, чиято къща и ресторант бяха

те районни кметства и успешно спря изграждане­то на огромен аквапарк в Parcul Tineretulu­i, най-големия обществен парк в южен Букурещ.

Но победата в съдилищата невинаги е достатъчна, за да спаси Букурещ. През 2011 г. тогавашния­т кмет Сорин Опреску се противопос­тави на съдебно разпорежда­не срещу разрушаван­ето на хотел „Марна“и кино „Феровиарул“. Той издаде ново разрешение за разрушаван­е посред нощ и премахна историческ­ите сгради само за два дни. Разрушаван­ето било необходимо, каза Опреску, защото старите сгради стоят на пътя на нов надлез, който ще направи възможно преминаван­ето на целия център за по-малко от 15 минути. Девет години по-късно на това парче земя стои висока сграда и никакъв надлез, а Букурещ е най-претоварен­ият град в цяла Европа.

Това беше само една от случките, които убедиха Дан, че да си активист не е достатъчно. Той трябваше да стане кмет на столицата. „Не съм част от политическ­ата класа. Аз съм честен човек. Успях да блокирам проекти за недвижими имоти на стойност милиони евро”, отговори Никушор Дан през 2012 г. на въпроса "какво ви прави годен да сте кмет на Букурещ".

Той не беше подходящ кан

да бъде кмет, но и да стане общински съветник.

Системата за местни избори е изградена по такъв начин, че прави невъзможно независим кандидат да стане общински съветник. За да влезе в общинския съвет, независим кандидат трябва да събере три пъти повече гласове от такъв, който е в партийната листа. Именно за да се справи с това, Никушор Дан направи партията Save Bucharest Union.

Без каквато и да било подкрепа от традиционн­ите партии той стана втори в надпревара­та и събра 100 000 гласа повече от кандидата на Национално-либералнат­а партия (PNL), основният представит­ел вдясно. Но все пак загуби от Габриела Фиря, бивша телевизион­на водеща, която беше подкрепена от Социалдемо­кратическа­та партия, най-голямата политическ­а формация в Румъния.

След местните избори Дан трансформи­ра градската си партия в национална, наречена Съюз за спасяване на Румъния (USR). Той успя да влезе в парламента. И напусна новата си партия след по-малко от година, тъй като колегите му решиха да гласуват против Референдум­а за семействот­о - опит да се втвърди концепцият­а за брака като съюз между мъж и жена

С Никушор Дан жителите на Букурещ получиха шанс най-накрая да гласуват за човек, а не за партия. За активист, който отказа да стане политик и не се отказа от борбата за спасяване на Букурещ.

в конституци­ята. „Вярвам, че тази партия трябва да бъде едновремен­но място за прогресивн­и и консервато­ри“, каза Никушор Дан в деня, в който напусна USR.

Идеята му беше, че неговата партия трябва да даде свобода на всеки да направи личен избор. Но тъй като референдум­ът беше подхранван с хомофобска омраза, Дан беше демонизира­н от хората, които се борят за граждански свободи и ЛГБТ общността. Същите идеологиче­ски проблеми бяха използвани от някои от бившите му колеги от USR, за да се опитат да го маргинализ­ират преди местните избори през 2020 г.

Как един независим получи политическ­а подкрепа

През 2019 г. USR подписа политическ­и съюз с PLUS, нова партия, ръководена от бившия технократи­чен министър-председате­л на Румъния Дачиан Чолош. Двете бяха твърдо решени да подкрепят Влад Войкулеску като кандидат за столицата. Но плановете им бяха осуетени от едно нещо - решимостта на Никушор Дан да бъде кмет на Букурещ.

Алиансът USR - PLUS се нуждаеше от подкрепата на либералите от PNL, за да спечели местните избори в столицата. Людовик Орбан, председате­л на PNL, нямаше да подкрепи кандидат, избран от USR - PLUS. И след конфликт с бивш телевизион­ен водещ, който беше единствени­ят вариант на PNL за кметството, Орбан обяви подкрепа за Дан. Именно неговият избор принуди USR-PLUS да застане зад математика.

Всъщност Орбан не го избра само защото беше мразен от лидерите на USR - PLUS, но и защото Никушор Дан има само една политическ­а амбиция - да бъде

кмет на Букурещ, което не беше вярно за другите кандидати.

И така по ирония един кандидат, мразен от всички свои политическ­и съюзници заради отказа да играе политическ­и игри, в крайна сметка стана общият кандидат на десницата за столицата. Но тези политическ­и игри дадоха на жителите на Букурещ шанс най-накрая да гласуват за човек, а не за партия. За активист, който отказа да стане политик дори когато спечели позиция в парламента и не се отказа от борбата за спасяване на Букурещ.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria